AD-blacklist1

2017
ápr.
12

Oviskoncert – Kisróka is csodálkozott

Írta: Oszvald György

KROO oviskoncert 105leadKét nap alatt – április 4-én és 6-án – négy koncertet tartottak a Kroó György Zeneiskola növendékei és tanárai a kőbányai óvodásoknak. Alkalmasint 40-50 gyerek játékos elemekkel színesített produkciókkal ismerkedett a hangszerekkel.

 

 

 

Hagyományos formái és újdonságai is voltak az első nap első koncertjének. A jól bevált és mindenre kíváncsi bábok száma eggyel szaporodott: most a gólya (Gyümölcsöstorta) és a róka koma (Kisróka) mellett az egérke (Cincin) is megjelent: Lőrinczy Ildikó, Baranyai Anna és Farkas Sára tanárnők személyesítették meg őket.

 

   KROO oviskoncert 187A hagyományokhoz tartozik, hogy egyfajta bemelegítésként a gyerekek saját magukat, mint „hangszert” ismerhették meg. Hangot adtak ki, most éppen berregtek, hol erősebben, hol halkabban vagy éppen magasabban. Emellett ritmusokat tapsoltak és dobogtak a lábukkal, s ha úgy vesszük, ezekkel az „eszközökkel” már zenélni is lehet.

 

   KROO oviskoncert 142Az éneklés, a saját magunknak ritmizálás egy dolog. Egy másik, s itt nagyon fontos elem volt, hogy a zeneiskolás gyerekek nem véletlenül ültek hangszereikkel vagy azok mellett a zongora körül. Dobos-Kovács Anna, Mészáros Anna, Oláh Zsófia fuvolával (képünk), Antal Írisz és Nagy Konrád hegedűvel, Horváth Blanka tamburával, Pasek Patrik gitárral, Wang Kehan a zongora mögött, Fedor Kamilla tangóharmonikával, Ruisz Balázs baritonkürttel, Gyúró András a xilofon mellett és Horváth Barna László trombitával várták, hogy a műsor szerint sorra kerüljenek.

 

   Az ovisok igencsak nyújtogatták a nyakukat, amikor a cserfes Gyümölcsöstorta arról faggatta a fuvolás kislányokat, hol megy be a levegő és hogy mi aza sok billentnyű? Sőt, odáig merészkedett, KROO oviskoncert 051hogy megkérdezte, miért ilyen hosszú ez a hangszer? Nos, Cincin azonnal okoskodni kezdett, s pillanatok alatt szétkapta a hangszert három darabra. Így mutatták meg, hogyan épül fel, hol és hogyan lehet megszólaltani.

 

   És ez így folytatódott, ámbár a zongorát vagy a tangóharmonikát éppenséggel nehéz lett volna szétszedni, de az biztos, a hangszer legjellemzőbb tulajdonságait így is megismerte a gyerekközönség.

 

A tudósításhoz képgaléria tartozik -  ITT

 

   Ezt a programot, pontosan az első koncert elején tapasztaltakat, látszólag nem ide tartozó dolgokkal szeretnénk „fűszerezni”! Az egyik a nemsokára sorra kerülő zeneiskolai nyílt nap, ahol az ovis koncerten szerzett élmények fokozhatók, mélyíthetők.

   A másik pedig a koncert előtt, a hirdetőtáblákon fotózott örömhírek. Ezek arról szólnak, mely növendékek milyen versenyeken nyertek díjakat. Közhírré tesszük mi is, remélve, hogy néhány éven belül a ma még közönségként tapsoló ovisok közül sokak neve lesz kifüggesztve hasonló módon a zeneiskolában.

 

   A március 30-án megrendezett V. Országos Csembalóversenyen a IV. korcsoportban Beke Klára 1. díjat nyert, a II. korcsoportban megosztott első díjat nyert Csemer Christofer Steven és különdíjat kapott a Danderieu-mű előadásáért.

   Csizmadia Angelika csembalótanár a verseny tanári különdíját nyerte.

 

   Március 27-én pedig a gitárosok arattak az V. Budapesti Zeneiskolai Gitárfesztiválon. Az I. korcsoportban Vo Quoc Cuong és Vo Hoang Nam kiemelt arany minősítést, a II. korcsoportban Pham Thienphu Balázs bronz és a III. korcsoportban Quan Vu ezüst minősítést érdemelt ki, Tanáruk Rogovszky László.

 

   Gratulálunk a díjazottaknak!

Fotó: 10kerkult.hu/OGY