AD-blacklist1

2015
jún.
21

Nemzetközi összefogás az oktatásban

Írta: szerk

edenyitananyag 1 leadSzomszédok történelme – a visegrádi országok kölcsönös szemléletben és perspektívákban címmel készült el egy oktatási anyag, amely a PANT Polgári Társulás projektje és a V4es országokban élő történelemtanároknak kínál módszertani eszközöket.

 

 

A Szomszédok történelme – a visegrádi országok kölcsönös szemléletben és perspektívákban elnevezésű, a Nemzetközi Visegrádi Alap (International Visegrad Fund) stratégiai fontosságú pályázata keretében támogatott projektnek köszönhetően olyan négynyelvű oktató DVD jelent meg, amely modern módszerekkel kidolgozott oktatási anyagok gyűjteményét tartalmazza– tanároknak és diákoknak szóló 12 tanulmányt és 28 praktikus feladatlapot. A visegrádi országok modern kori történelméből vett fejezetekről írt anyagoknak csehországi, szlovákiai, lengyelországi és magyarországi történészek, módszertani szakemberek és tanárok a szerzői. Többek között a projekt partnere volt a Magyarországról a Történelemtanárok Egylete is.

 

   edenyitananyag 1A DVD készítésében két magyar történelem tanár is részt vett. Ősz Gábor a Petőfi Gimnázium tanára az Idegenként a saját országomban témakörhöz készített tanulmányt és feladatlapot, míg Edényi László, a Budapest X. kerületi Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója és történelem tanára az Ember a háborúban, háború az emberben és a Mi a szabadságom ára című témakörökhöz készített tanulmányokat és feladatlapokat.

Az egyes anyagok lényeges történelmi eseményeket térképeznek fel, és három előre meghatározott témakörön belül készültek: Idegenként a saját országomban?, Ember a háborúban, háború az emberben, végül a Mi a szabadságom ára? című fejezet.

 

   ‒ Az első témakör magában foglalja a nacionalizmus és a migráció kérdését, valamint az egyes országokban élő kisebbségek identitástudatának fejlődését. A második témakör azt dolgozza fel, hogy milyen volt az egyes államok helyzete a II. világháború idején, milyen egyedi és milyen közös eredetű problémákkal kellett szembenézniük. Továbbá a szerzők egyéni sorsokat villantanak fel a holokauszttal, illetve a megszállókkal való felkelésekkel kapcsolatosan. A harmadik témakör azt vizsgálja, hogy milyen volt a lakosság helyzete a kommunista uralom idején, milyen folyamatok, összeütközések vezettek a pártállami hatalom meggyengüléséhez, illetve milyen módon szerveződött a kommunista rendszer ellenzéke – ismertette a tartalommal kapcsolatos információkat Edényi László.

 

További részletek  ITT olvashatók.