AD-blacklist1

2015
ápr.
05

A kifehéredett fekete ing

Írta: Oszvald György

ITA 000leadOlasz diákcsoport látgatott el a Harmat Általános Iskolába a Giorgio Perlasca emlékév kapcsán. A csoportot március 31-én fogadták a magyar gyerekek és pedagógusok. Egy bemutatkozó műsorral, majd ebéd után közös játékkal telt el a vendégek és vendéglátók napja.

 

 

Az olasz diákküldöttség a Róma közeli Luigi Pietrobono Általános Iskolából érkezett. Látogatásuk apropója a Giorgio Perlasca születésének 105. évfordulója volt, s nem utolsó sorban az, hogy a Harmat Általános Iskolában az olasz nyelvet is tanítják. Ennek apropóján Tóthné Telkes Csilla tanárnő volt a nap házigazdája.

 

   ITA 034Az olasz vendégek délelőtt 10 órakor érkeztek, s fogadásuk az ebédlőben történt. A ceremónia első részében, miután a gyerekek helyet foglaltak, Csilla néni köszöntötte a küldötteket. Természetesen, olaszul, majd az iskola igazgatója, Varga Ildikó néhány szóval bemutatta az iskolát. – Nyolc évfolyamos általános iskola vagyunk, ahová hat éves kortól tizennégy évesig járnak a gyerekek. Nagyon fontosnak tartjuk a környezettudatos nevelést (az intézmény 2007-től ökoiskola minősítéssel rendelkezik – a szerk.), az idegennyelv-oktatást, a magyar néphagyományok őrzését, a tehetséggondozást. Remélem, a bemutatkozó programunkban mindezeket a gyakorlatban is láthatjátok majd! Kívánom, hogy nagyon jól érezzétek magatokat! – adta át a szót Telkes Csilla tanár néninek.

 

   A tájékoztatás után egy rövid videót tekintettek meg a résztvevők Giorgio Perlasca életéről. Perlasca (Como, 1910. január 31. – Padova, 1992. augusztus 15.) olasz kereskedő volt, aki az 1920-as években még a fasizmust támogatta, majd nézeteit megváltoztatva magyarországi tartózkodása alatt spanyol konzulnak kiadva magát ezrek életét mentette meg a második világháború során 1944-ben. A film ennek a nagyon kivonatos életútnak egyes részleteit mutatta be, emléket állítva a hős olasz férfinak.

 

   ITA 087A művészeti program három fiúcska szereplésével indult. A második osztályos Horváth Máté, Horváth Kristóf, Pál Barnabás a kerületi népdaléneklési verseny kiemelt első helyét szerezték meg, előadásukban magyar népdalok hangzottak el. Folytatva sort, Sas Aliz 8.a osztályos tanuló (képünk), a Budapesti Népdaléneklési Verseny 1. helyezettje gyönyörű erdélyi, mezőségi népdalokat énekelt. Előadásmódja abszolút hiteles volt, hajlításai, díszítései a régmúlt éneklési stílusát idézték.


  A folklórvonalat folytatva az iskola gyermek néptáncosai mutattak be somogyi kanásztáncokat. Az előadás közben egy sajnálatos műszaki hiba miatt leállt a zenét biztosító CD lejátszó, ám a gyerekek nem jöttek zavarba! Néhány taktus után ritmikai törés nélkül, énekkel, helyenként – ha éppen elfogyott a szöveg – la-la-lázva kísérték a táncot, bravúrosan megoldva a nem mindennapi helyzetet. Teljesítményüket hatalmas tapssal ismerte el a közönség.

 

   ITA 132A néptáncot tánc követte, nem is akármilyen. Nemrég volt az iskola farsangi ünnepsége, ahol a felsősök csodálatos bécsi keringőt táncoltak – ebből láthattak az itt jelenlévők egy rövid videó bejátszást.

 

   Tánc vagy nem, azt mindenki döntse el maga! De hogy a tehetséggondozás magas szintű megvalósulásnak voltak tanúi kicsik, s nagyok, az biztos. ITA 163Szigethy Zsófia 7.c osztályos tanuló (képünk), háromszoros kerületi tornászbajnok egy káprázatos gyakorlattal állt elő. Hatalmas szaltók, ugrások, erőt és lazaságot egyaránt felvonultató elemek voltak a gyakorlatában. Rutinos versenyzőként folyamatosan mosolygott, s az sem zavarta, ha a parányi színpad éppen rövid volt egy lendületvételhez.

 

   No, de vissza a tánchoz, persze nem hanyagolva a tehetségeket sem! A Tornádó Akrobatikus rock and roll SE (vezetője Berényi Szilvia) csoportjai (1., 2. és 3. osztályos tanulók) mutattak be különféle nehézségi szintű, életkoruknak megfelelő koreográfiákat. szépen, magabiztosan táncoltak, ritmusérzékük végig csodálatos volt, egy pillanatra sem veszítették el a lendületet. Produkciójukat elismerő taps kísérte.

 

   A program végén az olasz vendégek kértek egy kis figyelmet, s elmondták, viszonzásként két, Perlasca emlékének szentelt dalt szeretnének elénekelni. A mintegy gyerek alkotta kórus őszinte érzelmekkel adta elő a kiválasztott műveket. Szépen, tisztán énekeltek, láthatóan sok munkájuk volt az előadásban.

  

ITA 418

 

   A bemutatkozás után kölcsönös ajándékozással zárult a délelőtti program. A vendégeket kakaó, sütemények és gyümölcsök várták, majd ebéd után a tornateremben közös, játékos versennyel pecsételték meg a barátságot.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY