AD-blacklist1

2014
júl.
27

Gyula és az Afrika-hadtest

bhfc dpase 2014-15 mtiMég mondja azt valaki, hogy rasszisták a fociszurkolók! Kispesten, a labdarúgó NB I 2014/15-ös szezonja nyitányának szombati mérkőzésén, a Bp. Honvéd – DPASE meccsen megvillanó guineai csatárt azonnal „megkeresztelték”. Sőt éltették! A vendégeket meg picit sajnáltuk.

 

 

 

Szegény dunaújvárosiak! Több szempontból is sajnáltuk őket, miután végignéztük az élvonal rajtjának egyetlen szombati fővárosi összecsapását. Például azért, mert identitászavaros állapotban vannak a drukkereik. A Dunaújváros – Pálhalma Agrospeciál SE (DPASE) abszolút újonc az NB I-ben: 1998-ban alakult a klub, a Fejér megyei bajnokságból elindulva lépegetve 2014-re az NB I-be jutott. Semmi köze az egykori Dunaferr SE-hez (még régebbi nevén Dunaújvárosi Kohász SE), hiszen nem az itt 2009-ben megszűnt focirészleg romjain alakult. Ám a futballt kedvelő dunaújvárosi szurkolóknak a minőségi futballt a csúcsot elérő, 2000-ben élvonalbeli bajnoki címet nyert Dunaferr SE jelenti – talán emiatt harsogták Kispesten, hogy „Hajrá Kohász!”. Szegények, valamit nagyon összekevertek.


De kiabáltak mást is a lassan csordogáló mérkőzés elején: például azt, hogy „Buzi MLSZ!”, és a kispesti klubtulajdonosnak címezve azt, hogy „Buzi Hemingway!”. Utóbbi nyilván a lelátón ülő George F. Hemingwayt érzékenyen érintette – azt már megszokta, hogy a kispesti B-közép ezt ordítja felé időnként, de hogy a kezdésként a vendégek tegyék ugyanezt, tűrhetetlen –, ezért oda küldte a népnyelvben csak szekusoknak nevezett, kétajtós szekrény méretű biztonsági őröket. Ők pedig néhány perces illemtan óra keretében lecsitították az újvárosi polgártársakat, akik aztán annyira meghunyászkodtak, hogy a meccs végéig már csak néhányszor mertek óvatos és semleges nótákat danolászni. Csak elképzelni tudjuk, hogy a rögtönzött és határozott előadás keretében mi hangozhatott el… Szegények, kezdésként mindjárt szembesültek a kispesti rögvalósággal!


Volt időnk ezekkel foglalkozni, merthogy a pályán sok minden nem történt úgy hetven percig. A dunaújvárosiak serényen próbálkoztak, de pár kapu mellett landolt lövésen kívül sok veszélyt nem jelentettek a Honvéd kapujára. Egyébként meg ügyesen passzolgattak, de ennyi. Ugyanakkor dicséret illeti őket, hogy bár az első félidő közepétől emberhátrányban játszottak, nem látszott a különbség.
Ez azért a házigazda kritikája is egyben. Bár a sportág egyik neves, világbajnokságot és Bajnokok Ligáját is nyert szereplője volt egykoron a kispestiek új edzője, az olasz Pietro Vierchowod, semmi tudatosságot – amit mondjuk a felkészülés ideje alatt be lehetett volna gyakoroltatni – nem fedeztünk fel a Honvéd produkciójában. Ad-hoc módon szövögették a támadásaikat. Igazi futballra emlékeztető jelenetek akkor voltak, amikor Vécsei Bálinthoz illetve az újonnan igazolt guineai Souleymane Youlához került a labda, vagy ők ketten adogattak, kísérleteztek.


Szegény dunaújvárosiak, hetven perc után oda ajándékozták a három pontot! Egy baloldali beívelés után Holender Filip nem túl erős fejesét szó szerint bevédte Milinte Árpád kapus, és ebben a pillanatban összeomlottak. Hiszen ha ez nincs, valószínűleg kihúzzák egy tisztes 0-0-val… Aztán a másik kapus, Kemenes Szabolcs kb. 80 méteres indításával kilépett Youla, és elegáns gólt lőtt. Egy perccel a vége előtt az ő helyére beállt, az alig egy perce a pályán lévő elefántcsontparti Kandia Traoré is pimasz gólt lőtt.


suleymanyoula2Az amúgy is pocsék hazai labdarúgás egyik rákfenéje, hogy selejtes külföldiek masíroznak a pályákon, rontva még nagyobbat a nívón. Na éppen ezért volt jó látni, hogy Youla (jobbra) nem illik ebbe a sorba: nagy barátságban van a labdával – értsd: le és át tudja venni azt a passzok után, képes megtartani, fedezni, mi több életerős lövésekkel eltalálja a kaput is –, és izmos testfelépítésével együtt pont olyan, amilyen egy csatárnak lennie kell. A szintén a múltban gyökerező minőséghez szokott kispesti drukkerek – igazodva a fokozatos romláshoz – annyira alacsonyra vitték az igényszintet, hogy nekik már ennyi kellemes pillanat is elég volt: a befogadás jeleként azonnal elnevezték Youlát „Gyulának”… És hangosan éltették is! Mivel „Gyulával” együtt összesen négy afrikai is pályára lépett a Honvédban, valaki a lelátón frappánsan benyögte, hogy „nyert az Afrika-hadtest”.
Szegény dunaújvárosiak, nyilván többet reméltek. Ráadásul a meccs folyamán a kispesti szpíker állandóan „pálházai” csapatként emlegette őket. Szegények, csapás-csapás után…

 

OTP Bank Liga, 1. forduló:
Budapest Honvéd – Dunaújváros PASE 3-0 (0-0)
Bozsik-stadion, 1000 néző, v.: Farkas
Gólszerzők: Holender (75.), Youla (86.), Traoré (93.)

 

 

 


Budapesti nap


Az OTP Bank Liga 1. fordulójának szombati játéknapján a Honvéd mellett a másik két fővárosi egylet, az Újpest és az MTK is győzelemmel zárt, valamint a Videoton is három ponttal kezdte az idényt.
Videoton FC – Lombard Pápa Thermál FC 3-0 (1-0)
PMFC-Matias – MTK Budapest 0-4 (0-0)
Haladás – Újpest FC 0-1 (0-0)


 

 

(fotó: MTI)