AD-blacklist1

2018
aug.
17

Hol a Fair Play, macedón röpisek?

Írta: szerk

hun mcd2A Magyar Röplabda Szövetségnek (MRSZ) óvásra nincs lehetősége, ám az európai konföderációnak írt hivatalos levélében azt kérte, büntessék meg a szerdai Magyarország-Macedónia férfi Európa-bajnoki selejtezőn sorsdöntő pillanatban hibázó játékvezetőket és a kirívó sportszerűtlenséget elkövető ellenfelet.

    

 

Az MRSZ vezetősége a szövetség honlapján nyilvánossá tett közleményében emlékeztetett, hogy a találkozó ötödik játszmájában 12-12-nél Pádár Krisztián pontos ütésekor a macedón feladó meghúzta alulról a hálót, hogy a bírókat megtévessze. A fair play szabályait teljesen figyelmen kívül hagyó játékos számítása bejött, mivel a játékvezetők a magyar csapat ellen fújtak hálóérintés miatt, így a macedónok jutottak 13-12-es vezetéshez, és végül 16-14-re megnyerték a meccset eldöntő szettet.

 

Katt a képre a videó megtekintéséhez:

hun mcd


    „Nyilvánvaló, hogy a játékvezető is ember és tévedhet, de ez egy ritkán látható óriási hiba volt. Persze, legalább ennyire volt felháborító a macedón feladó, Despotovski viselkedése ennél az esetnél” – áll a közleményben. 
    „Ha a játékvezetők észreveszik a történteket, akkor a szabályok szerint a magyar csapat 14-12-ről, tehát meccslabdáról folytathatja volna a játékot, hisz Pádár pontja mellett Despotovski szabálytalanságáért piros lap járt volna, és ezzel újabb pont a magyar csapat javára” – írták.
    A szövetség állásfoglalásában leszögezi, hogy óvásra, így az eredmény megváltoztatására nincsen mód a szabályok szerint.


    „A rendkívül sportszerűtlen eset miatt a Magyar Röplabda Szövetség hivatalos levélben fordul az Európai Röplabda Konföderációhoz, melyben mind a macedónok, mind a játékvezetők precedens értékű büntetését kérjük, és vizsgálat lefolytatását javasoljuk. A Fair Play elveinek ilyen mértékű megsértése véleményünk szerint eredményezhetné a macedónok kizárását a sorozatból, hiszen senki sem volt közöttük, aki az eset után feltette volna a kezét, hogy téves a döntés, tehát ez a csapat, és nem csupán a játékos felelőssége” – fogalmazott az MRSZ.
    A hat mérkőzésből álló selejtezősorozat első fordulóját rendezték szerdán. A magyar férfi röplabda-válogatott célja az Eb-szereplés, melyre legutóbb 2001-ben volt példa.

 

Európa-bajnoki selejtező, 1. forduló


Magyarország – Macedónia 2:3 (-23, -23, 23, 23, -14)


Budapest, Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportcsarnoka, 800 néző. V.: Mateizer (román), Ivkovic (horvát)


Magyarország: Nagy J. 11, Gergye 19, Pádár 14, Szabó A. 13, Keen 1, Németh Sz. 12. Csere: Deák (liberó), Kaszap 2, Baróti 7, Bozóki. Szövetségi kapitány: Bogdan Tanase.


Macedónia: Milev 8, Andonov 4, N. Gjorgijev 42, Ljaftov 27, Madjunkov 2, G. Gjorgijev 1. Csere: Angelovski (liberó), Mihailov, Nakov, Despotovski. Szövetségi kapitány: Nikola Matijasevic.


Az eredmény alakulása. I. játszma: 5:8, 13:16, 19:21. II. játszma: 8:6, 16:14, 21:20. III. játszma: 5:8, 14:16, 21:19. IV. játszma: 6:8, 16:15, 21:20. V. játszma: 1:3, 6:8, 11:11, 13:14.


MTI; hunvolley.hu