AD-blacklist1

2014
júl.
05

Csapás az egyetemi autonómiára

mocsai cink.huÖnállóvá válik a Testnevelési Egyetem szeptembertől, Mocsai Lajos rektori tisztséget kaphat, állami fenntartásba kerül a Pető Intézet, és bevezetik a kancellári rendszert a felsőoktatási intézményekben – egyebek mellett ezeket a törvényeket fogadta el a Parlament pénteken.

 

 

 


Szeptembertől bevezetik a kancellári rendszert. Ilyen megbízást az kaphat, aki felsőoktatási intézményben, gazdasági társaságban, központi vagy területi közigazgatásban három éves vezetői gyakorlattal és felsőfokú végzettséggel rendelkezik. A kancellári rendszer a felsőoktatási intézmények gazdasági menedzsmentjét és a gazdálkodás irányítását érinti, az oktatásban dolgozók munkáltatói joga továbbra is a rektornál marad.
A felsőoktatási törvényből kikerül a gazdasági főigazgatói poszt. Ennek megtartását, esetleges betöltését az intézmények saját hatáskörébe utalták.


A Semmelweis Egyetemből a Testnevelési Egyetem kiválik, amelyet a sportegészségügy és sporttudomány területein jelentkező legfontosabb feladatok közötti kapcsolatok intézményes megerősítésével indokoltak. Az új, fővárosi székhelyű, állami felsőoktatási intézmény magában foglalja majd az Országos Sportegészségügyi Intézet nem betegellátást végző egységeit, valamint a sporttudományhoz és sportegészségügyhöz kapcsolódó kutatási tevékenységeket is.


A jogszabály szerint a sporttudományi felsőoktatásban az olimpiai érem megszerzése ,,a doktori fokozattal egyenértékűnek minősül", míg a művészeti felsőoktatásban bizonyos díjak ugyanígy annak minősülnek. Ezt a kitételt emlegették sokan lex Mocsaiként. A módosítással elvileg egyetemi felsővezetők lehetnek olyanok is, akiknek nincs doktori fokozatuk. Mocsai Lajos, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya állítólag a Testnevelési Egyetem rektori pozíciójára aspirál, így a változtatás számára kedvező lehet.
A módosításban benne van a Pető Intézet állami fenntartásba vétele is.


Mint a nol.hu korábban írta, „a javaslatot azért nevezték el lex Mocsainak, mert nyílt titok, hogy annak szövegét a Fidesz Mocsai Lajos kézilabdaedző érdekében írta. A törvénymódosítás ugyanis lehetővé teszi, hogy olyasvalaki is rektori megbízást kaphasson, akinek nincs egyetemi tanári címe. Mocsai Lajost pedig a Semmelweis Egyetemből kiváló Testnevelési Egyetem rektorjelöltjeként emlegetik.
Az immár törvény egyenlőségjelet tesz a művészeti felsőoktatásban bizonyos állami díjak és a doktori fokozat közé, a testnevelési felsőoktatásban pedig az olimpiai, a paralimpiai, illetve a siketolimpiai 1–3. helyezés válthatja ki a doktori fokozatot. Ha életbe lép ez a jogszabály, akkor az még a plágium miatt a doktori fokozatától megfosztott és emiatt az államfői posztról lemondani kényszerült Schmitt Pálnak is jól jöhet.
A törvénymódosítás lehetővé teszi azt a totális képtelenséget is, hogy a Magyar Tudományos Akadémia, művészeti területen a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), sporttudományi területen pedig a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) kezdeményezésére valakit ki lehessen nevezni egyetemi tanárnak. Vagyis az egyetemi tanárt már nemcsak az adott egyetem nevezheti ki a jelölt tudományos, oktatói kvalitásai alapján, hanem akár a MOB vagy az MMA is. Ez az egyik legsúlyosabb csapás az egyetemi autonómiára.”

 

(MTI - hvg.hu - nol.hu) (fotó: Cink.hu)

 


Megy a KLIK-vezér

Közös megegyezéssel távozik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke, Marekné Pintér Aranka - értesült az Index. Az EMMI péntek délután megerősítette a hírt.