AD-blacklist1

2011
szep.
10

Születésnap az udvaron

Írta: Oszvald György

uv 3Nem ritka, hogy különféle, egymástól független évfordulók megünneplése egyazon napra esik. Az viszont unikumnak számít, hogy az idősebb „testvér” ajándékot küld az ifjabbnak.


2006 márciusában volt 50 éves a magyar gyártmányú, közismert nevén UV villamos. Ez a típus a XX. század második felének meghatározó járműveként szolgált Budapesten. A Ganz gyárban 1956-tól 1965-ig gyártották. Ötven évi szolgálat után, 2006-tól folyamatosan vonták ki a forgalomból. (A villamos U betűje a korabeli típusbesoroláskor a soron következő szériát jelentette, a V betű pedig a távvezérlési megoldásra utalt.)

  2006-ban egy másik, a kerülethez szorosabban kötődő születésnapot is ünnepeltek. Ebben az évben emlékeztek meg a 110 éve alapított Kada Mihály Általános Iskoláról. Az ilyenkor szokásos ünnepség meglepetése a BKV Zrt. ajándéka volt. uv 2A leselejtezett UV villamosok a bontóban végezték, ám néhány közülük szebb sorsot élt: múzeumba kerültek, egyikük a Vidámpark szélén büféként üzemelt, de jutott belőlük egy a Kada Mihály Általános Iskola udvarára is. uv 1A dokumentumokat ünnepélyes keretek között adták át Aba Botond a BKV vezérigazgatója, Simon Gábor és Arató Gergely országgyűlési képviselők az iskola igazgatójának és a diákok képviselőinek.

  Most 2011-et írunk, s az eltelt öt év akár újabb „kerek” évfordulót is jelenthet. Augusztus közepén a véletlen sodort a Kada utcába, s jóleső érzéssel nyugtáztam, a villamos – a vakáció miatt ugyan csendes magányban de – ott áll az iskola udvarán. Eredeti célja a nebulók közlekedési ismereteinek bővítése és a közlekedésben alkalmazott magatartásformák fejlesztése volt. 

uv 4

Ám Hanczné Szmilkó Katalin, az iskola igazgatója néhány „kitérőt” is megemlített. – A gyerekek nagyon szeretik a villamost, és néhány, a közlekedési szabályokkal kapcsolatos foglalkozás után új szerepkört is kapott: része lett a közösségi tevékenységeknek. Az osztályok, főleg a kisiskolások játszottak rajta, osztályfőnöki órákat tartottak az utastérben, a nagyobbak, egyszerűen csak „elbújtak” – megbeszélvén saját kis személyes dolgaikat. Volt olyan, hogy a szomszéd óvodások is átjöttek, és a villamoson töltöttek egy kis időt. A nagyobbak között az utóbbi két évben divat lett, hogy a bankettet az udvaron tartják, s ennek fontos része, a buli színtere volt a villamos. De nemrég „baleset” történt. Egy kéretlen éjszaki látogatás alkalmával megrongálták a villamost. Az iskola ugyan a tisztántartást és apróbb javításokat elvégzi, de ezt a kárt már nem tudja kijavítani. Nem működik az ablak, nem lehet bezárni a motorkocsit. Így a használata jelenleg szünetel, s azt tervezzük, hogy valamelyik villamoshoz értő szülőt vagy akár a BKV-t kérjük meg a hiba kijavítására.

    Remélhetően, ez sikerül majd, s megvalósulhat egy szülői javaslat is. E szerint az ülések átrendezésével egy barátságos tér lenne kialakítható, s ez még bensőségesebbé tehetné a villamoson rendezett eseményeket.

Köszönet az archív iskolai fotókért!