AD-blacklist1

2023
már.
03

Az ESTÖRI döntőjében a Zrínyi Miklós Gimnázium

Írta: szerk-OGY

estori lead2Huszonegy középiskolai diákcsapat versenyzett a 7. alkalommal meghirdetett Estöri - Kreatív Történelmi Verseny döntőjébe jutásáért. Tizenkét csapat jutott tovább a döntőbe, s között dőlhet majd el május közepén, hogy ki nyeri az idei, Európai Unióról szóló vetélkedő fődíját és dobogós helyeit. Kőbányát a Zrínyi Miklós Gimnázium csapata képviseli.

 

   Az Esterházy Magyarország Alapítvány által évek óta szervezett verseny idei témája az Európai Unió létrejötte, története 1957-2004 között, meghatározó kulturális gyökerei és napjainkban betöltött szerepe, új együttműködő partnere pedig az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája, amely a középdöntő helyszínét is adta. A döntősök közzé 4 fővárosi, hat vidéki és két határon túli csapat jutott be.

 

ZMGA döntőbe jutott zrínyisek, balról: Csikós-Nagy Szofi (9.a), Jakab Zsófia (9.a), Németh Boglárka Dóra (9.a); (Felkészítő tanárok: Veszteg Alexandra és Kertész Gabriella)

 

   A diákoknak 1957-től 2004-ig, Magyarország csatlakozásáig kellett feldolgozniuk az Európai Unió történetét. Ehhez – a verseny szellemiségéhez híven – mobileszközöket, digitális technológiát is felhasználhattak, ám a középdöntőben és a döntőben már számot kellett adniuk arról is, hogyan tudnak megbirkózni a személyes jelenlétet kívánó, offline feladatokkal.

   A tavaly októberben elstartolt idei versenyévadba több mint száz csapat nevezett be. Nekik egy online beugró kvíz kérdéseit kellett helyesen megválaszolniuk, valamint egy fiktív, online, európai uniós magazin címlapját, vezércikkét és egy csapatfotót elkészíteniük ahhoz, hogy a középdöntőbe kerülhessenek. A személyes megmérettetéssel járó középdöntőre pedig egy kreatív prezentációval és egy rövid videóval készültek, melynek témájában további kérdések, feladatok is vártak rájuk az eseményen.

 

   „Minden résztvevő csapat nagyon büszke lehet a teljesítményére: nemcsak a tárgybeli tudásuk volt kiemelkedő, hanem a kommunikációs, retorikai képességeiket, digitális írástudásukat is megcsillogtatták. Szívből gratulálok a továbbjutóknak!” – mondta Czigány Balázs, az Esterházy Magyarország Alapítvány képviselője

 

   Lővei Andrea, az Európa Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője hangsúlyozta: „Az Európai Parlament számára kiemelten fontos, hogy a fiatalok minél tájékozottabbak legyenek az unió történetével és fejlődésével kapcsolatban. Ennek megfelelően az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának tevékenységében szintén prioritást élveznek az ifjúságot célzó programok, és ezért is szolgált nagy örömünkre ez az együttműködés a verseny középdöntőjének és döntőjének megrendezésében.”

 

A döntőbe jutott csapatok:

 

Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest - 10A; Selye János Gimnázium, Révkomárom - 9-10 vegyes); Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Pannonhalma -10; Bolyai Farkas Líceum, Marosváráshely -10; Révai Miklós Gimnázium, Győr - 10C-1; Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa – 10F; Újpesti Babits Mihály Gimnázium, Budapest 10-1; Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, Békéscsaba – 10B-1; Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technium, Győr 10G; Zrínyi Miklós Gimnázium, Budapest 9-2; Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium, Pilisvörösvár -10C-1; Újpesti Babits Mihály Gimnázium, Budapest -10-2)

 

fotó: Gosztom Gergő