AD-blacklist1

2017
máj.
11

A XVII. század megidézése a XXI. században

Írta: O.GY.

logoBefejeződött egy minden szempontból rendhagyó és egyedi történelmi vetélkedő. Az Esterházy Magánalapítvány kiírásában hosszú hónapokon át zajló versengés döntőjét Kismartonban rendezték meg május 3-án, ahol a kőbányai Zrínyi Miklós Gimnázium csapata is résztvevő volt.

 

 

Az Estöri – Kreatív Történelmi Verseny döntőjét a szervezők jóvoltából élő videó közvetítésen követhették az érdeklődők. A három fős csapatok egy egyedülálló helyszínen, az Esterházy-kastély világhírű Haydn Termében idézték meg az Esterházy család 17. századi történetét. Szerkesztőségünk is bele-belenézett a nap folyamán a közvetítésbe, de sajnos, a zrínyisek bemutatkozásáról lekéstünk. Örömmel vettük hát Szendi Péter kísérő- és felkészítőtanár rövid összegzését.

 

F tanarak3„Hajrá ZMG! Sors Bona, nihil aliud! 

Nagyon szép, nagyon tanulságos, nagyon hosszú nap volt.

A csapatunk elsőként lépett színpadra, ami a legnehezebb mindig. Tudjuk miben voltunk jók, és látjuk, hová kell fejlődni. De ez egy kilencedikes csapat, amelyik nagyon sokra fogja vinni. 

A legtöbb, amit nyertünk: megtanultunk közösen dolgozni. Ezt várja az élet. Ez az, ami több, mint az iskola.  

A Kelet-Pesti Tankerület mindkét csapata, a XVII. kerületi Kőrösi Csoma Gimnázium és a Zrínyi is helytállt. Nagyon szoros verseny volt, azt tudjuk. Pontos eredményt nem közöltek. Elismerjük a többi csapatot, nagyon sok munkát tettek le az asztalra.

Köszönöm mindenki segítségét! Jó volt, hogy a tankerület és az iskolavezetés ennyire mellettünk állt. Billédiné Kertész Gabriella nélkül pedig nem sikerült volna ilyen jól!

Köszönöm, hogy ennyien velünk voltak lélekben. Jól esett! 

A jelszó: jövőre ismét ugyanott!”  

(a képen a felkészítő tanárok jutalmazása, középen Szendi Péter, jobb oldalán Billédiné tanárnő)

 

A döntő végeredménye:

 

   A 130 jelentkező csapatból a versenyt a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium Rami Palmarum csapata – Bojtor Bogáta, Mersits Vivien és Kohán Mátyás – nyerte meg. Jutalmuk egy-egy legújabb típusú iPad és az Esterházy nyári egyetemen való részvétel. Felkészítő tanáruk Barkó Gábor Ágoston, aki jutalomként egy soproni szállodában tölthet egy estét, hogy a Rigoletto szentmargitbányai előadását láthassa.

 

F aranyermes2

  A győztes győriek

 

Második a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium KANI-ZSÁK csapata, 

harmadik pedig

az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Zsivány Hármas nevű csapata lett.

 

   A verseny együttműködő partnerei a Klebelsberg Központ, az MTA Történettudományi Intézete, az MTA Könyvtár és Információs Központ, az Arcanum Adatbázis Kft. valamint a Nemzeti Levéltár voltak.

 

  A döntő köszöntőkkel kezdődött, melyek közül Ottrubay István, az alapítvány főigazgatója szavaiból idézünk: „Az Esterházy család több mint négyszáz éve van jelen Magyarország történelmében. Meghatározó kulturális és gazdasági tényező évszázadok óta. Értékközpontú, előremutató és időtálló életfelfogásuk ma is példa lehet”  

 

F final tablo

  A szervezői stáb

 

   Ugyanakkor büszkén említjük meg azt is, hogy az eredményhirdetést köszönetnyilvánítással kezdte a programot végig konferáló és levezető Bősze Ádám. Név szerint említette a szervezésben a feladatok összeállításában oroszlánrészt vállaló kőbányai stábot: Menyhárt Sándor, a Szent László Általános Iskola igazgatóját és munkatársait: Erdeiné Krobák Edit, Pisák Andrea, Foki Tamás és Keglevich Kristóf tanárokat. Kiemelte az online marketingért felelős Farkas Zoltán munkáját is.  

 

fotó: Gosztom Gergő és estori.hu