AD-blacklist1

2014
jan.
23

Gyerekszemmel a kultúráról

Írta: Oszvald György

kultnap-leadA Magyar Kultúra Napja alkalmából az elmúlt tanévben kiváló teljesítményt elért diákokat jutalmazták január 22-én a KÖSZI színháztermében. A kulturális, közösségi élet területén kifejtett kiemelkedő munkájukért oklevél és könyvjutalom elismerésre iskolájuk igazgatója ajánlása alapján került sor.

 

 

 

Az ünnepséget a Kőbányai Önkormányzat felkérésére a Kőrösi Kulturális Központ és a Pedagógiai Szakmai Központ szervezte meg. Az elismerések átadása előtt Mandel Róbert tekerőlant művész mutatta be hangszerét, a szó szoros értelmében. Nemcsak a dalokban és a különleges hangszer sajátos, olykor reccsenős, nyekergős hangjában gyönyörködhettek a jelenlévők, de Mandel előadásban a tekerőlant történetével és felépítésével is megismerkedhettek. Kiemelte, a tekerőlant csak Franciaországban és Magyarországon nemzeti hangszer, sőt, itthon a hungarikumok közé tartozik!

 

   kultnap 064Az előadóművész örömmel emlékezett arra, hogy Kőbányához köti őt az első olyan zenei élménye, ahol országos ismertséget szerzett. Ez pedig a Ki Mit Tud? tehetségkutató vetélkedő volt, amelyen A Bársony Mihány-féle tekerőlanton magyar népdalokat adott elő. Majd élete egyre inkább a régizene előadása és a hangszer kutatása felé fordult.

   Mandel Róbert (képünk) után Kovács Róbert polgármester mondott rövid ünnepi köszöntőt, majd Radványi Gábor alpolgármesterrel közösen adták át az elismeréseket. Ezekre három részletben került sor, melynek érdekesség az volt, hogy maguk a díjazottak adták az ünnepi műsort egy-egy szakasz közben. Sorrendben az első blokk után Le Hai Anh és Antalóczy Máté, mindketten hegedű, a Kroó György AMI növendékei (tanáruk: Gózon Kinga, zongorán kísért: Taraszova Krisztina zongoraművész), majd Divinszky Ferenc, 4.A, Janikovszky Éva Általános Iskola (felkészítő tanára: Baloghné Dankó Adrienn) – mese, végül Magnuisz Csilla, Binder Ádám, a Zrínyi Miklós Gimnázium tanulói (felkészítő tanár: Tóthné Pogány Ildikó) – ének, részletek az István, a király című rock operából mutatták meg, nem véletlenül kerültek a díjazottak közé.

 

   A Kiváló kulturális és művészeti tevékenység díj elismerésben részesített diákok laudácijóát Bartháné Ábrahám Katalin, a díjátadó műsorvezetője olvasta fel.

 

kultnap 227Bem József Általános Iskola

Szinovál István 6.o., Gajzágó József 3.o.,

 

Fekete István Általános Iskola

Karai Anna 8.o.,

 

 

Harmat Általános Iskola

Regős Luca  7.A, Csát Viktor 7.C, Le Hai Anh 8.A (képünkön),

 

Janikovszky Éva Általános Iskola (Kápolna tér)

Divinszky Ferenc Tamás 4.B, Lupták Bettina 7.A, Maer Brenda 7.A,  Hankovszky Emma 7.A,

Janikovszky Éva Általános Iskola (Üllői út)

Precup Alexandra és Nagy Nóra 7.C,

 

Keresztury Dezső Általános Iskola

Tani Eszter 3.B, Kása Eszter 4.B,  Varga Dóra 4.B, Barabás Kata 5.A, Papp Fruzsina Gyöngyi 7.A, Meggyes Noémi 8.A,

 

kultnap 446Kertvárosi Általános Iskola

Turi-Kovács Katalin 6.A, Tóth Vivien 6.B,

Széchenyi István Általános Iskola

Kókai Krisztina 7.A, Wu Lin Si 7.B, Lin Yue Fanni 7.B,

 

Szent László Általános Iskola

Antal Tamara 7.Z, Horváth István 8.A, Nguyen Thu Huong 8.A, Oláh Sarolta 8.Z, Sáfrány Ágnes 7.Z, Sarkadi Éva 8.Z, Schwanberger Fruzsina 7.A,

 

Szervátiusz Jenő Általános Iskola

Barf Linda 4.A,  Borbély Barbara 6.B, Práger Petra 7.B,

 

Kada Mihály Általános Iskola

Kovács Árpád 7.A, Kovács Bálint 8.A, Králik Bence 8.A, Nádas Regina 8.B,

 

Szent László Gimnázium

Molnár Eszter 12.D, Pintér Emese 13.F,

 

kultnap 501Zrínyi Miklós Gimnázium

Binder Ádám 12.A,  Magnusz Csilla 12.A (képünkön a duó), Solymoss Andrea  13.D,

 

Komplex Óvoda és Általános Iskola

Kákosy Olívia – TA 5.o., Vidó Levente – TA 2.o.,

 

Kroó György AMI

Antalóczy Máté, hegedű 5.o., Czumbel Fanni, gitár 7.o., Kiss Boglárka, gitár 6.o., Kovács Tamara Hajnal, hegedű (jobb oldali kép, fent), Varga Tünde Katalin, hegedű 5.o.,

 

Éltes Mátyás Általános Iskola

Kozma Csanád 7.o., Szekér Attila 7.o.

 

A díjátadást állófogadás és kötetlen beszélgetés követte.

   Szerkesztőségünk élt a lehetőséggel, Solymoss Andreát (képünk) kapta mikrofonvégre. Ennek, ha úgy tetszik, személyes oka volt, hiszen első kiállításánál bábáskodtunk, láttuk a másik kettőt, honlapunkon írtunk róla. Azaz, figyelemmel kísértük pályafutását.

    kultnap 401A facebooknak hála, nagyon sok érdekes fotódat lehet látni a közösségi oldalon. Ezek egy része meghökkentő, mások az alkotás útkereséseit tükrözik. Hogyan látod te a változásokat, mióta először találkoztunk?

   – Gyerekként az ember másként tekint a világra. Ahogy felnövök, növögetek, egyre jobban rányílik a szemem a világra, olyan dolgokat is észreveszek, amiket annak előtte nem láttam, illetve részletekben is képes vagyok gondolkodni. Úgy érzem az eltelt évek alatt képileg is letisztul a véleményem, talán jobban meg tudom fogalmazni a véleményemet. Kevesebb a zavaró tényező, azt hiszem, jobban átjön, amit szeretnék elmondani.

   – A sok-sok élményből ki tudnál-e emelni néhányat, melyek valami oknál fogva nagyon megmaradtak benned?

   – Igazából, talán ami bennem zajlott le, egyfajta átalakulásnak nevezném. Benne van az iskolaváltás, s az, hogy az életem nullától 24 óráig a művészetekre koncentrálódik. s természetesen a leghangsúlyosabban a fotózásra. Ez a változás meghatározó, folyamatos élmény.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó:10kerkult.hu/OGY