AD-blacklist1

2022
jan.
18

Külföldi edzők az NB I-ben

Írta: szerk-OGY

focista1Nem csak a játékosok között fordulnak meg idegenlégiósok a magyar élvonalban, gyakran az edzők is más országból jönnek az NB 1-be.

  

 

 

   A külföldről érkező edzők közül eddig Nebojsa Vignjevic irányított a legtöbb mérkőzésen egy hazai csapatot, a szerb tréner ráadásul végig egy csapatnál edzősködött Magyarországon. Vignjevic 2013 októberében került az Újpest csapatához és 2020 júniusában menesztették, ezalatt pedig 207 bajnokin irányította az újpestieket. A szerb szakember keze alatt rengeteg játékos megfordult, a legtöbb lehetőséget Litauszki Róbert kapta, akit 139-szer is a pályára küldött. Rajta kívül még Sankovic, Balogh Balázs, Balázs Benjámin és Jonathan Heris is átlépte a 100 mérkőzést, a 20 Bet szerint.

     

focista5

 

   A 2. helyen egy másik szerb edző található, aki viszont nem arról volt híres, hogy sokáig megmaradjon egy csapatnál. Tomislav Sivic 2008 nyarán debütált a Kecskeméttel az NB 1-ben, akiket ő juttatott fel az érkezése után egyből, 2009 őszén viszont már távozott a csapattól, azért, hogy egy év múlva újra visszatérjen. Sivic ezután még Pakson, a Diósgyőrnél és Mezőkövesden is vállalt munkát az NB 1-ben, összesen pedig 178 találkozóig jutott el.

 

   A 3. helyen Thomas Doll következik, aki 6 szezonon keresztül irányította a Fradit és végül 147 mérkőzés után kellett távoznia 2018 augusztusában. A német edző gyűjtötte a legtöbb pontot a külföldi edzők közül és a pont/meccs mutatóban is előkelő helyen áll, több mint 2 pontot szedett össze meccsenként az FTC-vel. Thomas Doll 147 meccséből Dibusz Dénes 139-szer is a pályán találta magát, de Böde Dániel is mindössze 13-szor nem lépett pályára bajnoki mérkőzésen, amíg Doll irányította a csapatot.

  

focista2

 

   A 4. helyen a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi következik, akinek az NB 1-es pályafutását nem kell bemutatni, hiszen köztudott, hogy csodát művelt a Honvéddal és bajnoki győzelemig vezette őket. Az olasz edző 2012 július 29-én debütált az NB 1-ben, az utolsó mérkőzése pedig 2017 május 31-én volt.  Rossi 135 találkozón irányította a Honvéd csapatát, akiknek azóta meggyűlik a baja az edzői poszttal és nem tudnak egy jól szervezett, stabil csapattá válni. Rossinál a legtöbbször pályára lépő játékos Hidi Patrik volt 119 meccsel, a legtöbb gólt pedig Eppel Márton szerezte az olasz irányítása alatt.