AD-blacklist1

2013
szep.
30

Korona a szőlőfürtökre

Írta: Oszvald György

janik-szuret 335leadBevalljuk őszintén, a Janikovszky Éva Általános Iskola szeptember 27-ei szüreti napjára késve érkeztünk egy másik – szívünknek kedves – eseményről. Bár sok mindenről lemaradtunk, azért volt még bőséggel tollhegyre való téma …

 

 

 

   Érkezésünkkor két kedves kislány süteményeket kínált a kapuban, bizonyára a versenyre készített finomságok voltak. Néhány méterrel beljebb egy kissrác a dobverőjét mutatta büszkén, s nagy hévvel újságolta, hogy nyerte. Nem lehetett kihagyni a kérdést, milyen versenyen kap a győztes dobverőt? – Ma délután, az iskolai koncerten kaptam – mondta el Horváth Béla Győző, a 3.A osztály tanulója. Mondják, ha lúd, legyen kövér! Ezen az alapon többen is bekapcsolódtak a beszélgetésbe. Károly Imre két db henna festést kapott, míg Incz Zalán és Varga Zsolt a szüreti mulatság örömét „nyerte”. Igaz, Zsolti megtoldotta azzal, hogy azért is örül, mert hétfőre nincs semmilyen lecke, s lehet a hétvégén játszani. A rövid beszélgetés slusszpoénja, hogy a srácok mind a 3.A osztályba járnak.

 

   janik-szuret 046A rövid beszélgetés után nézelődtünk, témát kerestünk. A bográcsokban kihűlő félben a paprikás krumpli, néhol még füstölög a téglák közé zárt tűz néhány félig égett fahasábja. Mindenhol pakolnak, néhány fiatal édességeket majszolva enyhíti a szabadtűzi nehezebb fogást. A bejárati ugrálóvár levegőjét vesztve vár a csomagolásra, ám vele átellenben a kötélmászóka nagyüzemet bonyolít.

 

   Az általános „záróra előtti” hangulatot az egyik tanárnő éles sípszója szakítja meg rövid időre. Harsány hangon jelezi, a nagy udvarban eredményhirdetés következik. Szinte pillanatok alatt átrendeződik a terep: a hátsó udvarban csak az eloltott tüzek idézik a mulatságot, míg a másik helyen a zenészek körül gyülekeznek szülők, s gyerekek. Nem kell sokáig várniuk: a Tutta Forza Piccola zenekar – vezényelt Bakó Roland – nagyszerű és közismert dallamokkal szórakoztatta a jelenlévőket.

 

   janik-szuret 146Ha azt gondolnánk, nem lehet a hangulatot fokozni, nagyot tévedünk. Mikrofont ragadott ugyanis Jandó Ágnes tanárnő és Sós Zsuzsanna igazgató asszony: a madárijesztő-készítő verseny eredményét hirdették ki. Feltették a koronát szüreti délutánra, bár megjegyezzük, szőlőt nemigen láttunk, kivéve egy kislányt, aki vígan szemezgetett egy fürtöt a koncert alatt. Nos, a bábok nagyszerűek voltak, véleményünk szerint bármelyik nyerhetett volna. A kihirdetett eredmény alapján 3. helyezést ért el az 5.B madárijesztője, második a 2.B figurája lett. Ezen a szüreten a fődíjat a legjobb seregélyűző, s más szőlő tolvajok elijesztője, az 1.B „alkotói közösségének” munkája nyerte el (képünkön a díjat átvevő anyuka). A madárijesztőket a másnapi, Csősztoronyban rendezett szüreti bulira is várták.

 

   Hát, ennyi a krónika, reméljük, a rövid beszámolóhoz csatolt képgaléria kárpótolja olvasóinkat a hiányzó részletekért. A galéria  ITT  érhető el.

fotó: 10kerkult.hu/OGY