AD-blacklist1

2018
jan.
26

Csípődobással zárult a kultúra ünnepe

Írta: Oszvald György

Fekete suli Kultnap 244leadA Magyar Kultúra Napját ünnepelték a Fekete István Általános Iskolában január 22-én. Elsőként az alsósok láttak, hallottak egy izgalmas meglepetés összeállítást, majd a felsősök tekintették meg a programot. Az előadásnak különleges vendége is volt…

 

 

A gyerekek rendben bevonultak a tornaterembe, helyet foglaltak a padokon és a „színpad” elé leterített tornaszőnyegeken. Kicsit értetlenül szemlélték, hogy mit keresnek a szépen elrendezett munkaasztalok a nagyméretű molinó alatt, de egyelőre magukkal és társaikkal voltak elfoglalva.

   Fekete suli Kultnap 150

   Akkor kezdett valami derengeni, amikor először csak néhány alsós pedagógus, majd kicsit később többen is ezeknél foglaltak helyet, s a játszásiból ofőtanító néni a katedra mögé állt. Az egyik kedves leányka meg is jegyezte a társának, hogy „jé, most ők leszenek a tanulók”! Igen, így is volt, de osztályfőnöki vezényszó hangzott el: „Osztály vigyázz”! Énekeljük el a Himnuszt!

   Ahogy a „tanárdiákok” álltak fel, úgy érezték a gyerekek is magukénak a felszólítást, s ki hangosan, ki magában, ki a másikat fürkészve énekelte el a Himnuszt.

 

   Elhangzott ám az indoklás is. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon, január 22-én tisztázta le a Himnusz végleges szövegét. Ennek tiszteletére és emlékére ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját. A Himnusz zenéjét Erkel Ferenc szerezte 1844-ben. A Himnuszt 1989-ben tették a magyar Alkotmány szövegének részévé, ekkortól mondhatjuk, hogy Kölcsey verse hivatalosan is a magyar himnusz.

   A Himnusz első nyilvános, szabadtéri előadása az Óbudai Hajógyárban 1844. augusztus 10-én történt, a Széchenyi nevét viselő gőzhajó avatásán. A Himnusz nyolc szakaszból áll, de hivatalos alkalmakkor csak az első szakaszt játsszák, illetve éneklik.

   A Himnusz történetében a legfontosabb epizódok rövid ismertetése után a „tanulók” jelentkezése alapján egy átfogó képet – nyilvánvalóan a teljesség igénye nélkül – kaphattak a gyerekek. Ehhez használták a kivetítőt, érdekes fotókkal illusztrálva a rövidre fogott előadásokat.

 

   Fekete suli Kultnap 142Szó esett a tánc kialakulásáról, típusairól, mai formáiról. Ha már tánc, akkor az egyik legszebb változatát kiragadva, a néptánc viseletei következtek, a végén a csattanóval: hogyan jelennek meg a népi motívumok a modern ruhákon.

   A szórakozás után az ételek, a gasztronómia szerepelt az étlapon, majd a magyar Nobel-díjasokról esett szó. Bár Rubik Ernő vagy Bíró László József nem kapták meg e világraszóló díjat, találmányaik, a rubik-kocka, a golyóstoll igenis világhírűek. A három színű 3x3-as kocka kirakására versenyeket rendeznek. A legrövidebb idő, a jelenlegi világcsúcs 2017. szeptember 4-én született meg. Az ausztrál Feliks Zemdeg világcsúcsát (4,73 mp) a 15 éves amerikai srác, Patrick Ponce megdöntötte. A klasszikus, 3x3-as kocka kirakásának új világcsúcsa 4,69 másodperc! (Az egyik tanárnő megpróbálkozott a kirakással, sikerrel járt, de ideje messze elmaradt a világcsúcstól. Teljesítménye így is legalább három piros pontot érdemel.)

 

   Fekete suli Kultnap 177A magyar kultúra ismertetéséből nem maradhat ki az irodalom sem. A háttérben lévő molinón nagyjaink között megtalálható volt Fekete István író, az iskola névadója is, a kivetítőn pedig a sok ismert állatfigura legnépszerűbbje, Lutra, a vidra szerepelt.

  A sort a világhírű magyar sportolók bemutatása zárta, itt is a teljesség igénye nélkül.

 

   És ekkor jött a meglepetés: az addig a bejárat mellett üldögélő Németh Nyiba Sándort Ari Fabbro tanárnő mutatta be (képünk). Nem véletlenül, hiszen költőként többször is találkoztak egymással, kölcsönösen tisztelik egymás művészetét.

   Nyiba személyében a sport, a zene, a dal, a költészet egyesül. Ugyanis, az egykori válogatott bírkózó, olimpiai, világ- és Európa-bajnoki helyezett, többszörös magyar bajnok, kiváló költő, verseihez maga szerzi a zenét, s adja elő ezeket különféle rendezvényeken. Elismerései között magasan jegyzi a Magyar Kultúra Lovagja címet.

 

   A Testnevelési Egyetem Továbbképző Intézetében a birkózás elméletét és gyakorlatát oktatja a levelezős hallgatóknak.

  Több rádióban vezet műsort, készít interjúkat zenészekkel, sportolókkal.

 

    Két verseskötete jelent meg, a Fűzfakereszt és a Ne szégyelld, hogy van lelked címmel. Közel négyezer verset írt. Egyik különleges szerzői tevékenysége a sporthimnuszok írása. Például Növényi Norbert, Sárközi Róbert és Felföldi Szabolcs világ- és Európa-bajnokok bevonuló zenéjét is ő írta.

   Fekete suli Kultnap 220

 

   Az iskola kultúraünnepén egy versét mondta el elsőként, utána azonnal megígérte, hogy a műsora végén néhány birkózó mesterfogást is bemutat. De elébb fogta a gitárját, s a líra után a megzenésített vers következett. A jó tempójú, kedves dal refrénjét a végén kórusban énekelték vele. A leghangosabban éneklők közül egymás után két fiúcskát hívott ki, s csavarta őket a nyaka köré. Szó, ami szó, a srácok igencsak élvezték a produkciót.

   Fekete suli Kultnap 254

 

   Németh Nyiba Sándor szereplését hatalmas taps kísérte, s az előadás végén jutott pár perc autogram osztásra is.

                                                                                       

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px