AD-blacklist1

2015
jan.
23

Politikus vinné az Újpestet és a Honvédot

fociA politikai befolyás tovább erősödhet a hazai labdarúgásban: az Újpestet és a Bp. Honvédot működtető céget is egyaránt a fideszes körbe tartozó politikai szereplő, illetve politikus szerezné meg.

 

 

 

Arról, hogy a Bp. Honvéd FC-t működtető kft. az magyar-amerikai George F. Hemingwaytől máshoz kerülhet, arról tavaly év végén már felröppent egy kósza hír.
Most ezt újra felmelegítette a Bors: a napilap szerint Szíjjártó Péter külügyminiszter „legyeskedik” a klub és a vállalkozás körül. Hemingway a lapnak ironizálva cáfolta az információt.


Ugyanakkor a nagy hírfolyamban kissé elsikkadt, hogy tavaly decemberi tanácskozásán a kispesti önkormányzat hozzájárult ahhoz, hogy a magyar állam, a kerület és a Honvéd FC Kft. között köttetett korábbi megállapodásokat érvénytelenítsék és az eredeti, 2007-es tulajdoni állapotokat hozzák helyre. Mégpedig azért, mert csak így volt lehetőség arra, hogy a kormány által jóváhagyott milliókból új Bozsik-stadion épülhessen az állami Nemzeti Sportközpontok felügyelete alatt. (Amely cég lesz a jövőben a Bozsik-stadion tulajdonosa.)
A kispesti városháza oldalán elérhető összegzést és kronológiai levezetést figyelmesen olvasva kiderül, hogy a Bp. Honvéd FC könnyen „hontalanná” válhat – és nyilván abban, hogy használhassa az új Bozsikot, amihez nagyjából annyi köze lesz, mint a Fradi-pályához, esetleg ne kelljen megszűnnie, közvetve vagy közvetlenül sokat segíthet egy olyan ismert és gazdag politikus, mint a fő külügyér…


A Cink.hu pedig arról számolt be, hogy Észak-Pesten is, konkrétan az Újpest FC-nél is lehet tulajdonosváltás: a belga Roderick Duchatelet-vel Vályi Nagy Vilmos egykori infokommunikációs államtitkár tárgyal az adásvételről.
„Úgy tudjuk, hogy 3 milliárd forint körüli összeget kínálnak a klubért, a tulajdonos meg 4 milliárd fölött szeretne kapni érte. A belga befektető állítólag már egy fillért sem akar az Újpestre költeni, de annyira, hogy a legfrisebb pletyka szerint már olyan apró napi kiadásokra sem ad pénzt, mint a tisztítószerek” – írta Cink.

Frisítve: péntek este a Cinknek Vályi Nagy cáfolt minden pletykát.


Nem árt felsorolni, hogy mely focikluboknál erős még a politikai befolyás: NB I – MTK (Deutsch Tamás – sok áttételen keresztül irányít), FTC (Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató a klubelnök), Videoton (Garancsi István – Fidesz-közeli cégek birtokosaként), Felcsút /PAFC/ (Orbán Viktor közpénzből felépített fociakadémiájának csapata, amelyet Mészáros Lőrinc helyi polgármester és Orbán-barát elnököl), PMFC (Hargitai János fideszes parlamenti képviselő lett a klubelnök); Dunaújváros PASE (A pálhalmai bv-intézet alapította a klubot, és valamilyen titokzatos utasításra az MVM-csoport ide szállt be szponzornak a Paksi FC helyett); NB II – Mezőkövesd-Zsóry FC (Tállai András államtitkár a főnök, a mindenható).

 


Görögökre várva

A görögök elleni soron következő Európa-bajnoki selejtező előtt a klubedzők munkájára is kiemelten számít Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.
– Rajtuk is ott van most a felelősség, ugyanis szüksége van a játékosoknak egy jó felkészülésre, nem fér bele, hogy a tizenkét-tizennégy megbízható futballistánk közül esetleg hat formán kívül legyen – mondta a pénteki sajtóbeszélgetésen Dárdai Pál.
A márciusi görögök elleni összecsapással kapcsolatban kiemelte, a minimális cél, hogy ne kapjon ki az együttes, s akkor a ,,görögöket helyre tettük". A szakember ezzel arra célzott, hogy ha a görögök nem nyernek Budapesten, akkor továbbra is a csoport utolsó helyén maradnak, és gyakorlatilag kiszállnak a továbbjutásért folyó versenyből.
A válogatott legnagyobb erényeként az összetartást jelölte meg a kapitány, és továbbra is hangsúlyozta, hogy nagy eredményeket csak akkor érhet el a gárda, ha ezt fenntartja. A keretet összességében úgy értékelte, hogy szinte mindenki kihozta magából a maximumot, Gyurcsó Ádámtól és Kovács Istvántól azonban többet vár.
A tréner elmondta, a korábbi tervek szerint Törökországban tartott volna egy egyhetes edzőtábort a Magyarországon futballozóknak, de később elvetették ezt a tervet, mivel túlságosan is belenyúltak volna a klubok felkészülésébe. Ezért március 9. és 11. között Telkiben találkozik majd a hazai játékosokkal. Dárdai ugyanakkor hangoztatta: a jelenlegi keretbe nehéz volt bekerülni, de kikerülni is az.
A magyar válogatott jelenleg Eb-selejtező csoportjában a románok és az északírek mögött a pótselejtezőt érő harmadik helyen áll, március 29-én a görögöket fogadja a Groupama Arénában, június 13-án pedig a finnek otthonában lép pályára. (MTI)