AD-blacklist1

2021
máj.
08

Röplabda Eb-selejtező: győzelemmel kezdett a férfi válogatott

Írta: Oszvald György

EBsel leadA budapesti Ludovika Aréna adott helyet az Eb-selejtezőnek, s a Magyar Röplabda Szövetség jóvoltából, 200 néző is jelen lehetett a magyar férfi válogatott első, győzelemmel zárult csoportmérkőzésén.

 

 

 

 

Nem a legjobb dolog a televíziós közvetítést követve megírni egy rövid tudósítást. Őszintén szólva, hiányzik a közvetlen élmény, a fotók elkészítése közben gépbe írni a legfontosabb történéseket, s az egyes szettek közti rövid szünetben megszerkesztett anyagot a meccs végeztével feltölteni a honlapra. Bízom benne, lesz ez még máshogy is!

   De hadd kezdjem a legfontosabbal! Győzelemmel kezdett a válogatott!

 

Magyarország – Norvégia 3:1 (-23, 22, 23, 21)

 

Ludovika Aréna, 200 néző. Vezette: Mokry (szlovák), Kovalcsuk (ukrán).

 

MAGYARORSZÁG: Magyar Bálint 1, Gergye Roland 1, Szabó Alpár 7, Blázsovics Péter 3, Pádár Krisztián 29, Gacs Dániel 12. Csere: Bozóki (liberó), Horváth Kristóf 17, Pesti Marcell, Keen Cameron 2. Szövetségi kapitány: Koch Róbert.

NORVÉGIA: Huus 12, Ostvik 5, Langlo 1, Kvalen 12, Raftevold 3, Takvam 25. Csere: Bergum (liberó), Espeland 1, Olimstad. Szövetségi kapitány: Tore Aleksandersen.

 

   1. játszma:

   Fej fej mellett halad a két csapat, Kiemelkedik Pádár magabiztos játéka, pontokat érő ütései. Sem a magyarok, sem a norvégok nem jutnak 2 pontnál nagyobb előnyhöz. 17:18-nál kér először időt a magyar válogatott élén debütáló Koch Róbert, nyugtatta fiait, de nem sok sikerrel: további 2 pontot ütöttek a norvégok,17:20. Cserét kért Koch, s a Gergye helyére beálló Horvát ponttal mutatkozott be, 19:21 lett az állás. Majd Pádár outot nyit, 20:23, utána javít, 21:23-ra alakítja az eredményt. De hiába az újabb magyar pont, időt kérnek a norvégok, s az egyenlítés után behúzták az első szettet. [0:1]

 

   EBsel 22. játszma:

   Az első pont a vendégeké, majd 4:2 után egyenlítenek. Kiegyenlített a játék, óriási erejű nyitások és ütések mindkét oldalon. A 6:6, majd 9:9, Horváth sorra szerzi a pontokat (4-et is egymás után), mégis feljönnek a norvégok, 14:14. Sőt, 2 ponttal el is húznak. Koch Róbert elérkezettnek látta az időkérést, s ennek is betudható, hogy Pádár egyenlített: 17:17-re alakította az eredményt. A feszültségre jellemző, hogy újra a norvégok vették át a vezetést (néhány buta magyar hiba miatt), 19:18 után 21:19 végül. S ez egy fordulópont volt, hiszen Horváth, Gacs és Pádár jó blokkjainak köszönhetően 23:19, itt időt kér a norvég edző, ütnek ugyan még két pontot, de a játszmát a magyarok nyerték 25:22-re. Megjegyzendő Gacs parádés tyúk labdája, és Pesti is szóhoz jutott ebben a szettben. [1:1]

 

   3. játszma:

   Változatlan a játék képe: jó színvonalú, egyenlő képességű csapatok küzdelmét láthattuk. 8:7, Pádár ütésével 9:7, majd 10:10, majd először a meccs során 3 ponttal ellépnek a norvégok: 11:16. Feladót cserél Koch, a kaposvári Keen Cameron áll be Magyar helyére. Sok a nyitásrontás a magyar oldalon, ezzel együtt 14:18 az állás a végjáték előtt. 14:20-nál Koch időt kért, nem tudom, mint mondott a srácoknak, de valami elindult: Blázsovics Péter parádés nyitásaival 21:21-nél egyenlítenek a magyarok, majd Blázsovics a zsinórban nyolcadik pontját egy bődületes ász szervával szerzi meg, fordítva ezzel a játék eredményén is: 22:21. A norvégok többször is éltek a videóbíró igénybe vételével, hol sikerrel, hol elvesztve a reklamálást. Végül Keen váratlan, ravasz ejtésével zárult a szett, s vette át a vezetést a magyar válogatott: 25:21. [2:1]

   

EBsel 4

 

   4. játszma:

   Keen ronott nyitás után 4:1, majd Horváth pontjával 5:1. A norvégok nem tudták mire vélni az „úthengert”, hiszen még az előző szett hajrája után sem tértek magukhoz. Ki is kérték az első időt, de nem tudták felvenni a versenyt a brillírozó Pádár és Horváth Pazar ütéseivel – 16:14. Koch is időt kér, nyugtatja a srácokat,1-2 apró hibára (helyezkedés, egymás zavarása) hívja fel a figyelmet. Gacs két jó blokkja után 18:14 az állás, a srácok vigyorognak – ez jó jel! – és szerzik a pontokat. 22:18, s az előnyt magabiztosan uralva, végül 25:21-re nyeri a szettet a Koch-legénység, egyúttal a meccset is [3:1]

 

***

 

A MAGYAR FÉRFI RÖPLABDA-VÁLOGATOTT KERETE


Centerek: Flachner Dániel (LV Sport Pénzügyőr), Gacs Dániel (Kistext SE), Nagy József (Kecskeméti RC), Szabó Alpár (TV Bühl Volleyball, német), Szabó Márton (LV Sport Pénzügyőr SE)
Feladók: Keen Cameron Illés (Fino Kaposvár), Magyar Bálint (LV Sport Pénzügyőr SE)
Liberók: Bozóki Bence (Fino Kaposvár), Deák Márk (Kecskeméti RC), Kiss Máté (Fino Kaposvár)
Feladóátlók: Baróti Árpád (Bursa Buyuksehir Belediyespor Kulubu, török), Kalmár Ákos (Fino Kaposvár), Pádár Krisztián (Toray Arrows, japán)
Ütők: Blázsovics Péter (VCA Amstetten, osztrák), Dávid Csanád (SCM Zalau, román), Gergye Roland (csapat nélkül), Horváth Kristóf (Fino Kaposvár), Pesti Marcell (OK Hoce, szlovén)

 

A csoport további mérkőzései:

Portugália – Belarusz 3:2 (–21, 23, -23, 23, 10)

 


Eb-selejtező, nők.

 

Magyarország – Izrael 3:0 (18, 14, 12)

 

Megkezdte az Európa-bajnoki selejtezőket női röplabda-válogatottunk, amely Franciaországban, Belfortban Izraellel mérte össze erejét. A mieink simán, 3:0-ra nyertek az Eb-re való kijutás szempontjából kulcsfontosságúnak tartott találkozón. Szombaton este a házigazda francia válogatott következik. (hunvolley.hu)