AD-blacklist1

2017
szep.
12

Határtalan nyárbúcsúztató a Felvidéken

Írta: szerk

KER 4a leadA Kőbányai Keresztury Dezső Általános Iskola 7. évfolyamos diákjai felvidéki tanulmányúton vettek részt az Arany János Emlékévhez kapcsolódva augusztus 24-27. között a Határtalanul program keretében.

 

 

 

 

A 7. évfolyamos diákjaink ismét részesei lehettek egy élményekkel teli határon túli utazásnak – ezúttal Felvidékre. Az előző évhez hasonlóan a sóskúti Andreetti Károly Általános Iskola és Művészeti Iskola 7. évfolyamos tanulói és kísérő tanáruk voltak útitársaink.

 

KER 5a

  II. Rákóczi Ferenc szobra előtt

 

   Immár harmadik alkalommal élvezhettük a program kínálta emlékeket, látnivalókat.

   KER 8a

  Márai Sándorral

 

   A négy napos utunk valóságos időutazás volt. Történelmi és irodalmi barangolás egyben, az Arany János Emlékévhez kapcsolódóan. Balassi Bálint, Arany János, Petőfi Sándor, Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Madách Imre és Márai Sándor életébe, munkásságába nyertünk bepillantást, felkeresve életük egy-egy helyszínét. 

 

KER 67  balról: Székesegyház, Kassa, jobb oldali képen: Beszetrcebánya, Óratorony 

 

   Kassa, Szklabonya, Alsósztregova, Selmecbánya, Besztercebánya terei, templomai, iskolái, múzeumai életre kelt irodalomkönyvvé váltak sétáink során.

 

KER 3a

  Betlér - Andrássy kastély

 

KER 9a

  Érkezés Selmecbányára

 

   Fülek és Somoskő vára a magyar történelem pillanatait elevenítette fel, kiegészítve a tanterem falain belül megszerzett ismereteket. A tornyok és kilátók szédítő magasságából tekinthettünk körbe, megcsodálva a Felvidék hegyeit.

 

 

   Leereszkedve a föld mélyébe bejárhattuk Selmecbányán a bányamúzeum aknáit, a természet alkotta cseppkövek pedig a gombaszögi barlangban gyönyörködtettek el bennünket.

 

   sitelogo 250pxÖrültünk a gyakori magyar szónak, beszélgetéseink során megtapasztaltuk, hogy országunk határai nem jelentik a magyarság határait. A palóc hagyományok, népviselet, szokások határon innen és túl összekapcsolódnak.

   Köszönjük az Emberi Erőforrás Pályázatkezelő pályázati lehetőségét és az anyagi támogatást, mely lehetővé tette ezt a csodás utazást diákjainknak.

 

KER 11a

  Rozsnyó - Matterica oltárkép

 

Takátsné Légrádi Éva és Török Ildikó osztályfőnökök, kísérő tanárok.