AD-blacklist1

2014
okt.
08

Dusebajevtől eredményeket várnak

dusebajev mtiA spanyol-orosz Talant Dusebajev lett a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Megbízatása 2017 januárjáig szól. Ő az első külföldi szakvezető, aki betölti ezt a posztot.

 

 

 

A 46 esztendős, kirgiz származású, a FÁK-színeiben olimpiai bajnok, spanyol állampolgárként kétszeres olimpiai bronzérmes, játékosként és edzőként is Bajnokok Ligája-győztes Dusebajev a kapitányi poszt mellett a továbbiakban is a lengyel Kielce vezetőedzője marad.


Vetési Iván, az MKSZ elnöke az új kapitányt bemutató szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a megegyezés értelmében a szerződés ,,eredménykötelmeket" tartalmaz. A csapatnak ki kell jutnia a 2016-os lengyelországi Európa-bajnokságra, indulási jogot kell szereznie az olimpiai kvalifikációs tornára, és részt kell vennie a 2017-es franciaoszági világbajnokságon.
- Bevallom, nem voltunk könnyű helyzetben augusztus végén, hiszen a válogatott nem jutott ki a januári vb-re, és új kapitány után kellett néznünk, tudva, hogy október 29-én már Eb-selejtező vár az együttesre - mondta Vetési.
- A riói olimpiáról nem mondtunk le. A jövő évi vb-n elkel hét hely az olimpiára, illetve annak selejtezőtornáira, ám a 2016-os Eb-n további két ország szerezhet jogot a kvalifikációs viadalra. Az esély tehát szűk, azonban minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ezt kihasználjuk. Ehhez kerestük a lehető legjobb szakembert, akit meg is találtunk - fogalmazott Vetési. - A tárgyalások során olyan szakembert ismertünk meg Dusebajev személyében, akinek hozzáállása, elképzelései garantálják számunkra, hogy minden erejével a magyar válogatott sikeréért fog dolgozni.


Dusebajev és Vetési a sajtótájékoztatón írta alá a kapitányi kinevezésről szóló szerződést. A szakvezető  hangsúlyozta: óriási megtiszteltetés, hogy olyan kézilabda nagyhatalmat képviselhet, mint Magyarország.
- Bízom benne, hogy sikerül javítani a válogatott helyzetén, hiszen rendkívül nehéz kijutni a riói olimpiára. Amíg minimális esély is mutatkozik, mindent bele fogunk adni! Realista vagyok, két lábbal a földön járok, és bízom benne, hogy segítséggel elérjük a célt - mondta a kapitány. Hozzátette, fontos volt számára, hogy megmarad a napi munkája, és klubnál is dolgozhat tovább.


Segítője Sótonyi László, korábbi 190-szeres válogatott játékos, a Csurgó mostani vezetőedzője lesz. A 44 éves magyar szakember korábban játszott Spanyolországban és jól beszél spanyolul. A csapatkoordinátori feladatokat Bartók Csaba látja el, ő 75-ször szerepelt a nemzeti csapatban, és ugyancsak volt spanyolországi légiós.


(MTI) (fotó: MTI)