AD-blacklist1

2017
máj.
01

Válassz egy hangszert és…

Írta: Oszvald György

KROO nyilt nap 227leadNyílt napot, afféle zeneiskolai csalogatót szervezett a Kroó Györegy Zeneiskola április 22-én. A hagyományos iskolakóstoló itt azonban kicsit más, mint az egy nem hangszeres oktatási intézményben szokásos.

 

 

 

Szabad a vásár, minden hangszert kipróbálhatsz, meghallgathatod a hangjukat, eldöntheted, egyáltalán akarsz-e muzsikálni vagy csak zenét szerető ember válik belőled… Tartalmilag nagyjából ezt jelenti a Kroó György Zeneiskola nyílt napja.

 

   KROO nyilt nap 095Ennek a nyílt napnak nem csak hagyománya, de presztízse is van a kőbányai szülők körében. Rangot jelent egy olyan zeneiskolában tanulni, ahol a tanárok szinte naponta bizonyítják tehetségüket a különféle koncerteken, ahol a növendékek sorra nyernek országos zenei versenyeket, de legrosszabb esetben is a döntőbe jutnak.

 

  Egészen más egy zeneóra, mint mondjuk egy irodalomóra az iskolában. Hiszen itt – azon kívül, hogy a hangszert meg kell ismerni – nem csak azt kell megtanulni, hogyan kell hegedülni. Egy idő után a vonó megfogása, a hangszer megtartása, ha több darabos, akkor az összerakása automatikussá válik, de ott van még egy tanulni való „titkosírás”, a kotta. És, hogy el ne feledjük, az előadás módjának utasításai. Mit jelent a pizzicato, az andante vagy a largo, vagy a rit., az ff és a többi rövidítés.

 

   KROO nyilt nap 177Tudjuk, a pénz nagy úr, s nem biztos, hogy a szülő meg tudja vásárolni a gyereknek tetsző hangszert. Maradjunk a hegedűnél! Egy feles, háromnegyedes hegedű – ezek a méretek felelnek meg a 6-8 éves gyerekek többségének – alsó hangon megvehető 20-50 ezer forint körül. (Van drágább is -a szerk.) Kérdés, meg kell-e venni, mert néhány év múlva kinövik és akkor már az egész (4/4-es méret) hegedűre lesz szükség vagy béreljen inkább a szülő? Nos, a nyílt nap az ilyen kérdésekre is választ adhat.

     A zeneiskola egy különlegessége a képzőművészeti tanszak: itt is nagyüzem volt, rendre születtek a pompás rajzok, többen is büszkén mutatták az alkotásaikat. Aztán a zongorásoknál vagy éppen a csellistáknál láttuk őket viszont.

 

   Azt tapasztaltuk ezen a délelőttön, hogy a gyerekek és szüleik éltek a lehetőséggel: több apróságot sikerült követni: kinél a hegedű, a trombita, másoknál a cselló meg a tárogató akadt „kameravégre”.

    KROO nyilt nap 023

 

   A tangóharmonikásoknál az egyik kissrác igencsak magabiztosan rakosgatta ujjait, itt-ott még egy dallamfoszlányt is sikerült előcsalnia. Nem maradt el a kérdés sem:

 

   KROO nyilt nap 347– Honnan a készség, a hangszerhez való érzék? Szegvári Roland (képünk) amilyen biztosan játszott, olyan természetességgel válaszolt. – A Szent László Általános Iskola 4.Z osztályos tanulója vagyok, az anyukám játszik a hangszeren, s otthon már sokszor kipróbáltam. Egy dalt akartam megszólaltani, de most csak egy részlet jutott az eszembe – mentegetőzött, bár nem volt rá oka.

 

   Első blikkre azt mondhatjuk, Rolandnak van érzéke a harmonikához, s ha megmarad ennél a hangszernél, sok örömöt szerezhet neki, ő meg másoknak… Ebben maratunk.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY