AD-blacklist1

2015
nov.
21

Riói kilátások: vírusok, rablók, szennyezett ivóvíz

olimpia logo Az olimpiai felkészülést elősegítve a brazíliai, Rio de Janeiró-i körülményekről, azok várható élettani és pszichés vonatkozásairól rendezett szakmai konferenciát a Magyar Olimpiai Bizottság és az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI, Sportkórház) november 19-én a budapesti Danubius Health Spa Resort Helia Szállodában Mi vár ránk Rióban? címmel.

 

 

 

A témakörök között az éghajlat, a várható időjárás, orvosmeteorológiai tanácsok, az UV-sugárzás, a páratartalom, az infektológiai problémák (fertőzések megelőzése), a védőoltások fontossága, a prevenció, a pszichés akadályok, edzéselméleti ajánlások szerepelnek. A hallgatóság a tesztversenyeken szerzett tapasztalatokból is meríthet, és arra is választ kaphat, hogyan alakul a teljesítmény a változó körülmények hatására. A konferenciát interaktív kerekasztal-beszélgetés zárta.


A rendezvényen a jövő évi olimpiai és paralimpiai játékokra készülő sportolók, edzők, sportszakemberek, a válogatott keretek egészségügyi stábjainak tagjai vettek részt.
A vendéglátók nevében a Sportkórház főigazgató-főorvosa, dr. Soós Ágnes elmondta, az olimpiáig hátralévő 260 napban a nap 24 órájában, majd az olimpián is minden napszakban rendelkezésre állnak a sportolóknak, a magyar csapat tagjainak; a Sportkórház 350 dolgozója a minél eredményesebb felkészülést, szereplést tartja szem előtt. Felhívta a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára és a teljesítmény-diagnosztikai vizsgálatok lehetőségére.


A sportoló egészen más körülményeket talál az olimpiai falun kívül, mint odabent. Medveczky Iván, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Latin-Amerikai Főosztályának vezetője az előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavalyi labdarúgó-vb előtt tüntetések zavarták Brazília nyugalmát, erre lehet számítani most is.
A hatalmas ország a világ hetedik legnagyobb gazdaságával bír, a politikai viharok miatt azonban a fejlődés megtorpant. Az olimpia ettől még alighanem sikeresen lezajlik, de a társadalmi elégedetlenség szembeszökő. Az egészségre és az oktatásra nem jut annyi pénz, mint hat-nyolc éve, a mélyszegénységben élőknek egyre kevesebb reményük van felkapaszkodni.
A közbiztonság nagyon rossz, Rióban Latin-Amerikán belül is az egyik legrosszabb. Mint kiderült, értékes órát nem tanácsos az utcán viselni, nem érdemes kirívóan öltözködni vagy okostelefonnal a kézben sétálni, mert rögtön kikapják belőle. Nem tanácsos egyedül mászkálni, sötétedés után semmiképp. Legyenek gyanúsak a feltűnően barátságos ismeretlenek, és mindig legyen egy kis készpénz a zsebben, amelyet adott esetben oda lehet adni a rablóknak – így a jó tanácsok. A küzdősportolóknak sem szabad szembeszállniuk a bűnözőkkel, mert azonnal fegyvert használnak, hangzott el.


A közegészségügyi ellátás borzasztóan alacsony színvonalú, a higiéniában nem lehet megbízni az utcán, az utcai árusoktól inkább ne vásároljon senki – javasolta a szakember. Az Atlanti-óceán partján fekvő metropoliszban éjszaka nem biztonságos vezetni, minimum a bezárt ajtó, a helyiek inkább a rendőrnek sem állnak meg sötétedés után.
Dr. Oszvald Ákos infektológus, a trópusi betegségek specialistája olyan képeket mutatott be Dél-Amerikában előforduló bőr- és bélbetegségekről, hogy néhányan inkább oda sem néztek. Rióban azért sokkal jobb a helyzet: nincs sárgaláz, bár a pestis előfordul. Az ivóvíz, a helyiek által látogatott éttermek, a helyi vízből készített jégkockák bajt okozhatnak. A hasmenés reális veszély, a malária esélye viszont csekély, a többi betegségé még alacsonyabb. Gyomorbántalmak esetén a megfelelő folyadékpótlás a leghatékonyabb terápia. A specialista úgy látja, ha az utcai árusok tisztességesen megsütik az ételt, meg szabad enni, ugyanakkor az ötcsillagos szállodákban sem lehet biztosan tudni, mi történik a konyhában. Az alapanyagokra általában a felforralást, hámozást és megsütést javasolja – vagy azt, hogy felejtsék el őket.
Hepatitisz és tetanusz ellen ajánlott a védőoltás, veszettség ellen inkább csak a kiköltözőknek. A szakember azt ajánlja, rovarriasztót feltétlenül vigyenek magukkal a kiutazók, és minél nagyobb százalékban legyen benne hatóanyag, a szúnyogok ellen ugyanis feltétlenül védekezni kell. Testékszert, tetoválást senki ne ott készíttessen, és a prostituáltaktól is óvna mindenkit.


(forrás: mob.hu - mno.hu)