AD-blacklist1

2015
ápr.
10

Régi-új iskolai feladat

iskola1Az iskolák most kezdhetik megrendelni a tankönyveket a 2015/16-os tanévre. A tankönyvrendelés és -kiszállítás rendszere több ponton módosul.

 

 

 

A mostanra szinte teljesen államosított tankönyvpiac központosítását 2013-ban a tankönyvrendelés és -terjesztés központosításával kezdték. A feladatot a Könyvtárellátó (Kello) nevű kis állami cégre bízták, ami elsőre nem tudott megbirkózni a hatalmas logisztikai feladattal: a tankönyvek kiszállítását hibák sorozata kísérte. A diákok vagy nem kapták meg könyveiket időre, vagy a központilag összeállított csomagban nem azok a könyvek voltak, amik nekik kellettek.


Most épp egy olyan elemet változtatnak meg a rendszerben, amit annak idején épp az új rendszer egyik előnyének tartottak. Akkor azt állították, jobb, ha a tankönyvcsomagokat nem helyben az iskolák állítják össze, hanem már a központi raktárban elkészülnek a diákok névre szóló csomagjai.


Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezető igazgatója egy mai sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy a tankönyvcsomagokat ismét az iskolák fogják összeállítani. A könyveket továbbra is diákonként kell megrendelni, de azokat már nem csomagolják össze tanulónként, hanem iskolákra bontva, összesítve szállítják ki.  Ehhez megháromszorozzák azt az összeget, amit az iskola fenntartóján keresztül a tankönyvfelelősöknek fizetnek, így 300 forint plusz áfa jár majd diákonként ezért a munkáért.
Tőczik szerint az a cél, hogy megfelelő mennyiségben, minőségben és határidőre leszállítsák a tankönyveket, írja az MTI. Ezért egyszemélyes ügyfélkezelő rendszert alakítottak ki: minden iskolát egy meghatározott emberhez rendelnek, aki a rendelés elejétől a tankönyvellátás végéig segíti az intézményeket.


(Index)