AD-blacklist1

2014
aug.
20

Szándékos kiűzetés a stadionokból

fociszurkolókŐri Márk nem csak a Videoton legnagyobb szurkolócsoportját, a Red Blue Devilst vezeti, ő az MLSZ által annak idején életre hívott Szurkolói Iroda vezetője is. A kapcsolat szerinte régen nem működik a szurkolói csoportok és a szövetség között. A Rangadó.hu érdeklődésére elmondta: sok a tudatos ferdítés az MLSZ kommunikációjában – a cél pedig a szervezett szurkolás eltüntetése a stadionokból. Emellett még egy csapás jöhet a futballra: a reklámadó közvetve a klubokat is sújtja.

 

 

 


,,– A Szurkolói Irodát annak idején Csányi Sándor együttműködési szándékának megfelelően hoztuk létre, hogy együttműködjünk az MLSZ-szel. De valójában mindig csak utólag véleményezhettünk egy-egy szurkolókkal kapcsolatos döntést, ahelyett, hogy minket is megkérdeztek volna előtte – kezdte Őri Márk.
– Nálunk fejlettebb futballkultúrákban jobban megbecsülik a szurkolókat. A klasszikus, hőskori klubrendszernek a szurkoló is tagja volt. Amióta gorombán üzlet a futball, persze kevesebb a beleszólás, hiszen tulajdonosok, részvényesek irányítanak. Csak hát Magyarországon nem üzleti alapokon működik a sportág, láttuk az elmúlt évtizedekben a sumákolásokat, szélhámosságokat, a fogadási csalókat. Egy velejéig romlott rendszer, amiből néhányan talán próbálnak kitörni, de az egész nagyban függ az állami támogatástól. Akkor viszont milyen alapon hirdeti az MLSZ, hogy a lelátón nincs helye a politikának? A VIP-páholyban politikusok ülnek, a lelátón meg ne legyen politika? Nem a nemlétező családokra kellene hivatkozni, hanem meg kellene nézni, kik járnak meccsre valójában, és mivel lehetne őket kiszolgálni. Meg, hogy milyen színvonalú a futball, amit kapnak.


– Ebben a közegben, ezen a színvonalon működött a futballunk már jó ideje. Mi változott most, ami kiverte a biztosítékot az ultráknál?
– Egyre több értelmetlen dolgot találtak ki az illetékesek. Először volt a névre szól jegy, de csak a kiemelt kockázatú meccsekre. Aztán ugyanez minden meccsre. Megszavazta a parlament a tenyérszkennert meg a biometrikus azonosítót, amit egyáltalán nem értünk, most kijött a szurkolói kártya – miközben a stadionok konganak az ürességtől. A Győr elleni meccsünkön voltak itt Balatonon nyaraló Anderlecht-szurkolók, megnézték Juhász Rolandot: ezek után ilyen nem lesz, ha csak kiváltott kártyával lehet bemenni.


– A kártya bevezetése miben hátráltatja az ultrákat?
– A folyamat maga a probléma. Mi már a bérlet kiváltásánál megadtuk az adatainkat. De egyelőre csak azt látjuk, egyre többet akarnak, regisztráció után klubkártya, vénaszkenner – mi jöhet még? Végbéltükrözés? És ez a demagógia, hogy majd a kártyák miatt nem lesz balhé, miközben évek óta nem volt semmilyen verekedés a stadionokban… Mostanában csak a trágár rigmusok miatt tudnak büntetni, minden meccs után jönnek is a büntetések. Pedig nem kellene. Ha a szurkoló érez bizonyos szabadságot a stadionban, nem a szövetséggel fog foglalkozni. Ha hagynak minket szurkolni, zászlókat, koreográfiákat készíteni, plusz jó a meccs a pályán, akkor a másik táborral meg a szövetséggel egyáltalán nem foglalkozunk. (...)


– Mi lenne a célja ezzel?
– Megszüntetni a szervezett szurkolói csoportokat. Nem kellünk mi a lelátóra, ezt a szándékot érezzük. Ha a szövetség valóban szövetségi rendszerben működne, figyelembe venné a klubok érdekeit. A klubok pedig mondhatnák, hogy a szurkolókat nem így kellene megregulázni, változtassunk a büntetési tételeken. Régen a pályára rohanásért, székek összetöréséért, pirotechnikáért járt büntetés, ma meg már egy lelátói rigmusért. (...)


– Az adataikat is azért nem akarják megadni az ultrák mert van mit takargatniuk?
– Ez is félrevezetés. Azok a Fradi-szurkolók, akik most a tenyérszkenner ellen tiltakoznak, a legelsőként váltottak ki ebben az országban szurkolói kártyát. Megadták az adataikat. Most is megadták volna, ha a világon sehol nem létező vénaszkennert nem akarják rájuk tukmálni. Azt mondani, hogy a balhé miatt nem akarnak adatot szolgáltatni, hazugság. Mi, fehérváriak nem akarjuk kiváltani a szurkolói kártyát, ők kiváltották. A stadion átadása előtt egy hónappal derült ki, hogy még van ez a szkenner is. Persze, le lehet adni a médiának, hogy a csőcselék nem akar adatot megadni a balhék miatt. De ha tényleg ezek az emberek riasztanák el a tömegével áramló családokat a pályákról, akkor nem a Fradi–Újpest lett volna huszonkétezer néző előtt, hanem a Pápa–Paks. (...)


– Az mire jó, hogy szeptembertől nem mennek be az ultrák a meccsre szurkolni?
– Fel akarjuk hívni a figyelmet és nem csak a fociszurkolók figyelmét. Nem csak arról a néhány száz ultráról van szó. Nekünk is van családunk, gyerekeink, feleségünk, akik kijártak eddig, ha ez a rendszer életbe lép, senki sem fog. Persze, lehet azt mondani, hogy majd a szponzorok megoldják, de így milyen „futballcsaládról” beszélünk? A szurkolóknak – és ebben az ultrák is benne vannak – az lenne az érdekük, hogy minél több ember jöjjön a stadionokba. A kluboknak szintén. Közös stratégiára lenne szükség, és akkor nem az MLSZ gyalázása lenne a fő téma. Egy szolgáltatás soha nem lehet kötelező jellegű. Ha az MLSZ azt mondaná, hogy aki nem akar, nem vált ki kártyát, megadja az adatait és megkapja a jegyét, aki meg akar, váltsa ki a kártyát, mert úgy gyorsabban bejut, az teljesen rendben lenne. De kötelező szolgáltatás a világon sehol nincs."


A teljes cikk itt olvasható.


(Rangado.hu/ultrasliberi.hu)

 


A futballkluboknak is árt a reklámadó?
A mezeken lévő hirdetés vagy kulturális rendezvények szponzorálása is reklámadó-köteles, de az új adót elvben meg fizetni a céges autók feliratai után is – derül ki a NAV tájékoztatójából. Az előbbi nem feltétlenül lehet a kormány célja, hiszen eddig elképesztő mennyiségű pénzt pumpáltak a profi sportkluboknak. (Index)