AD-blacklist1

2015
okt.
13

Minőségilégiós-invázió

EL HUN ISR 1st 116leadHonlapunkon kiemelten foglalkozunk a magyar röplabdával, azon belül is a női szakággal. Főleg azért mert nemzetközi színtéren is sikeres. Az aktualitás pedig a most induló női klubszezon.

 

 


Pár hete ért véget a női röplabda Európa-bajnokság, és a sikeres szereplés után az itthon szereplő kerettagok már a most kezdődő klubidényben is bizonyíthatnak.
Kedden rajtol ugyanis a Közép-európai Liga (MEVZA-liga) a legjobb magyar, horvát, szlovén és osztrák csapatokkal. A magyar mezőnyt a Békéscsaba, a Gödöllő, a Vasas és a Nyíregyháza képviseli. E csapatok párhuzamosan a csütörtökön a Jászberény és az UTE összecsapásával kezdődő női NB I-ben is indulnak.


A szövetség honlapja egy érdekes összeállítást is közölt a női élvonalról. Eddig kevéssé volt jellemző, hogy minőségi idegenlégiósokat igazolnak a csapatok, most megfordulni látszik ez a trend. Összesen tizennyolc légiós szerepel az első osztályban, sokan fejlettebb és magasabb nívójú röplabdázásáról híres országból érkeztek: Szerbiából hatan, az Egyesült Államokból négyen, Brazíliából pedig hárman jöttek, és egy-egy bosnyák, bolgár, trinidadi, venezuelai és romániai röplabdázó is játszik majd a bajnokságban.


A bajnoki címvédő Linamar-Békéscsaba idén is igényt tart amerikai centere, Sarah Clement szolgálataira, valamint egy szerb ütőt, Tatjana Maticsot is igazolt. Náluk csökkent a külföldiek száma az előző idényhez képest, mennyiségről a minőségre váltottak. (Nem mellesleg két válogatott játékost, Szakmáry Grétát és Tálas Zsuzsát is leszerződtették.)
Az ezüstérmes ás kupagyőztes Vasas-Óbudánál tavaly kizárólag magyar játékosokra építettek, ehhez képest idén négy külföldit is igazoltak. Az NB I-ben egy mérkőzésre legfeljebb három légiós nevezhető, viszont a MEVZA-ligában és a Challenge Kupában több. Így aztán két amerikaival (Meredith Hardy és Tess Rountree), valamint két brazillal (Ilisandra Paula Klein és Jacqueline Souza) erősítettek.
A bronzérmes UTE is négy légiós igazolását kérvényezte: az amerikai Ashley Headen, valamint három szerb, Alekszandra Avramovics, Krisztina Cseszljar, valamint az előző idényben is őket erősítő Nevena Iricsanyin tagja a keretüknek.


Az ötödik helyen végzett Fatum-Nyíregyháza is négy légióst alkalmaz: a már az előző idényben is náluk játszó romániai Síkos Petra és a brazil Debora Ribeiro Araujo mellett a Trinidad és Tobagó-i Darlene Ramdin, valamint a venezuelai Pol Nelmaira Valdez is őket erősíti.
Az előző bajnokságban hetedik Jászberényben három légiós játszik majd: a tavalyiak közül maradt a bosnyák Ivana Gardovics és a szerb Dragana Brkovics, és hozzájuk csatlakozott a bolgár Irena Misonova. A sort az MTK zárja, amely tavaly külföldi nélkül játszott, idén viszont a szerb Tamara Kmezics erősíti majd a soraikat.

Viszont a kupadöntős és bajnoki negyedik Teva-Gödöllő, a TF, az MCM Diamant-Kaposvár, a Miskolci VSC, a Budaörs és az újonc RÖPKE SE csak magyar játékosokat alkalmaz.

 


A bajnokság, a MEVZA-liga és a nemzetközi kupasorozatok egy-egy fontos magyar vonatkozású eseményéről, híréről igyekszünk majd beszámolni a szezon során.