AD-blacklist1

2014
dec.
26

Angyalok és angyalkák ajándéka

Írta: Oszvald György

xmas 340leadDecember 18-án rendezte meg a Szent László Általános Iskola a jótékonysági célú karácsonyi hangversenyét. A műsorban az iskola minden kórusa részt vett, s nem hiányoztak a hangszeres szólisták, vendégek sem a programból.

 

 

 

Igyekszem visszaadni azt a hangulatot, amit a Szent László Általános Iskola karácsonyi ünnepsége váltott ki belőlem. A bemutatóra néhány perc késéssel érkeztem egy másik rendezvényről, a Kicsinyek kórusa furulyás műsorszámánál kapcsolódtam be.

 

   xmas 272A tornaterem berendezése egyszerre volt látványos és egyszerű, szép és mértéktartó. Óriási zsúfoltság volt, ám ezen nem csodálkoztam; nem az első eset, hogy ezt tapasztaltam iskolai rendezvényeiken.

   A hátsó traktusban a padokból lépcsős dobogórendszert raktak össze a kórusoknak, jobbra a konferálás helyszíne, balra a zenei kíséretekhez felállított zongora és a Csengettyűegyüttes asztala uralták a teret. A nézőtér első padsoraiban a fellépő gyerekek ültek rendben, fegyelmezetten, ugyanez volt igaz az oldalfalak melletti padokon is.

 

   Ha nagyon szögletesen fogalmaznék, azt mondanám, nem történt semmi más, csak egy leltárt hoztak nyilvánosságra azok, akik a zenei tagozat képzésében részt vesznek, a legkisebbektől a nyolcadikosokig. De én szeretnék nagyon is gömbölyűen beszámolni arról, mi is történt a teremben, a színpadon. Meg talán kicsit arról is, ami nem volt látható. Hadd kezdjem ez utóbbival!

    xmas 554A közönség rendszerint azt látja egy előadáson, hogy az ünneplőbe vagy formaruhába öltözött szereplők előadják a számukra kijelölt művet, boldog mosollyal az arcukon megköszönik a tapsot és elvonulnak a színfalak mögé. No, ehhez tenném hozzá, a dolog eleve ott kezdődik, hogy a gyerekeknek fel kell öltözniük. Szépen! Ne lógjon az ing a nadrágból, ne legyen csapzott a haj, fényes legyen a cipő (mintha a Jézuska vagy a Mikulás éppen most hozná az ajándékot)! Ha van rá lehetőség, nyilván segítenek a szülők, ám, ha nincs, a fellépőket vezető tanár nénik, tanár bácsik ügyelnek, segítenek. Az sem utolsó dolog, hogy csoportonként 30-35 (vagy akár több) játékra vágyakozó gyereket fegyelmezetten lehessen várakoztatni, arról már nem is beszélek, hogy ráadásul még élvezik is társaik produkcióját. Ennyi talán elég is – addig a pillanatig, amíg színpadra nem kell lépni.

 

   xmas 513De mi van a produkció előtt? Hát, sok-sok munka. Sőt, attól is több! Ismét a legfiatalabbaknál kell kezdeni. Nem, csak énekelni, furulyázni kell őket megtanítani, de arra is, hogyan kell egy kórusban énekelni, a másikra figyelni. S ne feledjük, még az elsősöknél is van valamilyen kunszt, ami megosztja a figyelmüket. De mondhatjuk úgy is, a táblák ritmusra történő emelgetése, netán egy gyerekjáték beillesztése a kórusműbe vagy a szolmizációs hangmutatás nem egyszerű feladat. És mégis mindez megtörtént, s mi tagadás, csodálattal néztem a Mini Kórus, a Kicsinyek Kórusa, a Kamarakórus és a Harmónia Gyerekkar műsorszámait, de nem hagyott érintés nélkül a Csengettyűegyüttes sem. És meg kell említenem a szólistákat is – trombita, fuvola –, mind a kórusokból kiválasztott énekeseket, mind a vendégeket. Mindezekből az ámulatot emelném kik! A magamét, de a fotózás közben láttam, nem vagyok egyedül ezzel!

 

   Nem, nem! Nem felejtettem el, hogy a karácsonyi műsorokért a karnagyok a felelősök, de nem lehetnek ott ők sem minden énekórán. Nagyon nehéz munkát végeznek napról napra, hogy – főleg a nagyobbaknál – a szakkörök és egyéb elfoglaltságok mellett a kórusokban is nagyszerű teljesítményt érjenek el tanítványaik! Ugye, nem haragszik meg senki, ha most a két vezetőt, Dobos-Kovácsné Turóczy Évát és Hajsrekker Krisztinát emelem ki név szerint is. Meg úgy csendben a szülőket is, hiszen sok mindent (kérést, program betartását, ellenőrzést, stb.) ők tartanak a kezükben: nélkülük nem lenne vasalt ing, blúz, élére hajtott nadrág és hadd ne soroljam, mi sok más még …

   xmas 678

 

Eljött a pillanat, amikor az összes fellépő, mintegy 150 gyerek egyszerre állt a színpadon, közösen énekeltek, örömmel, odaadással, mosolyt varázsolva a közönség arcára; talán itt-ott egy könnycseppet is eldörzsölt egy-egy meghatott szülő! Igazi ajándék volt, s a kijáratnál a közönség is adakozhatott. Ki-ki belátása szerint, hiszen jótékonysági koncerten voltak, s a bevétel az iskola munkáját segíti majd.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT  

fotó: 10kerkult.hu/OGY