AD-blacklist1

2012
nov.
01

Cápatanya az Ihász utcában

kori 142lead ihaszÚj, feltehetően 15 évig szolgáló jégpályát avattak szerda délután az Ihász utcai sporttelepen. Télen és nyáron is üzemelni fog.


Cápa a magasban, kiscápák a „földszinten” – ez az, ami elsőre feltűnő volt szerda délután az Ihász utcai sporttelepen, a megnyitás előtt álló fedett jégpályán.
Merthogy az iratok beadásától számított közel félév elteltével október 31-én megnyitott Kőbánya sorrendben harmadik jégpályája, ami voltaképpen az egyetlen. Kis magyarázat: 2010 telén az önkormányzat kezdeményezésére egy szabadtérit sebtében felállítottak a Halom utcában, majd egy évvel később ugyanott egy kissé szebbet, sátorral fedettet húztak fel, és ezek helyébe lépett az Ihász utcai sportbázis.


kori 142lead ihasz 2De mit is kerestek a cápák a helyszínen? A szintén sátortetős pálya legfelső kereszttartójára egy – ha jól láttuk – felfújható kék cápa figurát lógattak, alant pedig a kőbányai White Sharks Hockey Club apró jégkorongosai cikáztak. Bizony a Fehér Cápák elnöke, Paska Zoltán volt az ötletgazda: úgy vélte, érdemes kihasználni azt a törvény adta lehetőséget, hogy a társasági adóból sportra lehet fordítani pénzeket (ez az úgynevezett TAO-támogatás), és így a kerületnek lehetne egy új állandó, fedett jégpályája.
Aztán minden ment a maga útján: a WS benyújtotta a hokiszövetségnek a pályázatot, megnyerte partnernek a kőbányai önkormányzatot – a 100 milliós beruházáshoz szükség volt a hivatal 20 millió forint hozzájárulására is –, a szövetség ráütötte a jóváhagyó pecsétet, indulhatott a kivitelezés. Ám nem Magyarországon lennénk, ha minden gördülékenyen ment volna: kis csúszással kezdték csak az építést. Ennek és a szintén váratlan akadályt jelentő, az jelentős esőzések okozta be vízbefolyás ellenére még a november 2-i átadási határidő előtt sikerült mindent befejezni.
Az időpontot tekintve ez mindenképpen Budapest legújabb jégpályája.


kori 142lead ihasz 1Az avatáson érthető örömmel vett részt a polgármesteri hivatal, illetve az önkormányzat „krémje” (Kovács Róbert polgármester, Radványi Gábor alpolgármester, Révész Máriusz sportbizottsági elnök, plusz még páran a testületből), majd a szalagátvágás után a nevezettek azonnal ki is próbálták a pályát. Egy a „civil közeghez” tartozó úrtól megtudtuk, hogy profi, tükörsima a jég, élmény rajta siklani. Ennél nagyobb dicséret talán nem is kell.
Mi is inkább Paska Zoltán klubelnököt (a kép jobb szélén, mezben) faggattuk. Azt megtudtuk tőle, hogy mobil létesítmény hat hónapig a jeges sportokat (jégkorong, korcsolyázás, korcsolya-oktatás, ovis jeges sportnapok, utánpótlásképzés), a másik hat hónapban a más, szabadtéren is űzhető sportágakat (pl. floorball, kispályás foci) szolgálná.
– Tíz éve alapítottam az egyesületet, akkor Budapest más pontjaira jártunk, hogy hokizhassunk, ehhez képest ezt jelentős előrelépés – utalt a bejárt útra Paska Zoltán, majd némi jövőképet is megfogalmazott: – Ez mindenképpen az utánpótlás otthona lesz. Most 25-30 gyerekkel, közte fiúkkal és lányokkal is foglalkozunk, ezt a létszámot szeretném megduplázni. Nem olyan lehetetlen ez: voltak, akik tavaly kezdtek el nálunk hokizni, még a Halom utcában, és itt is maradtak, a kezdeti botladozások után pedig egész magabiztosan siklanak a jégen…
Így lesz egyre több kiscápa. Csak legyenek minél többen.                                  

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT

 

(fotó: 10kerkult.hu/OGY)

 

 


Pályaviszonyok
A jégpálya közös kooperációban készült. A földterületet az önkormányzat adta, a felépítmény a White Sharks tulajdona. A megállapodás alapján három év után, tehát 2015-ben az önkormányzat kezelésébe kerülne a létesítmény. A TAO-szabályozás szerint viszont legalább 15 évig üzemeltetni kell a pályát.


Kedvező árak
A jégpályát a lakosok is bármikor igénybe veheti. Nagyon kedvező áron lehet csúszkálni. A felnőtt belépő 600, a gyerekjegy 450 forint, a korcsolyakölcsönzésért 800, az -élezésért 1000 forintot kell leszurkolni.