AD-blacklist1

2012
dec.
15

Orbán és a szélkakas esete

OV2 mti varga gyorgyA nagy tiltakozások hatására változott a kormányfő álláspontja: legújabb kijelentése szerint ingyenesnek kell maradnia a felsőoktatásnak bizonyos pontszám felett. A hallgatói szervezek szkeptikusak.


Szombat kora délután Orbán Viktor kormányfő budapesti Ötkert nevű szórakozóhelyen zárt körben beszélgetett fiatalokkal. A hvg.hu munkatársa azt próbálta megtudni a zártkörű rendezvényről távozó kormányfőtől, hogy döntöttek-e már a felsőoktatási keretszámokról. A találkozón elhangzottakról a résztvevő fiatalok sem árultak el részleteket.


Aztán később Orbán Viktor megosztotta az elmúlt napok történései és a találkozó utáni konklúzióját mindenkivel Facebook-oldalán: a miniszterelnök szerint azoknak, akik elérik a felsőoktatási tanulmányokhoz szükséges követelményeket – ez ma 240 pontos bekerülési határt jelent –, és elszántak, hogy tanuljanak, majd Magyarországon dolgozzanak, „mindenfajta eladósodás nélkül továbbra is ingyenesnek kell maradnia az egyetemi és főiskolai oktatásnak".
Közölte azt is: el kell törölni a keretszám-szabályozási rendszert, és a szakminiszter pedig egy ilyen irányú előterjesztést készít a kormány jövő szerdai ülésére.


A kormányfő, illetve a kormány úgy változtatja az álláspontját, mint ahogy a szélkakas fordul a szeles időjárásban.
Idén januárban azt mondta, hogy a felsőoktatásnak önfinanszírozónak kell lennie – magyarul a hallgatók is tartsák el a befizetett tandíjjal. Szintén januárban 95 százalékkal csökkentették az államilag finanszírozott jogász- és közgazdászhelyeket, ő maga azt mondta, hogy ha rajta múlott volna, akkor egyetlen ilyen hely sem lenne.
Bő kéthete az MTI tette közzé, hogy az „ingyenes” helyeket 10 480-ra redukálta a kormány, a szóvivő megerősítette a döntést. Ezt Hoffmann Rózsa államtitkár, látva a duzzadó, az egész országra kiterjedő ellenállást, megpróbálta meg nem történtté tenni ezen a héten kedden, amikor arról beszélt, hogy még lehet alakítani a keretszámokon.


Balog Zoltán, a humán tárca vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy inkább a Diákhitel 2-höz nyúlnának hozzá a kormány szerdai ülésén. Azóta a következők történtek: nem tudni, hogy hozzányúltak-e a hitelhez. Balog Zoltán szerda este azt mondta, hogy még nincsenek végleges keretszámok, de csütörtökön a kormány tájékoztatja a közvéleményt. Csütörtökön a kormány még sem tájékoztatta a közvéleményt. Orbán Viktor Brüsszelből azt üzente csütörtök este, hogy a héten kipipálják a felsőoktatás reformját.


Balog Zoltán péntek reggel azt nyilatkozta, hogy még módosulhatnak a keretszámokra vonatkozó elképzelések, már meghozták a megalapozó döntéseket, amelyek rendezhetik a helyzetet, de nem „egyik napról a másikra” fogják a kérdést megoldani. Balog Zoltán tegnap, miután találkozott a rektorokkal azt mondta, hogy a felsőoktatási struktúra változásaival kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, vagyis ma bejelentést tesz.
Megtette. De a fentiek tükrében mi a garancia arra, hogy a jövő hétre elkészülő „új” előterjesztésből jogszabály lesz, és az lesz érvényes? Semmi.

 

 


Érdeklődéssel várt egyeztetés

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ott lesz a jövő keddi egyeztetésen az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) - közölte Nagy Dávid, a szervezet elnöke szombaton az MTI kérdésére, miután Balog Zoltán tárcavezető újból egyeztetésre hívta a hallgatói szervezet elnökségét.


A HÖOK később reagált a kormányfői mondatokra is.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint a kormányfő szombati bejelentése alapján nem világos, hogy a 240 pontos minimális ponthatárt elérő hallgatók milyen formában és milyen feltételekkel kerülhetnek majd be tandíjmentesen a felsőoktatásba, mint ahogyan az sem, hogy ez miként érinti a forráskivonás által terhelt intézmények finanszírozását.
A szervezet az MTI-hez szombaton eljuttatott állásfoglalásában kiemelte, hogy a miniszterelnök videoüzenetében az egyetemi ifjúság által megfogalmazott követelésekből csupán a keretszámok kérdését érintette. Hozzátették: Orbán Viktor szombati bejelentése egyaránt érthetetlenné és megalapozatlanná teszi Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, valamint Giró-Szász András kormányszóvivő eddigi, a keretszámokkal kapcsolatos nyilatkozatait.
„Az ő megszólalásaik alapján a kormány más állásponton volt három hete, majd megint másikon egy hete - jegyezték meg. - Mindezek fényében a heves diák- és hallgatói ellenállás hatására bejelentett átalakítással kapcsolatosan a HÖOK elnöksége érdeklődéssel várja a Balog Zoltán miniszterrel történő keddi találkozót, amelyen remélhetőleg konkrét információk hangzanak el a keretszámokat felváltó kormány-előterjesztésről.


A Hallgatói Hálózat tudatta: a szervezet örül annak, hogy Orbán Viktor végre meghallotta az országos tiltakozást, viszont nagyon sajnálja, hogy Hoffmann Rózsa államtitkárhoz hasonlóan nem érti, miről beszélnek a diákok".
„A miniszterelnök ahelyett, hogy szerdán több ezer egyetemista hívásának eleget téve előadta volna ötleteit, ma terrorelhárítókkal körülvéve tartott megrendezett beszélgetést ismeretlen fiatalokkal egy szórakozóhelyen, majd ködösítő nyilatkozatot adott ki a Facebookon. A Hallgatói Hálózat üzeni a miniszterelnöknek, hogy az érintettek bevonásán alapuló konzultációt nem válthatja fel semmilyen pr-akció, csak nyílt tárgyalásokon megszületett átalakítást fogadunk el!" - áll a közleményben.
A szervezet közölte: csak tippelni tudnak, hogy szerdán milyen csomaggal áll elő a kormány, ezért folytatják küzdelmüket a diákok hétfőn elfogadott 6 pontjának érvényesítéséért, követelve a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, a keretszámok 2011-es szintre való visszaállítását, a forráskivonás leállítását és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződés eltörlését, továbbá azt, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát, és az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba.


 


(MTI – nol.hu - 10kerkult.hu) (fotó: MTI)