AD-blacklist1

2018
máj.
03

Angolul még nehezebb a kvíz

Írta: Oszvald György

H quiz 075leadKőbánya nyolc általános iskolájának legjobb angol tudású nyolcadikos tanulóból szervezett csapatok mérték össze ezt a tudást a Harmat Általános Iskolában, egy hagyományosnak mondható csapatversenyben, ezúttal angol nyelven, április 25-én.

 

 

Szabóné Valkony Mária igazgató asszony köszöntötte nyolc kerület iskola nyolcadikos csapatait és a vendégeket. Elmondta, minden jel azt mutatja, hogy ezek a tanulók rendelkeznek a legjobb angol tudással, de ez csak az egyik része a versenynek. – Szükség van országísmeretre, kulturális, történelmi és még sok egyéb témakörben szerzett tudásra. Remélem, mindezt kamatoztatni fogjátok a versenyen – szólt a versenyzőkhöz, majd átadta a szót a vetélkedőt vezető Kocsis Hajnalkának.

 

     Harmat English quiz 061A versenyző iskolák:

Kada Mihály Általános Iskola, Széchenyi István Általános Iskola, Kertvárosi Általános Iskola, Janikovszky Éva Általános Iskola, Bem József Általános Iskola, Szent László Általános Iskola, Szervátiusz Jenő Általános Iskola, Harmat Általános Iskola,

 

     A zsűri:

A képen balról: Szabóné Valkony Mária, Felhősiné Vakarcs Gabriella és Turcsányi Ildikó. 

 

   A verseny nem ismeretlen: egy több témakörből, ezen belül pedig több különféle nehézségű kérdésből – ennek megfelelő pontértékkel – álló rendszerről van szó, ahol a felvillanó kérdésre a leggyorsabban reagáló csapat kapja meg a válaszadás jogát. Aztán vagy tudja vagy nem a helyes választ. A helytelen válaszért nem volt pontlevonás, és egy alkalommal – újfent a leggyorsabb  csapatnak – megszerezhető volt a pontérték.

   H quiz 046Itt és most 12 kategória (témakör) volt, kategóriánként 5-5 kérdés, emelkedő pontértékkel 5-től 30 pontig. 

(képünkön: Kocsis Hajnalka tanárnő)

 

   Néhány példát hadd idézünk a versenyből. A földrajz témakörben például a fotókon szereplő nevezetes épületekről, jellegzetes környezetről kellett felismerni az adott helyszínt, s pontos névvel megnevezni azt.

 

   Érdekes volt az is, amikor fel kellett ismerni az adott nemzet zászlaja alapján az országot, majd mindegyikből a megadott sorszámú betűt összeolvasva kellett megtalálni az elrejtett szót. Konkrétan: Russia, Sweden, Spain, Austria, Hungary. A keresett szó: unity. Hát, nem volt könnyű feladat, éppen ezért 30 pont járt a helyes megfejtésért.

  

   H quiz 131Vagy 20 pontért kellett kitalálni, hogy igaz vagy sem: A The Twilight Saga egy fantasy filmsorozat. A magyar címadásban Alkonyat néven futó sorozat valóban egy romantikus fantasy filmsorozat.

 

   Természetesen, a verseny mindvégig angol nyelven folyt, és ebben az volt a „csavar”, hogy több esetben is nagyon precízen fogalmazták a kérdést, és csak két szó volt a válasz. Ismét a példa, a Kinek a mije típusú kérdések. Mind a szereplő, mind a rá jellemző használati tárgy pontosan volt körülírva: egy kiváló képességű detektív, akihez egy jellegzetes dohányzó eszköz köthető. Sherlock Holmes pipája volt a megfejtés. Ebben talán nem is a megfejtés volt a nehéz, hanem a feladat megértése.

 

   A dobogósok:  

H quiz 000  A versenyen (a képen balról) a házigazda Harmat iskola csapat győzött. Második helyen a Kada Mihály iskola végzett, míg a képzeletbeli dobogó 3. fokára a Széchenyi Általános Iskola diákjai állhattak.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px