AD-blacklist1

2014
dec.
16

Nem tartozik a nyilvánosságra!

kosarlabdaA parlament kedden úgy döntött, hogy a látványsportágak szakszövetségeinek a nem közpénzből származó támogatások esetében lehetőségük lesz egyszerűsített adatszolgáltatásra a közérdekű adatigényléseknél.

 

 

 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn nyújtott be törvényjavaslatot, amelyet kivételes eljárásban már kedden jóváhagytak a képviselők 112 igen szavazattal, 69 nem ellenében. A nemzetgazdasági tárca vezetője eredetileg azt javasolta, hogy a látványsportágak - a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong - szakszövetségei január 1-jével kerüljenek ki az információszabadságról szóló törvény hatálya alól.


A parlament azonban elfogadta a törvényalkotási bizottság ezen finomító módosító indítványát, amely csak a nem állami vagy önkormányzati forrásból, vagyis a nem közpénzből származó támogatások esetében teszi lehetővé az egyszerűsített, összesített adatszolgáltatást a közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatigénylések során. Gulyás Gergely (Fidesz), a bizottság elnöke úgy indokolt, hogy ez a változtatás alkotmányossági aggályokat orvosol. (A törvény arra is lehetőséget ad, hogy a sportfogadással kapcsolatos vagyoni értékű jog megvétele leírható legyen a szerencsejáték-adóból.)


A módosítás egyébként logikátlan és és ésszerűtlen. A közérdekű adatigénylés lényege, hogy a közpénzből származó támogatások elköltése megismerhető legyen – vagyis éppen az volna a köz érdeke, hogy megtudja, adóforintjai mire mennek el. A nem közpénz, vagyis magánvagyonból adott támogatás felhasználása pedig éppen hogy szabad, ahhoz a köznek semmi köze, a felhasználó csak az adományozó felé tartozik elszámolással.


(MTI – 10kerkult.hu)

 


Stadionmilliárdok

A kormány hétfői határozatában újabb milliárdokat hagyott jóvá stadionfejlesztésekre. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a 26 labdarúgó-létesítmény 2014-2016-os fejlesztési kerete - a tartalékkerettel együtt - az eddigi 22,193 milliárdról 26,281 milliárd forintra növekszik- írja a napi.hu.
Ebből 2014-ben 12,035 milliárd a keret, míg a következő két évben 14,246 milliárd forint juthat felújításra-építésre. A határozat szerint a kormány egyetért azzal, hogy a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében megvalósuló
- Budapest Bozsik Stadion labdarúgó sportlétesítmény-fejlesztésre 5,5 milliárd forint keretösszegben kerüljön sor (ebből 2015-ben 2,1 milliárd, 2016-ban pedig 3 milliárd forint álljon rendelkezésre),
- a zalaegerszegi labdarúgó sportlétesítmény-fejlesztésre 1,25 milliárd jusson (ehhez 2015-ben 750 millió forint biztosítása szükséges),
- a kaposvári sportlétesítmény-fejlesztésre 1,061 milliárd forint keretösszegben kerüljön sor (ehhez 2015-ben 501 millió forint kell),
- a békéscsabai fejlesztésre 1,125 milliárd forint jusson (ebből 2015-ben 565 millió forint),
a békéscsabai stadion látványterve (fotó: csakfoci.hu)A békéscsabai stadion látványterve (fotó: csakfoci.hu)
- a dunaújvárosi fejlesztésre 3,2 milliárd forint jusson (ebből 2015-ben 2,6 milliárd forint),
- a soproni fejlesztésre 552 millió forint keretösszegben kerüljön sor (ebből 2015-ben 152 millió forint).
A kormány ugyanakkor felhívta a nemzeti fejlesztési minisztert, az emberi erőforrások miniszterét és a nemzetgazdasági minisztert, hogy a fejlesztések megvalósításához 2015-ben és 2016-ban plusz forrásként szükséges 4,088 milliárd forint biztosítása érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket- írja a lap.