AD-blacklist1

2012
dec.
05

Angyalhangok és arany csengettyűk

Írta: Szerk.

gyermekkorus-leadLassan hagyománnyá válik, hogy a Zágrábi Székesegyházban minden évben magyar előadók adják az adventi koncertet. Idén Budapestről érkezik egy autóbusznyi diák: a Kőbányai Szent László Általános Iskola Harmónia Gyermekkarának és Csengettyű együttesének tagjai.

 

 

   A gyermekkórus számos elismerésben részesült az elmúlt évtizedek alatt, és a közelmúltban is. Ezüst és arany minősítésekkel, koncert és gálahangverseny-meghívásokkal, valamint rádió, televíziós szereplésekkel és CD-felvételekkel is büszkélkedhet.

 

   Karácsonyi és adventi repertoárja különösen szép. Az angyali hangokat dallamos csilingelés egészíti ki, hiszen a 32 darabos csengettyűkészlettel felszerelt iskolai együttes számos hazai, valamint kismartoni, bécsi és firenzei fellépések után Horvátországba is elhozza az adventi várakozás, a karácsonyi ünnepkör kezdetének hangulatát.

   gyermekkorus nagy

 

   Magyar történészek szerint 1091-ben, a horvátok szerint 1093-ban vagy 1094-ben alapította Szent László király a zágrábi püspökséget, és a Káptalandombon, amelyet a horvátok Kaptolnak mondanak,  felépíttette a Szent István-székesegyházat. Akár jelképesnek is mondható, hogy több mint 9 évszázad elmúltával most éppen a magyar lovagkirályról elnevezett  budapesti iskola diákjai vendégszerepelnek az ősi katedrálisban.

 

A koncert  2012. december 9-én 19 órakor kezdődik.

 

Balassi Intézet