AD-blacklist1

2017
dec.
19

Számítástechnikai fejlesztés a tankerületben

Írta: Oszvald György

PC atadas leadA Kelet-Pesti Tankerületi Központ közel 250 Millió Ft értékben kapott számítástechnikai eszközöket egy kormányzati informatikai fejlesztési projekt révén. Ezeket az iskolák tanulói létszáma alapján osztották szét a tankerületi központhoz tartozó X. és XVII. kerületben. Az átadást sajtótájékoztatóval kötötték egybe a Szent László Gimnáziumban, december 15-én.

 

 

A gimnázium egyik osztálytermében egy prezentációs asztalon állították fel azokat az eszközüket, melyek „testvérei” becsomagolva várták, hogy – a gimnázium szükségleteit figyelembe véve – a megfelelő tantermekbe kerüljenek.

   A Szent László Gimnázium, mint a legnagyobb tanulói létszámmal bíró intézmény 19.437.541 Ft értékben kapott 55 db asztali PC-t és monitort, 28 db laptopot és 24 db projektort.

  

PC atadas Tankerulet 048

  A számítástechnikai eszközök átadásán részt vett- balról:  dr. Varjuné dr. Fekete Ildikó, a Kelet-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, dr. György István kormánymegbízott, Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere, Sárkány Péter, a Szent László Gimnázium igazgatója. A sajtótájékoztatót Fejér Gyöngyi, a tankerületi központ szakmai helyettese vezette.

 

    Elsőként György István szólt. Személyes emlékkel indított: elmondta, a Szent László Gimnázium diákja volt, így különös örömmel vesz részt minden, a gimnáziumot érintő eseményen.

 

    PC atadas Tankerulet 061– És most egy rendkívüli eseményen vagyunk itt. A Magyar Kormány egy soha nem látott értékű és volumenű informatikai fejlesztést hajtott végre és támogatott a Közép-Magyarországi Budapest és Pest megye tartozik. 

   Az oktatás az egyik stratégiai ágazat, melynek átalakítása sok vitát váltott ki. Mindent figyelembe véve a kormány úgy döntött, áldoz a XXI. század nemzedékének fejlődésére, s ehhez ebben a régióban 6,2 milliárd Ft értékben hajtott végre informatikai fejlesztést. Ez a 650 iskola részére 14 000 db asztali számítógépet és monitort, 6 000 db laptopot és 7000 db projektort jelent. Ebből a fejlesztésből részesülnek a Kelet-Pesti Tankerületi Igazgatósághoz tartozó két kerület iskolái 250 millió forint értékben.

 

    Varjuné dr. Fekete Ildikó elmondta, az elmúlt két hétben folyamatos volt a kiszállítás, s a sajtótájékoztató napján már mindenhol megkapták az eszközöket. A gimnáziumnak pedig éppen a sajtótájékoztatón adják át a rájuk eső adagot.

 

   PC atadas Tankerulet 070– A X. kerületben, Kőbányán, tizenöt köznevelési intézményben 381 db asztali PC-t és monitort, 173 db laptopot, 173 db projektort, összesen 131.797.651 Ft összértékben, a XVII-ben pedig 324 db asztali PC-t és monitort, 157 db laptopot és 159 db projektort adtunk át 114.798.439 Ft összértékben.

   Fontosnak tartom elmondani, nemcsak a hardverek érkeztek meg. Ezekre telepítve vannak a szoftverek, így mindegyik azonnal használtra kész. Ez a fejlesztés jövőre folytatódni fog, márciustól várjuk a tableteket, s megtörténik a szélessávú internetre való átállás is. Minazon pedagógusok, akik úgy érzik, hogy többlettudásra van szükségük e területen, részt vehetnek majd egy felkészítésen.

     Varjuné dr. Fekete Ildikó azzal zárta tájékoztatását, hogy nagyon jól feleszerelt iskolákat vettek át a Kőbányai Önkormányzattól, s szeretnék, ha ez a színvonal tovább fejlődne, gyarapodna.

 

    Kovács Róbert azt idézte fel, hogy 1990-ben, amikor iskolaigazgató volt, még nem volt számítógép az intézményben. Az elsőt valamikor 1990-91 fordulóján kapták meg. Az a számítógép azonban jóval kevesebbet tudott, mint az az okostelefon, ami most a zsebében lapul.

 

   PC atadas Tankerulet 079– Egy nagy ugrást engedjenek meg! György István polgármestersége alatt érkezett meg az a számítógéppark az intézményeinkbe, amely óriási váltást jelentett a commodore 64 után a PC-kre. Ma már pedig szinte minden tanteremben ott vannak a korszerű infokommunikációs eszközök. Ezek nélkül már nem is lehet elképzelni az oktatást. Köszönöm a kormányzatnak, s a tankerületnek, hogy lehetőséget biztosít a további fejlődéshez. Bár megváltozott a fenntartói rendszer, az önkormányzat igyekszik majd más formában segíteni az iskolák oktatási munkáját.  

   

PC atadas Tankerulet 101

   A sajtótájékoztatót eddig csendben figyelő Sárkány Pétert arra kérte a tankerület vezetője, mondja el, miként és mely területeken tervezik majd használni az eszközöket.

 

   – Annyit tudnék hozzátenni az elhangzottakhoz, hogy ezek a számítógépek a legkorszerűbb darabok, s ez jelentősen megkönnyíti a rendszerb illesztésüket. Számítástechnikai oktatás eddig is volt a gimnáziumban, de megemlíteném, az erkölcsi elavulás határán állnak a gépeink, így ez a fejlesztés a lehető legjobbkor érkezett. Egy új minőséget lehet megteremteni az által, hogy nemcsak az informatikai, hanem a szaktantermekben is tudjuk használni ezeket az eszközöket. Így alkalmat tudunk biztosítani team-munkákhoz, projektmunkákhoz, kis csoportos alkalmazásokhoz. A pedagógusoknak elsősorban a projektorok jelentenek majd változást: színesebben, változatosabban tudják átadni az ismereteket a diákoknak.

 

PC atadas Tankerulet 132

 

   A beszédek után a vendégek egy-egy darab Sárkány Péternek jelképesen átadott eszközzel zárták a sajtótájékoztatót.

 

   A kőbányai iskoláknak átadott számítástechnikai eszközök részletezése IDE kattintva tekinthetők meg (pdf)

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

A 10kerkult.hu portálon nincs fizetős tartalom, de a cikkeink pénzbe kerülnek. Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőséget, hogy fejlődhessen! És, hogy miért is tegye? A válaszok a képre kattintva olvashatók.

tamogato tabla 400px