AD-blacklist1

2014
aug.
05

Diákokon elkövetett kísérleti év

tanarMár hat osztályban kell az új kerettantervek szerint tanítani, kísérleti jelleggel bevezetik az új, állami tankönyveket, több diák tesizik mindennap - az Eduline összegyűjtötte a következő tanév legfontosabb, diákokat érintő változásait.

 

 

 

 

"Az új - a Nemzeti Alaptantervhez illő - kerettanterveket a 2013/2014-es tanévtől, felmenő rendszerben vezetik be, így szeptembertől már az 1-2., 4-5., illetve 9-10. évfolyamon kell ezek alapján tanítani. Az új kerettantervben szerepel az 1-8. osztályban, heti egy órában kötelező erkölcstan vagy hit- és erkölcstan.
Az ötödikeseknek heti egy órában dráma és tánc vagy hon- és népismeret órán kell részt venniük, kilencedik évfolyamon pedig a dráma és tánc, illetve a mozgókép és médiaismeret közül választhatnak az iskolák. Az 1-7. osztályosok technika, életvitel és gyakorlat órára is járnak majd, a szakközépiskolák kivételével pedig 10. osztályig kötelező a heti egy óra vizuális kultúra is. 11. osztályban, heti egy órában etikát tanulnak a diákok.
A tantervekbe tíz százaléknyi szabadon felhasználható órakeret fért be: az iskolák emelt óraszámban taníthatnak bizonyos tárgyakat, de választhatnak az "extra" tantárgyak közül is. Ilyen például a családi életre nevelés, a jelenismeret, a gazdasági és pénzügyi kultúra, az etikus vállalkozói ismeretek, a sakk, a kajak-kenu vagy a túrázás.


A mindennapos testnevelést 2012-ben vezették be, a 2014/2015-ös tanévben az 1-3., az 5-7., illetve a 9-11. osztályban lesz kötelező. Két órát kiváltható diáksportköri tevékenységgel, illetve versenyszerű sportolással, ha a diák rendelkezik egyesületi tagsággal vagy amatőr sportolói sportszerződéssel.


A tankönyvellátást 2014. január 1-jével államosították: az iskolák csak a központilag kiadott tankönyvjegyzékről válaszhatnak, fő szabály szerint évfolyamonként és tantárgyanként két tankönyv közül. Ráadásul azokon az évfolyamokon, ahol már bevezették az új kerettanterveket (tehát szeptembertől az 1-2., 5-6., illetve 9-10. évfolyamon)Dié, már csak az azoknak megfelelő, állami - az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által fejlesztett, és a Nemzeti Tankönyvtanács által jóváhagyott - tankönyvekből tanulhatnak a diákok. Ezeket kísérleti jelleggel vezetik be, és egy tanév után módosítják őket, a visszajelzések alapján.


Elindul a tanfelügyelet. Ez inkább a tanárokat érinti majd, a pedagógus munkáját ellenőrző tanfelügyelők ugyanakkor beülhetnek az órákra is."


Részletek az Eduline-on.