AD-blacklist1

2014
szep.
03

Évnyitó a tornateremben

Írta: Oszvald György

janik-evnyito 232leadA tanévnyitóra elkészült műfüves focipálya helyett a szűk tornateremben tartották meg a tanévnyitót a Kápolna téren a zuhogó eső miatt szeptember 1-jén

.

   Az időjárás nem tisztelte szeptember elsejét. Ha nem is dézsából öntötték, de esett az eső a tanévnyitó napján. A Janikovszky Éva Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola elsősei, a többi osztályok „küldöttei” és a vendégek a tornaterembe kényszerültek ezen természeti ok miatt. (Az osztályok küldöttei azt jelentik, hogy néhányan a tornateremben, a többiek pedig a tantermekben kísérték figyelemmel a tanévkezdést – a szerk.) Hozzátesszük, a zsúfoltság semmit sem vont le az évnyitó varázsából, ünnepélyességéből.

 

   janik-evnyito 095Reggel nyolc óra után pár perccel az egyik műsorvezető kislány figyelmet kért, s a Himnusz eléneklése egyben az évnyitó kezdetét is jelentette.

   Az iskola negyedikesei egy nagyon frappáns, találó műsorral jelezték, bizony vége a vakációnak, kezdődik a tanulás. A nyári szünet jelképeit, roller, strandlabda, napszemüveg, egy kosárba rakták, majd az egyik tanító néni a nyakukba akasztotta az iskola jelképét, a kék színű nyakkendőt. Ezt követően, a műsor részeként természetesen, két aranyos kislány és egy kisfiú sora interjúvolta az újra iskolás fiatalokat, akik a nyárról és az iskoláról osztották meg gondolataikat.

 

   A műsor után egy kis „felfordulás” következett, ami egyáltalán nem rendbontás volt. A nyolcadikosok tűzték fel az elsőssé fogadás jelképét, a már hagyományos zöld, sárga almákat az iskolaévet most kezdők ingére, blúzára. Kicsik elmondták az elsősök fogadalmát, de „hivatalosan” majd a névadójuk, Janikovszky Éva emlékünnepén lesznek elsősökké avatva jövő áprilisban, ami azt is jelenti, hogy az almákat a nyakkendőkre cserélik, mint később megtudtuk Sós Zsuzsanna igazgató köszöntő beszédéből.

 

janik-evnyito 193

 

   Merthogy, az évnyitónak is van egy hagyományos rendje, s ebből a beszédek nem kihagyhatók. Az igazgató asszony nyitotta a sort. A vendégek – Kovács Róbert polgármester, Radványi Gábor alpolgármester, Révész Máriusz képviselő, a KOS Bizottság elnöke, Varga István képviselő, Dézsi Tibor, a Vagyonkezelő vezérigazgató-helyettese – bemutatása közben és annak utána elmondta, ki milyen segítséget tudott adni az iskola fejlődéséhez, bővüléséhez: műfüves focipálya, kibővített étterem, s talán sikerül majd az Ihász utca egyirányúsítását is megoldani …

 

   janik-evnyito 203A folytatásban elhangzott, hogy az iskola életében a 2014/15-ös tanév megnyitásával a 46. oktatási év kezdődik el, az új helyen, a Kápolna téren pedig ez már a 3. tanévnyitó. Az iskolát 2012-ben újították fel az Új Kőbánya program keretében, s a Bánya utcai épületből ide költöztek át. – Ez a lépés igencsak szükséges volt, hiszen a tanulói létszámunk folyamatosan bővül, az idei tanévet már 517 fő kezdi el és három első osztályban 87 kisdiák kezdi el a tanulmányait – büszkélkedett az igazgató asszony.

 

   Kovács Róbert költözés-kori szavaival élve, mi szerint Kőbányának van egy jó hardvere, ami maga az iskola a két tornateremmel, az uszodával, a 24 tanteremmel – azt mi tesszük hozzá, ez évtől a műfüves focipályával és a kibővített ebédlővel –, s ebben a szoftver a megvalósuló program: az iskola pedagógiai programja, a magyar-angol két tanítási nyelvű program, a dráma program és az előző évben elindult emelet szintű matematika program.

   janik-evnyito 223Elmondta még, hogy az iskola folyamatosan alakítja ki arculatát, melyben kiemelt helyet kapott a névadó, Janikovszky Éva új mellszobra (a régit ellopták a Bánya utcai iskola udvaráról), az iskolazászló, a végzősök kiváló munkájának elismerésére tavaly alapított Janikovszky-díj, melyet első ízben Unger Judit nyolcadikos kapott meg, s ez évben már egy Zsemlye Ildikó szobrászművész készítette plakett is járt hozzá, az idén áprilistól élő iskolasál-és nyakkendő, mint formaruha-elem. Ebben a tanévben iskola-póló készítését tervezik. Tervezik továbbá, hogy a pedagógusoknak is alapítanak Janikovszky-díjat.

   Sós Zsuzsanna egy üzenettel zárta évnyitó beszédét: – Legyetek jók – mondta a diákoknak. Persze, ez is kötődik a névadóhoz, hiszen „jónak lenni iszonyúan unalmas és fárasztó is” – írta Janikovszky Éva.

 

   A tanév megnyitása után Kovács Róbert köszöntötte a diákokat. Gratulált az iskola eddigi sikereihez, s megemlítette, hogy az önkormányzat itt is és más iskolákban is igyekszik segíteni a létesítmények bővítésével, fejlesztésével. Visszautalt az Ihász utca egyirányúsítására, s remélte, hogy az igazgató asszony attól könnyebbet fog kérni, például egy hatalmas aulát, ahol esős időben kényelmesen el lehet férni.

   A szülőkhöz szólt ez után, s bejelentette, hogy egyfajta tanszervásárlási támogatásként minden kőbányai lakcímű iskolás 5 ezer forint értékű segítséget kap Erzsébet-utalvány formájában még ebben a hónapban.

   – Kevés alkalom van arra, hogy egy vezető munkáját nagy nyilvánosság előtt értékeljék, egyfajta visszajelzést adva számára, hogy jól dolgozik. Most ezt megteszem, s gratulálok az igazgató nőnek a tantestületnek és munkatársainak, a remek érdekérvényesítő képességhez, mert ahhoz, hogy ilyen ütemben fejlődjön egy iskola, nagyon sokat kell dolgozni – fejezte be rövid beszédét a polgármester.

   

   janik-evnyito 271A továbbiakban Révész Máriusz és Varga István is szót kért, mindketten elmondták erős kötődésüket ehhez az iskolához. Révész ide járt, 33 évvel ez előtt fejezte be itt a tanulmányait, s már akkor is szűk volt az iskola. Mint az iskolaszék tagja, elismerte az étkező bővítésének szükségességét és segítette a bővítést. Ugyanezen funkciójából következően, megértve, hogy a létszám növekedése miatt több helyre van szükség, segíti, hogy a pedagógiai kabinet elköltöztetésével az oktatás színvonala növekedhessen. A PSZK a Keresztury Dezső iskolában kap majd helyet. Az Ihász utcával kapcsolatban elmondta, eddig már kétszer kérelmezték a forgalmi rend változtatását, sikertelenül, de harmadjára is nekifutnak. A műfüves focipálya kapcsán pedig megtudtuk, hogy a 40 x 20 m nagyság és a pálya helye kompromisszumok eredménye.

 

   Varga István (fenti kép) sok szeretettel mondta el, hogy ide hazajött. – Hiszen Máriusz nagypapája volt a tanítóm egy évig ebben, az akkor még fiú iskolában – emlékezett gyermekkora tanévnyitóira.

 

janik-evnyito 366   A tanévnyitó befejeztével a szemerkélő esőben megtekintettük a focipályát, s bár néhány matrica, molinó még hiányzik a szegélyekről, a pálya használható. A jelképes pályaavató kezdőrúgást Radványi Gábor és Varga István „végezték el”. A gyerekek eközben a kibővített ebédlőben jóízően fogyasztották el a tízórait.

 

   Tényleg vége a vakációnak!

 

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY