AD-blacklist1

2021
szep.
02

Lejla Tanovic és Szatmáry András győzött a Mátra Maratonon

Írta: szerk

drón leadA XIX. Mátra Mountain Bike Maraton a Magyar Kupa mellett ezúttal UCI C2-es rangot is kapott, programja pedig szombaton egy rövidpályás XCC-vel kétnapossá bővült. Vasárnap a királykategóriában a férfiaknál Szatmáry András (Cube-Csömör), a nőknél Lejla Tanovic (BK PULS) győzött.

 

 

A TOP Maraton Sorozat utolsó állomása, a XIX. Mátra Mountain Bike Maraton programja idén újdonsággal jelentkezett: egy rövidpályás cross-country verseny is lebonyolításra került a Sípark Mátraszentistván lejtőin. A szombati XCC versenyen korosztályoktól függően három különböző hosszúságú és nehézségű pályán állhattak rajthoz a résztvevők. A regisztrálók XCM-nevezés mellett ingyen vehettek részt a megmérettetésen.

 

   A legnagyobb várakozások természetesen a pénzdíjas elit kategória versenyeit előzték meg, ahol a férfiaknál Gerely Attila (Crosskovácsi), a nőknél pedig Szlovencsák Panka (Mátra Biker SC) állhatott fel a pódium legfelső fokára. Csapatszinten a legeredményesebb egyesület a Delta MTB Sopron volt: 3 arany-, 5 ezüst- és 2 bronzéremmel zárták a napot. A díjátadón Kőrösi Péter, a Mátraszentistváni Sípark vezetője, Eisenkrammer Károly, a szervező Vuelta Sportiroda első embere, és Dina Márton, az EOLO-Kometa versenyzője működtek közre.

   C2 a pályán

  C2 a pályán

 

   Másnap aztán következett a hétvége fő attrakciója, a Mátra Maraton XCM versenye, mely az idei évre C2-es besorolást kapott a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségtől (UCI). A pályák kialakításában az Egererdő Zrt. nyújtott támogatást a szervezőknek. A nemzetközi verseny indulói számára 99 km és 3300 méter szintkülönbség volt a teljesítendő feladat, míg a középtávon 50, rövidtávon pedig 33 kilométert kellett megtenniük a versenyzőknek.

 

   Szatmáry pályánA világranglistapontokért folyó küzdelemből a férfi mezőnyben Szatmáry András (Cube-Csömör) - képünk - került ki győztesen, aki ezzel 2018 után második Mátra Maraton-sikerét aratta. A második helyen a verseny rekordbajnoka, Blazsó Márton (Imperátor-Medikus SE), a harmadikon Borsos Benedek (SCS Pro Team) zárt. A legjobb külföldi induló, a dél-afrikai Robert Hobson a negyedik helyen végzett.

 

  A nőknél a világbajnoki nyolcadik helyezett Lejla Tanovic (BK PULS) diadalmaskodott, akinek idén ez már a második maratongyőzelme volt a cseh Bike Maraton Drásal České spořitelny után. Tanovic a verseny történetének második külföldi női győztese.

   

XCC

  XCC futam

 

A korosztályos versenyek díjazása a Kellys és a High5 támogatásával valósult meg, akik az Ötpróba társaságában kiállítóként is jelen voltak az eseményen. A Hertz a rendezvény autós támogatójaként segítette a verseny sikeres lebonyolítását. A vasárnapi díjátadókon Előházi Péter, Mátraszentimre polgármestere, Kőrösi Péter és Kőrösi Renáta, a Sípark Mátraszentistván képviseletében, illetve Vízer Barnabás a Magyar Kerékpáros Szövetség főtitkára működtek közre.

 

XIX. Mátra Mountain Bike Maraton, UCI C2 (99 km)

 

1. Szatmáry András (Cube-Csömör) 4:18:26

2. Blazsó Márton (Imperátor-Medikus SE) +2:02 

3. Borsos Benedek (SVS Pro Team) +3:41

 

Férfi UCI dobogó

  Férfi UCI dobogó (középen a győztes Szatmáry András)

 

A verseny részletes eredménylistája ITT érhető el (pdf)

 

Forrás: Vuelta Sportiroda/sajtóközlemény 

fotó: Mátra Maraton/Tirszin János