AD-blacklist1

2018
aug.
04

Késely Ajna első nemzetközi érme a felnőtteknél

Írta: szerk

kesely ajna 1Megszületett az első magyar érem a Glasgow-ban zajló multisport Európa-bajnokság úszóversenyein: Késely Ajna szombaton 800 méter gyorson második helyen végzett – jelentette Göbölyös Gábor, az MTI különtudósítója nem sokkal a veseny vége után.

    

 

A mindössze 16 éves magyar versenyző (az Év kőbányai sportolója 2017-ben) 8:21.91 perces ifjúsági Európa-csúccsal csapott célba az olasz Simona Quadarella mögött. A címvédő Kapás Boglárka 8:26.32-vel ötödik lett.


    A Helsinkiben rendezett junior Európa-bajnokságon öt aranyérmet nyert Késely a második, a címvédő Kapás pedig az ötödik idővel jutott a fináléba.
    A várakozásoknak megfelelően a rajt után az esélyesek közül a német Sarah Köhler és az olasz Simona Quadarella diktálta a tempót, Késely szorosan mögöttük úszott, Kapás pedig némileg lemaradva negyedikként fordult rá a táv második felére. Hatszáz méter után úgy tűnt, az olaszt nem lehet megszorongatni, Késely pedig magabiztosan tempózott a második helyen.
    Az utolsó száz méterre biztossá vált, hogy Késely második lesz, Kapás viszont elfáradt, így ötödikként csapott célba.


    A fiatal ezüstérmes elmondta, rengeteg üzenet kapott a döntő előtt, ami óriási erőt adott neki és már a rajt előtt érezte, hogy jól fog úszni.
    „Volt egy pont, ahol azt éreztem, hogy nagyon fáj, és milyen jó lenne, ha már vége lenne, akkor jutott eszembe, mennyien szurkolnak nekem, ami olyan erőt adott, hogy össze tudtam szedni magamat” – mondta Késely, aki külön megköszönte a lelátón helyet foglaló olimpiai bajnok Gyurta Dániel bíztató üzenetét. Hozzátette, edzője, Turi György 8:23-as időt „írt elő neki”.


         
    Eredmények, női 800 m gyors
    

 Európa-bajnok:  Simona Quadarella (Olaszország) 8:16.35 perc


2. KÉSELY AJNA 8:21.91
3. Anna Jegorova (Oroszország) 8:24.61

.

5. KAPÁS BOGLÁRKA 8:26.32


MTI; fotó: nemzetisport.hu