AD-blacklist1

2017
nov.
10

Adományként önkéntes teremfestés

Írta: Oszvald György

Harmat festett 004leadNéhány napja kereste meg szerkesztőségünket egy anyuka, akinek gyerekei a Harmat Általános Iskolába járnak, hogy két osztályban is egy szokatlan táblát erősít fel egy festékeket forgalmazó cég vezetője november 8-én délelőtt, s figyelmünkbe ajánlotta az eseményt…

 

 

 

„Minden szakmában ott a lehetőség, hogy felelemeljünk másokat.” (Barf Attila)

 

   Nos, annyi még a történethez tartozik, hogy az anyuka – hadd áruljuk el a nevét is: Gábor Zsanett – elmondott egy rövid történetet is arról, hogy a táblácska jutalom, s hogyan lehet hozzájutni. Mindezeket érdekesnek találta szerkesztőségünk, s részt vettünk a tábla kihelyezésén, sőt, a festékbolt vezetőjét, Barf Attilát is meginterjúvoltuk.

 

   Harmat festett 003Nem egészen állnak össze az információs ecsetvonások. Milyen összefüggés van – ha jól tudom van – a nyári teremfestés és a táblácska között, s hol van ebben szerepe annak, hogy a 2.b (osztályfőnök: Reiszné Spick Katalin) és 4.b (osztályfőnök: Szajkó Anna) nyert egy versenyt? – kérdeztük Barf Attilát, a XVII. kerületi Nemzeti Festékbolt tulajdonosát (képünk).

   Attila egy jót mosolygott, majd egy figyelemre méltó történetet mondott el a TeremFestés Programról.

 

   – 2013 nyarán kitaláltam egy programot. Úgy gondoltam, talán jobban tudok ezzel segíteni, iskoláknak, tanároknak, gyerekeknek, mintha különféle alapítványokat támogatnék. Az ötlet lényege, hogy minden hónapban kifestünk a környékünkön egy-egy tantermet valamelyik iskolában vagy óvodában. Azóta folyamatosan dolgozunk, a nyáron itt, a Harmat iskolában történt az 52. festés, a termek száma pedig 70 körül lehet. A projekt pedig úgy működik, hogy én adom a festéket, mivel festékboltom van, a hozzánk vásárolni járó mesterek, szobafestő szakemberek pedig önkéntes munkával kifestik az adott tantermet. A hónap utolsó péntek délutánján kezdünk 4 órakor, s dolgozunk, amíg kész nem leszünk.

   Harmat festett 012

  A 2.b osztály

 

Harmat festett 007

  A 4.b osztály

 

   – Hogyan, milyen formában kapcsolódik ehhez a verseny, hogyan lehet teremfestést nyerni?

   – A festéshez egy szavazást kell megnyerni. A szavazás pedig több módon kapcsolódik a projekthez. A Nemzeti Festékbolt facebook oldalán van egy alkalmazás, ahol mindenki szavazhat egyszer, a hónap végén pedig egy jutalomszavazás keretében még egyszer. A szavazáshoz pedig többféle játékot találnak a honlapunkon, amikre nevezni lehet. Például az egész Forma 1-es szezonban lehet tippelni az időmérő futam első tíz helyezettjére. Aki a legtöbbet eltalálja, kapja a szavazatokat.

   tabla1De megszerveztük a Festőfutás nevű programot is. Ezt minden hónapban megtartjuk tavasztól őszig. El kell mondjam, ez a kezdetben tényleg futás volt, ma már inkább egy játékokkal színesített kirándulás a kerület határán lévő Merzse mocsárhoz. Van ott egy madárles, ott a találkahely. tabla2Most szombaton, november 11-én lesz például a MikulásFutás, amely egyben pontszerzési lehetőség is a FestőFutáson. Aki eljön ezekre a rendezvényekre, alapból kap szavazatot, és a játékokban való részvételen is gyűjthet belőlük néhányat.

 

   Barf Attila elmondta még, hogy 2013-ban szervezett meg először a XVII. kerületben egy jótékonysági Mikulás-ünnepséget, amelyet ma már 40 önkéntessel bonyolítanak le, s az évek során fokozatosan növekvő létszám mintegy 400 rászoruló gyereknek okoz örömet.

   A projekt pedig fejlődik, egy pályázati rendszerben meghirdette a Pest megyei Festőprogramot is. Októberben egy tápiósági iskolának segítettek.

   A táblácskákról is kiderült, hogy sok keresgélés után talált rá a partnerére, aki ezeket ingyen biztosítja az akcióhoz. A Harmat iskolában az eredményt még az előző tanévben kihirdették, de a vakáció miatt csak most adták át.

   Hát, így lett kerek a történet, de megjegyezzük, a kerületből a Kertvárosi iskola is nyerteseik között van, ott nemrég erősítette fel a táblácskát Barf Attila.  

   A történet slusszpoénja, hogy a jelenlegi szavazatgyűjtő periódusban is élen állnak a Harmatos gyerekek, s számítanak mindenki szavazatára, hátha újra…

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa szerkesztőségünket, hogy fejlődni tudjon. Részletekért katt a képre!

tamogato tabla 400px