AD-blacklist1

2022
dec.
08

Álljunk ki a tanárok mellett!

Írta: Oszvald György

csak leadA tanárokat támogató szülői szimpátia demonstrációt szervezett Csák György (mindkét gyereke a Szervátiusz Jenő Általános iskola tanulója) az iskola elé december 8-án, reggel 7 és 8 óra között. Felhívása figyelemre méltó.

 

  

 

 

   Az esemény szlogenje, az „Álljunk ki a tanárok mellett!” különösen akkor érdekes, ha összevetjük a december 8-án országosan zajló tiltakozásokat. Csák a felhívásban ezt írta:

 

  xcsak 4 „Támogassuk őket a magasabb bér elérésében, a tanítás megbecsülésében, a színvonalas és modern oktatás elérésében, a munkajogi harcukban! Vegyétek vissza a kirúgott tanárokat! A felelős vezetők mondjanak le! A gyerekekeink jövője, érvényesülése, tudása a tét! Találkozzunk a suli előtt! Kockás ing, papírok, táblák a kézben – összefogás és demonstráció!

   Szervátiuszos és többi tanárok, szeretünk titeket!”

 

   Csák György (képünk) hajszál pontosan, 7 órakor – akkor még csak egyszál maga – kezdte meg a szülők tájékoztatását. Igaz, néhány perccel később, még csak egy fiatalember hallgatta szavait. de negyed 8-kor már egy érkező szülővel készített interjút.

 

 

   A programban szerepelt egy, a jelent a múltból idéző Ady-írás. Ezt Mezei Réka olvasta fel. Sajnos, Ady gondolatait már csak írásban tudom közölni, fél nyolckor már indulnom kellett, mivel a kadások is vártak az általuk szervezett élőlánc rögzítésére.

 

Ady Endre: A tanárok dolga

 

    Gazember az, aki a magyar tanárok negyvenezer pillanatnyi fiaskójában nem látja meg az embert és a gazt. Az ember; a tanár, aki eleddig nem tudta, hogy ember s a gaz: a mi egész magyar „álladalmi” és társadalmi életünk. Itt, nálunk szoktak félelmes bácsiknak közpénzből nyíltan, százezer koronás állásokat teremteni. Itt, nálunk szoktak radikális és puritán politikusok lecsüggesztett fejjel s talmudi búval beletörődni, hogy gazemberek nélkül nem lehet élni, főképpen magyarul.

   S itt, ahol minden megértésre találhat, még a teljesen érthetetlen is (nem bánom: mondja egy vicces ember: az Ady-versek) a tanárokat senki sem érti. Megértené talán a miniszterük, de neki tilos a megértés, mert van Ausztria és van pénz és nincs Magyarország és nincs pénz. És ha sztrájkkal, amerikázással s nem tudom mivel fenyegetőznek e szegény tanárok, annál rosszabb. örülnek a szülök, a nebulók s legjobban örül a hivatalos Magyarország mai képviselete, melynek nem érdeke, hogy a tanárok jó tanárok legyenek.

   Gazember az, aki korának legminimálisabban kifundált eszméit legminimálisabban meg nem érti. Én értem, hogy Magyarországon föl lehet rúgni a tanárságot, mert bajt csinál, mert kultúrát csinál, de ami gaz, az Közép- sőt Kelet-Európában is gaz marad s az ember mégis csak mindenütt: ember.

Megjelent: Nyugat · / · 1910 · / · 1910. 22. szám · / · Figyelő 

   xcsak 3 as 650

 

   Néhány egyéb, a pedagógusokhoz kapcsolható gondolat után, a már szinte mindenki által ismert 9 pontos követelést olvasta fel Csák György.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY