AD-blacklist1

2017
már.
23

Egyre nagyobb a kereslet a magyar grafikusok iránt

Írta: szerk

airstylusgrafikus1Azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy a 21. század pályaválasztóinak döntő többsége a lehető legjobban fizető szakmák elsajátításában gondolkodik, amelyek nemcsak hosszútávon garantálják az anyagi jólétet, de munkájukban kiteljesedve a szakmai fejlődés lehetőségét is biztosítják.

 

 

A szakemberek szerint nem csekély azoknak a száma, akik a karrierépítést a szakmai céllal azonosítják. Utóbbiak ily módon valamely sikerszakmában látják a kitörési lehetőséget és kizárólag az ilyen jellegű munkakörben tudják elképzelni a jövőjüket. A legfrissebb kutatások szerint a legfényesebb jövőképpel kecsegtető szakmák között az egyik legelőkelőbb helyet – egyebek mellett – a grafikus szakma foglalja el.

 

Mi tud a grafikus?

 

   A közhiedelemmel ellentétben a grafikuson nemcsak vizuális és rajzi tehetséggel megáldott kreatív szakembert kell értenünk. A szakma kiválóságai otthonosan mozognak a grafika legkülönbözőbb szakterületein, képesek önálló véleményalkotásra, ezzel összefüggésben összetett esztétikai kihívások igényes megoldására és ezzel együtt minőségi grafikai tervezésre. A fentiek persze feltételezik modern korunkban a számítógépes grafikai programok széleskörű ismeretét valamint az idegen nyelv tudása mellett az alapos művészeti és művészettörténeti ismereteket. Utóbbiak hiánya alkalmatlanná tenné a pályaválasztót alkotói feladatainak megoldására.

 

Miért nő folyamatosan a grafikus szakma presztízse?

 

   Szinte közhelynek számít az az örökérvényű megállapítás, amely szerint professzionálisan kivitelezett grafikákra mindig szükség volt és a jövőben is szükség lesz. A 21. században a kreativitással és szorgalommal rendelkező legtöbb grafikus előtt ígéretes karrier állhat. Ezért tapasztalható az, hogy a jó grafikusok egyre inkább a legjobban keresett és leginkább megfizetett szakemberek közé tartoznak. Az utóbbi évtizedekben a grafikusok legmeghatározóbb tevékenységi területévé a különböző kiadványok valamint reklámgrafikák szerkesztése vált, nem is szólva a dinamikusan tért hódító olyan szakágakról, mint amit a webgrafika jelent. Legyen szó szórólapkészítésről, könyvkiadásról, termékfejlesztésről vagy éppen holnapkészítésről, igényes grafikusra mindig szükség lesz. Bár első ránézésre a fenti kategóriák mindegyike önálló sajátosságokkal rendelkezik, ám a kreatív grafikusok számára egyik ágazat sem jelenthet kihívást.

 

Kiből lehet jó grafikus?

 

   Mint a legtöbb művészi ihletésű szakmához, így az ígéretes grafikus pályához is döntően tehetség szükséges, azaz megfelelő rajzolási képesség. A jó rajzoláshoz elengedhetetlen az önkifejezés készsége, vagyis a grafikus tudja formába önteni gondolatait és érzéseit úgy, hogy az a célközönség számára is világos, érthető és letisztult legyen. Míg az olyan tulajdonságok, mint az elmélyülés készsége, a jó tér- és formaészlelés, a szem-kéz koordináció rengeteg gyakorlással fejleszthető, léteznek olyan tulajdonságok, amelyek kevésbé. Ilyen például a kreativitás képessége, amely nélkül nem lehet létezni a grafikus szakmában. Nem elhanyagolható körülmény ugyanakkor, hogy a digitális világban bár rengeteg az inspirációs forrás, sok vetélytárs is akad. A grafikus szakma egy folyamatosan mozgásban lévő hivatás, és bizony nem egyszerű feladat mindig valami újdonsággal előrukkolva talpon maradni.

 

A grafikus képzés előnyei

 

   A képzés utáni elhelyezkedés tehát ritkán szokott gondot okozni. Az igaz, hogy a grafikus képzés bizonyos feltételekkel tandíjmentes és diákigazolvány is jár a képzésre való beiratkozás után, ám a képzések csupán a biztos alapot adják.  A sikerhez elengedhetetlen a folyamatosan önképzés valamint a véget nem érő gyakorlás.

 

Foto: printscreen.hu