AD-blacklist1

2014
szep.
29

Szőlő helyett futball-labda

Írta: Oszvald György

janik-szuret leadBár a Janikovszky Éva Általános Iskola hagyományai szerint ez idő tájt a szüretet köszöntik, az idén kicsit módosult a szokás. A szőlő helyett a futball, egészen pontosan a játéknak helyet adó vadonatúj műfüves labdarúgó pálya volt a főszereplő szeptember 26-én délután.

 

 

Az iskola évnyitóján már elhangzott, hogy két jelentős beruházással gazdagodott az intézmény. Az egyik a kibővített ebédlő, melyet az évnyitó napján már birtokukba is vettek a diákok és a pedagógusok. A focipályát éppen csak megtekintették a szemerkélő esőben a bátrabbak, s mint akkor megírtuk, Varga István önkormányzati képviselő és Radványi Gábor, sportért felelős alpolgármester egy jelképes kezdőrúgást végeztek el.

   Az ünnepélyes pályaavatóra elfogadta a meghívást a színész válogatott, s ellenfele az önkormányzat, a Janikovszkys gyerekek szülei és a KISE focistáiból verbuvált alkalmi válogatott volt.

  

janik-szuret 007   Mielőtt a részleteket elmondanánk, megjegyezzük, a szüreti hagyomány is élt az iskola hátsó udvarán, méghozzá nagyon is, csak kicsit háttérbe szorult. A délután egy órára hirdetett kezdés előtt a legszorgalmasabbak már állították a bográcsok állványát, míg a leglelkesebb szülők – mondanunk sem kell, főleg az anyukák – a gulyáshoz valókat készítették elő a főzéshez. A bejárat felőli oldalon pedig alakult a „kirakodó vásár”: a diákok hozták az asztalokat, itt-ott már a bizsuk és a könyvek is a helyükre kerültek, Hencz Vilmos díszműkovács mester pedig éppen a szerszámait pakolta ki az autóból.

   Közben egy másik, nem kevésbé fontos munkára is felfigyeltünk. szorgos kezek festették az iskola kerítését társadalmi munkában kívül és belül.  Ez ugyan nem tartozott a „szüreti buli” koreográfiájába, de senkit sem zavart, sőt, mindenki büszke volt rá és örült a megszépült környezetnek.

   Nem hiányzott az ugráló vár sem, a másik udvarrészben állították fel, s az ünnepség után, sőt, már közben is, a szokásos forgalmat bonyolította. Mindezek közben a szokásos helyen, a fő udvaron elhelyezkedett a Tutta janik-szuret 344Forza Smalto zenekar Soós Eliza tanárnő, karnagy vezetésével (képünk). A Smalto együttesben az iskola tanulói is muzsikálnak. Előttük megtelt a bitumenes pálya, gyakorlatilag az egész iskola felsorakozott. A zenekar mellett az iskola vezetősége, a fenntartók képviselői, önkormányzati képviselők és más vendégek álltak. A kis zenészek nagy lelkesedéssel vártak karmesterük jelzésére, hogy elzenélhessék a gyerekdalokat, s a közismert mesék betétdalait.

 

   Ezen a ponton térünk vissza a pályaavatóhoz. A minikoncertet követően köszöntő- és avató beszédet mondott az iskola igazgatója, Sós Zsuzsanna, majd Kovács Róbert polgármester. A gyerekek legnagyobb meglepetésére és természetesen, örömére, Kovács Róbert, Radványi Gábor alpolgármester és Révész Máriusz képviselő egy- egy futball-labdát dobtak, rúgtak a diákok közé. A legügyesebbek hatalmas ujjongással fejezték ki, náluk a labda, később pedig a művészek és más közreműködők autogramjaira vadásztak. Így válik egy szimpla labda óriási értékké az idők során.

 

   janik-szuret B 475aA váratlan ajándékozás után szót kért még az MLSZ munkatársa, dr. Kondor Boglárka is. Azt kívánta, maximálisan használják ki a pályát, játsszanak sok-sok mérőzést és vigyázzanak is rá egyben. A vendégek a gyerekek és a focisták gyűrűjében mentek a pályához a nemzetiszín szalag átvágásához, egyben a pálya átadásához. Pár percet azonban még várniuk kellett. Az iskola tanulója, a 6.A osztályos Szabó Gréta, korosztályában hatszoros világbajnok salsa táncos (képünk) szórakoztatta a meccset váró közönséget.

   Gréta anyukája elmondta lapunknak, hogy lánya három éves kora óta táncol, nagyon sokat gyakorol. Este hétig vannak órái, s mindezek mellett még hegedülni is tanul hat éves kora óta. Büszke arra, hogy már önálló fellépése is volt.

 

Elérkezett a várva várt pillanat, a vendégek átvágták a szalagot, többen közülük örök emlékként a kerítésnél álló diákoknak adtak egy-egy kis darabot belőle. A játékvezető sípjelére pedig pályára vonultak a focisták, majd elkezdődött a meccs.

   janik-szuret 635

 

   Néhány perc elteltével, az iskolában egyébként futballt oktató Bereczki István, a vegyes válogatott játékosa (képünkön középen, sárga mezben) történelmet írt: óriási gólt lőtt a színészválogatott kapujába! Ez volt az iskolai műfüves pálya első gólja!

   janik-szuret 714A barátságos mérkőzés ugyan 4:4 arányú döntetlennel ért véget, mégis a sulis focisták tekinthetők erkölcsi győztesnek. Végig ők vezettek, volt két gólos előnyük is, a színészválogatott futott az eredmény után. Persze, az ő teljesítményük sem akármi, megmutatták, soha nem szabad feladni, még akkor sem, ha csak „játékról” van szó.

 

   A mérkőzés végén Gréta még bemutatott egy parádés lándzsás táncot, s a rend lassan-lassan helyreállt. Az étteremben válogatott finom sütemények várták a szüreti mulatság „nasira” éhes résztvevőit – mi is belekóstoltunk a kínálatba, egy túrókrémes torta lett az áldozatunk – az udvaron pedig a „bográcsok visszavették az irányítást.”

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik  - ITT  

fotó: 10kerkult.hu/OGY