AD-blacklist1

2016
júl.
25

1842 versenyző az 5próba Rióba záráson

Írta: Oszvald György

rio5proba 1037leadVéget ért az 5próba Rióba elnevezésű maratoni játék, melynek tétje a Rio de Janeiroban augusztus 5-én kezdődő olimpiára szóló exkluzív utazás elnyerése. A versenysorozatot a MOB megbízásából a Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda rendezte július 23-án.

 

 

Befejeződött a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tömegsport-eseménysorozata, az 5próba Rióba. A tavaly nyáron útjára indított program elsődleges célja a sport, a mindennapi mozgás fontosságának rio5proba 1398hangsúlyozása és a riói olimpia népszerűsítése volt – a lokális és kiemelt eseményeken keresztül. A Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda – a 2015. évi szilveszteri eseményéhez hasonlóan – záró rendevénye helyszínéül újra a csodálatos környezetet biztosító Margitszigetet választotta. Az utolsó eseményen 1842 versenyző vett részt, s kicsivel több, mint 3800 tusát teljesítettek.

 

   Szerkesztőségünk pár perccel az 5 km-es futás és a félmaraton startja előtt ért a helyszínre. Sikerült rögzíteni a több hullámban indított igencsak népes mezőnyt. Kis idővel a mezőny után indult két sztárversenyző is, Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai és világbajnok és Kárász Anna világbajnok kenusok, s őszintén megvalljuk, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy mind a rajtjukat, mind a befutójukat sikerült megörökítenünk.

 

rio5proba 000

Kárász Anna és Kammerer Zoltán rajtja, majd a célba érés után boldogan mosolyognak az egyik versenybíróval, Breimann Erzsébettel.

 

   S hogy mit csináltunk mindeközben? Hát igyekeztünk lehetőség szerint mindent lefényképezni, élményeket, érdekességeket begyűjteni és természetesen, ahol lehetett, interjúkat készíteni. Ezekből sorolunk néhányat.

 

   rio5proba 1452Szabó József (képünkön balra) mondatait „loptuk” – nem lehettünk mindenütt egyszerre, sajnos –, kihasználtuk, hogy a szpíker a nagy nyilvánosság előtt kérdezte a félmaratont megnyerő futót.

 

   – Meleg volt nagyon, ez hátráltatott, de sikerül megfutnom a kitűzött időt, így elégedett vagyok. Igaz, kihajtottam magam teljesen – értékelte a futását, majd a pontgyűjtés iránt érdeklődő kérdésre azt válaszolta, hogy a dolgok természetéből fakadóan sok versenyen indult, gyűltek a pontjai, jó sok van belőlük, de eleddig még nem számolta meg. Ugyanakkor ígéretet tett, hogy kedd éjfélig beváltja pontjait a rendezvény honlapján, s figyelemmel kíséri majd a sorsolást.

 

   rio5proba 1536Más volt a helyzet Szász Imola (képünk) esetében. A Fradi hosszútávfutója elmondta, hogy ritkán indul 10 km-nél rövidebb távokon. – Ezúttal kivételt tettem, az 5,3 km-es futást választottam, amit meg is nyertem. Ez határozottan jól esett, örülök neki, bár egyfajta állapotfelmérésnek, egy erősebb edzésnek szántam a futást. Úgy gondoltam, hogy mind az időpont, mind a táv jól szolgálja a későbbi versenyeimre a felkészülésemet – mosolygott kedvesen a kamerába.

 

   rio5proba 1542A félmaratoni 21,4 km távot elsőként László Emese (képünk) teljesítette. A rövid interjút nem közvetlenül a befutó után készítettük, hanem kevéssel a Pulay Szilvi vezette versenyeket lezáró nyújtás előtt.

 

   – Igazolt versenyzőként vagy afféle hobbifutóként neveztél?

   – Abszolút amatőr vagyok, de heti háromszor futok itt, a Margitszigeten. Ez az első alkalom, hogy félmaraton távon indultam. Sőt, igazság szerint versenyekre se neveztem ezidáig.

   – Egyébként milyen távokat futsz?

   – Úgy tíz kilométer körül, ahogy kiadja magát… Ha csak lazán, intervallum-futást akarok, akkor csak 5 km-t.

   – Ha eddig nem is versenyeztél, mi késztetette, hogy most benevezz?

   – Hát, nézegettem én már korábban is versenyeket, de úgy éreztem, nem vagyok még kész. Most szempont volt a döntésemben, hogy ki akartam magam próbálni félmaraton távon és az is, hogy most határoztam el, hogy indulok. Igazából azt láttam korábban, hogy óriási összegeket kérnek el egy nevezésért. 15-16 ezer forintot kifizetni, nos, nekem sok és nem is tartom fair megoldásnak. Szerintem itt inkább üzletről van szó, mint a versenyfeltételek biztosításáról.

 

   (Ezen a ponton azonnal ajánlottunk Emesének néhány különleges, a BBU által Kőbányán szervezett versenyt, beleértve a bulit – Halloween – meg az extrém környezetet is – pincerendszer – és mindezt megfizethető nevezési díj fejében. Emese örömmel fogadta a javaslatokat, s azt mondta, kíváncsivá tettem. – kiemelés tőlem, O.Gy.)

 

   – Hogy érezted magad futás közben, voltak-e holtpontok, hogyan motiváltad magad, hogy ne add fel?

   – Igen, volt holtpontom, több is. Igazából azt próbáltam segítségként hívni, hogy ne a „jó lenne egy kicsit pihennem” gondolat járjon a fejemben. Azt hiszem, nem is fizikailag, hanem szellemileg volt megterhelő a futás.

   

   Lévén szó öt próbáról, a futószámok rajtja után elsőként az uszodába indultunk, remélve, hogy útközben sikerül lencsevégre kapni a kerékpárosokat, a gyaloglókat, nordic walkingosokat is. A kerekezőkkel nem is volt gond, az usziba jövet és menet is fényképeztük őket, sajnos gyaloglót csak ,,lőtávon kívül” láttunk, s a ,,botos gyaloglókkal” sem volt szerencsénk, azért egy-két hölgyet – már kint, a szökőkút közelében – sikerült lefotóznunk. Egy fiatal párost pedig útbaigazítottunk, ők az első ellenőrző pontot keresték.

 

    rio5proba 1860Sebaj, kárpótoltuk magunkat a stadionban a gyaloglási regisztrációnál, a Merkapt sátornál. A mini ötpróbánál csodáltuk a ,,Szív apró bajnokai” gyerekcsoportot, akik Beck Mónika, a Szív futónagykövete vezetésével ugráltak, „eveztek”, kerékpároztak, majd miután jól végezték dolgukat, dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk, az 5próba Rióba eseménysorozat szóvívője (képünk) dedikált – jobb híján – a riós pólójukra.

 

    rio5proba 939Nagyszerű kezdeményezés volt a színpad melletti asztalra kihelyezett óriási nemzetiszín zászló. Na, és a filctollak. Szépen gyűltek az olimpikonoknak szánt aláírások, a rajzok; többnyire a jó kívánságok, a Hajrá magyarok!, a Veletek vagyunk! voltak túlsúlyban. Szinte folyamatos „teltház” volt az asztalnál, s mind a résztvevők, mind a szervezők feliratkoztak a három szín valamelyikére. (képünkön Kanizsár István, a BBU Szervezőiroda technikai igazgatója)

 

   rio5proba 1787A frissítő sátor alatt a sláger a görögdinnye volt. Kétségtelen, a szervezők nagy húzásának bizonyult a dinnye, még akkor is, ha nem jégbe hűtve szeletelték. Itt sikerül megörökítenünk a minden bizonnyal két legfiatalabb indulót, a 2 év körüli tündéri ikerlányokat, akik édesapjukkal teljesítették a félmaratont. Igaz, a célban éppen azt fotóztuk, hogy a babakocsiban édesdeden szenderegtek, de itt, a frissítőnél már jóízűen falatozták a dinnyét.

 

   Sajnos, Kövér Márton ötszörös világbajnok maratoni kenus – aki egyébként az élen végzett rövid távon – befutójáról lemaradtunk. Amikor a célba érése történt, valószínű, az uszodában örökítettünk rio5proba 477meg néhány vizes pillanatot, köztük egy törékeny leányzó 1500 m utáni partra érését is. Nevetett a megjegyzésünkön, amit joggal tettünk az úszódressze láttán: – Haláli egy futam volt – mondtuk a csontvázat ábrázoló minta okán. Persze, örömmel állt a kameránk elé két, már kipihent – szintúgy rendkívül csinos és 1500 métert teljesített – úszólánnyal. Akik azonnal kiigazították a szóhasználatunkat: – szinkronúszók vagyunk – mondták mosolyogva.

 

   Pulay Szilvi csendes, ellazulást és izomgörcsmentes állapotot eredményező nyújtási gyakorlatai után elköszöntünk a helyszíntől. Két dologra figyelünk majd ezután: az egyik természetesen a riói olimpia, a másik – természetesen – a kőbányai BBU Szervezőiroda rendezésben a Budakeszi Vadasparkban szeptember 3-án sorra kerülő Vadasparki terepfutó kupa.

 

rio5proba 1928

 

A rendezvényen készült képgaléria IDE KATTINTVA  nyitható meg.

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY