AD-blacklist1

2015
máj.
04

Eltiltás, pénzmegvonás, rendőrségi eljárás

kokainA Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) fegyelmi eljárást indít a kajakos Csipes Tamarával és Dombvári Bencével szemben; a fegyelmi tárgyalásra legkorábban jövő hétfőn kerülhet sor. A kokainfogyasztás már a rendőrség figyelmét is felkeltette.

 

 

 

A Blikk szombaton írt arról, hogy a két versenyzőtől a közelmúltban, a dunavarsányi edzőtáborban vettek vizeletmintát, és a doppingtesztjük negatív, a drogtesztjük azonban pozitív lett.
Az MKKSZ hétfői közleménye szerint a szövetséget a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ma (hétfő) délután tájékoztatta hivatalosan arról, hogy az érintett sportolók szervezetében kokain nyomaira bukkantak.


Az MKKSZ április 21-én telefonon kapott értesítést a MACS ügyvezető igazgatójától arról, hogy két felnőtt válogatott versenyző drogtesztje pozitív lett. Tiszeker Ágnes tájékoztatta az MKKSZ-t, hogy egy versenyidőszakon kívüli teszt készült, melynek pozitív eredménye a felkészülési időszakban nem minősül doppingolásnak és hozzátette, hogy erről írásbeli jegyzőkönyvet fog küldeni a szövetségnek.
,,A szövetség szakmai vezetése a szóbeli információ birtokában haladéktalanul úgy döntött, hogy az érintett versenyzők válogatott kerettagságát megszünteti. A szövetség szabályzata alapján, amennyiben egy versenyző nem sportolóhoz méltó magatartást tanúsít, akkor erre a szakmai igazgatónak saját hatáskörben joga van" - írta az MKKSZ, hozzátéve, hogy a válogatott keretből történő kizárást a szövetség főtitkára, szakmai igazgatója és vezetőedzője április 23-án személyesen közölte a versenyzőkkel, edzőikkel és az érintett egyesület képviselőjével is.
,,A két versenyző, Csipes Tamara és Dombvári Bence a döntést tudomásul vette" - áll a közleményben.


A szövetség szakmai igazgatója a kerettagsággal együtt járó juttatásokat is megvonta az érintett sportolóktól, valamint nem jelölte őket a júniusi bakui Európa Játékokra és erről április 29-én tájékoztatta a szövetség elnökségét is. Az MKKSZ elnöksége a szakmai igazgató döntését tudomásul vette.
,,A Magyar Kajak-Kenu Szövetség nyomatékosan kijelenti, hogy az eddig rendelkezésre állt információk alapján jogilag minden lehetséges szankcióval élt a két versenyzővel szemben, valamint hozzáteszi, hogy a történteket mélységesen elítéli és ezt a sportolói magatartást határozottan elutasítja" - olvasható a Schmidt Gábor főtitkár által szignált közleményben.


Az állásfoglalás azt is említi, hogy a sajtóban megjelent tudósításokra való tekintettel már a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság is felvette a kapcsolatot az MKKSZ-szel, amely a megkeresés alapján a MACS-tól kapott jegyzőkönyvet hétfőn (ma) délután a rendőrség rendelkezésére bocsátotta.
Az ötszörös világbajnok Csipes Tamara (25 éves) 2011-ben az év sportolónője volt, Dombvári Bence (22) pedig nyert már ezüst- és bronzérmet is vb-n.


(MTI)