AD-blacklist1

2014
dec.
01

Egyetem gazdagoknak, kiváltságosoknak

egyetemi diakJöhetnek az elitegyetemek, amelyekbe az átlagemberek gyermekének nem sok esélye lesz bekerülni. A kormány ugyanis mindenféle egyeztetést kikerülve, rendeletben rögzítette, hogy 2020-tól minden felvételiző számára kötelező lesz az emelt szintű érettségi és a középfokú nyelvvizsga.

 

 


,,Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a múlt héten érdemi egyeztetés nélkül módosította ugyanis a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendeletet, és nem adott helyt semmiféle észrevételnek. A jogszabály szerint 2020-tól minden felvételiző számára kötelező lesz az emelt szintű érettségi és a középfokú nyelvvizsga. A Palkovics-féle új felsőoktatási koncepcióban is szerepel ez a terv, csakhogy épp ez volt a stratégia tán legvitatottabb pontja, amit így már megvitatni sem lehet.


Nem kell hozzá nagy tudósnak lenni, hogy meglássuk azt az összefüggést: ha ennyire szigorítják a feltételeket, akkor sokkal kevesebb diák fog belépni a felsőoktatásba, s akiknek ez sikerül, a jobb helyzetű családok gyerekei lesznek. A kormány valódi szándéka nem a felsőoktatás kiszélesítése és a hátrányos helyzetű diákok bevonása, hanem ennek ellenkezője, hiszen arra is készül, hogy drasztikusan csökkentse az érettségit adó középiskolai helyek számát. Ugyanakkor nemcsak a felvételihez szükséges érettségi megszerzését nehezíti meg, hanem a közoktatásban sikerrel nyelvvizsgához segítő iskolákat, a két tanítási nyelvű intézményeket is ellehetetleníti.''


Részletek a nol..hu-n.