AD-blacklist1

2018
okt.
07

A fotóst sem kímélték a szőlőcsőszök

Írta: Oszvald György

Harmat harvest 134leadHagyományos szüreti napját rendezte meg a Harmat Általános Iskola szeptember 21-én. A programban nagyon sok játék, népi mulatságok, szőlőpréselés szerepeltek. A délután az iskolát övező utcákban szüreti felvonulással zárult.






Legnagyobb sajnálatunkra, az idén nem volt lehetőségünk, hogy a szüreti napon végig részt vegyünk. Éppen a gyerekek néptáncos műsoráról, a szüreti bíró és bíróné választásról, no meg a látványos felvonulásról maradtunk le.

 

   Harmat harvest 556Ugyanakkor nem panaszkodhatunk, részesei voltunk részben a jelmezek, felvonulási kellékek készítésének, a sok-sok népi játéknak, sőt, a – korom helyett praktikusan liszttel jelölő – csőszök minket sem kímélte, joggal, mert megdézsmáltuk a kerítésre függesztett fürtöket.

   Harmat harvest 312Igaz, ahogyan bátortalanul nézegettek, meg kellett kérdezni őket:

 

   „Na, mi van? A fotóst nem meritek bekenni?” Rossz kérdés volt. Abban a pillanatban hárman kenték a lisztet a kezünkre, az egyik bátor leányzó még a nyakunkat sem kímélte.

 

   Megjegyezzük, a tornaterem építése miatt szűkebb lett a terület, de praktikus megoldással a szőlőt a sportpályát elválasztó kerítésre kötözték, a innen szüretelték le kis pohárkákba, hogy először a darálóba öntsék, hajtsanak egyet-kettőt a karon, majd megkóstolják a frissen préselt mustot.

   Azaz, nem volt hiányunk az élményekben, melyekről a cikkünkhöz csatolt képgalériában számolunk be az olvasóknak.

 

A galéria megnyitásához IDE kattintsanak!

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

tamogatas