AD-blacklist1

2023
nov.
14

A sikeres nyelvtanulás tízparancsolata

Írta: szerk

angol leadEgyre jobban kellene beszélnünk különböző nyelveken, ezt közvetíti felénk a gyorsuló világunk az élet minden területéről. Mi, akik egy pici ország lakói vagyunk, tapasztalhatjuk, hogy milyen erővel tört be az életünkbe az angol nyelv. Nem csak a számítástechnika területén vált általánossá, hanem az ipar, a kereskedelem és minden más életterületen megjelentek az angol kifejezések a magyar mondatokon belül is.

 

Egyre jobban kellene beszélnünk különböző nyelveken, ezt közvetíti felénk a gyorsuló világunk az élet minden területéről. Mi, akik egy pici ország lakói vagyunk tapasztalhatjuk, hogy milyen erővel tört be az életünkbe az angol nyelv. Nem csak a számítástechnika területén vált általánossá, hanem az ipar, a kereskedelem és minden más életterületen megjelentek az angol kifejezések a magyar mondatokon belül is. Ezért aztán egyre többen vágnak bele a nyelvtanulásba, de az lenne az igazi, ha angol nyelvet angol nyelvtanároktól tanulnánk

 

A nyelvtanulás tízparancsolata

 

Az alábbiakban eláruljuk, hogy mik ezek.

 

Első 

   Az ismétlés feltétele annak, hogy a hosszú távú memóriába kerüljenek a tanultak, a gyakori tanulás rövidebb tanulási ciklusokkal hatékonyabb.

 

Második

   Mivel a szavakat kifejezésekben, mondatszerkezetekben használjuk, jobb ha szavak helyett összetartozó kifejezéseket tanulunk meg, így csökkenthetjük  a tanulásra fordított energia befektetést, és növelhető a beszéd sebessége.

 

Harmadik

   A legjobban a velünk megtörtént dolgokra emlékszünk, ezért a munkafüzetben kitöltött feladatok helyett inkább saját sztorit mondjunk egy nyelvtani szerkezettel kapcsolatosan. A tanultak a történeteken keresztül be fognak vésődni akár a szavakról akár a nyelvtanról beszélünk.

 

Negyedik

   Ma már az internet tele van egyszerű élő nyelvi szövegekkel, a legtöbb film is angol nyelven található meg. Olyan szövegeket hallgassunk amelyeket érdekesnek tartunk, megjegyzünk belőlük nyelvtani elemet vagy szavakat.

 

Ötödik

   A passzív hallgatása az idegen nyelvű szövegnek jó módszer, főként, ha még aktívvá is tesszük az elhangzottak ismétlésével. Nem az a fontos, hogy írjunk le egy új szót hanem az, hogy ismételjük, az használatra szoktat.

 

Hatodik

   A cél a kommunikáció, de ne törekedjünk tökéletes nyelvismeretre.  Lehetőleg egyszerűen beszéljünk, a bővített mondatokat hagyjuk későbbre.

 

Hetedik

   Beszéljünk, énekeljünk az olvasás nem elég. Mindegy miről beszélünk, akár egyedül is, mi történt velünk, milyen eseményt kommentálható.

 

Nyolcadik

   Használjunk segédanyagokat, hanganyagot, tanulókártyát, szótárat, kétnyelvű szótárat, ha fordítani is szeretnénk megtanulni.

 

Kilencedik

   Keressünk olyan nyelvtanulási lehetőségeket, amelyeket élvezettel követünk és az érdeklődési körünkbe tartozik. Tanulni nemcsak a gyerekek szeretnek.

 

Tizedik

   Segít, ha tervezzük a nyelvtanulás lépeseit, készítsünk heti terveket, amellyel a haladásunkat is követni tudjuk, segíti a kitartást és rendszerességre tanít.

 

angol 650

 

   Természetesen ezek a parancsolatok nem jelentik azt, hogy a  nyelvtanulás biztos tudáshoz vezet, de, ha van hozzá inspirációnk biztosan segít a tananyag rögzülésében. Felnőttként nem könnyű nyelvet tanulni, sőt alapvetően tanulni is nehezebb, mint gyerekként, iskolás korban. De ma már elértük az élethosszig tartó tanulás szükségességét, hiszen a gyorsan változó világban folyamatos naprakész tudásra van szükségünk a feladataink ellátásához, az utazások és a munkánk során könnyebben boldogulunk vele.

 

Összegezve

   Az angol nyelvtanulásban megvan az az előnyünk, hogy nagyon sok helyen találkozhatunk a nyelvvel. Hallgassunk zenét, nézzünk angol nyelvű filmeket, olvassunk angolul könyveket ezek mind segítenek a szavak és a kifejezések rögzülésében.