AD-blacklist1

2018
jún.
06

Új helyszínen a Mozgás Éjszakája

Írta: szerk-OGY

5proba ejjel sajttaj 034leadIdén negyedik alkalommal rendezik meg Budapest legnagyobb szabadtéri szabadidős sportfesztiválját, amelyen ezúttal 16 ismert és kevésbé ismert sportágat próbálhatnak ki bajnokok, valamint profi edzők segítségével a mozogni vágyók. A mozgás szerelmesei a Műegyetem rakpart és a Pázmány Péter sétány környezetében sportolhatnak június 16-17-én.


Az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos (jobb oldali kép) hangsúlyozta a kormány szándékát, mely szerint 2030-ra Magyarország Európa öt legélhetőbb országa közé tartozzon. Kiemelte: az, hogy élhető legyen egy ország, nagyban függ a lakosság egészségi állapotától is. Révész Máriusz ezzel kapcsolatosan szomorú tényeket sorolt, melyek szerint a kontinensen a magyar a legelhízottabb nemzet. 


    5proba ejjel sajttaj 047„A kormány azon munkálkodik évek óta, hogy ezen az állapoton változtassunk. Kerékpárutakat, sportlétesítményeket építünk, turistaházakat újítunk fel, ám a legfontosabb a szemléletformálás” – mondta. Majd kifejtette: ennek egyik példája a megújított gyalogos vándortáborok – melyekkel a gyermekeket célozzák meg –, a másik pedig a több évtizedes múltra visszatekintő Ötpróba mozgalom újraindítása volt.

 

    A kormánybiztos utóbbi kiemelkedő „ékkövének” nevezte a Mozgás Éjszakáját, amelyen tavaly 17 500-an vettek részt a Hősök terén. A szervezők vágya elérni, sőt, túlszárnyalni ezt a számot, nem titok, mintegy 20 ezer résztvevőt várnak.


    5proba ejjel sajttaj 090Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora (balra) kiemelte, hogy az intézmény már negyedik alkalommal vesz részt az eseményen.


    „Egyetemünk rekreációs szakának tanárai, végzett szakemberei és mintegy 150 hallgatója nyújt támogatást a rendezvény szervezésében és lebonyolításában” – mondta Mocsai. Az elhízással kapcsolatban utalt arra, hogy az utóbbi években ez már nemcsak a felnőtt lakosságra jellemző, hanem a gyerekekre is. Aki ellene van a mindennapos testnevelésnek, rosszul gondolkodik. Ugyanis, a mozgás művészet, a mozgás kultúra, a kondicionális intelligencia ma már népegészségügyi, életmód és életminőségi kérdés, meghatározó paraméter. „Az a cél, hogy az ifjúság életébe épüljön be a mozgás és a sport” – hangsúlyozta.

  
    5proba ejjel sajttaj 105Bordács Miklós, a Mozgás Éjszakája főszervezője (képünk) felsorolta az esemény kínálatában szereplő 16 sportágat – kerékpár, asztalitenisz, tollaslabda, harcművészet több ága, lábtoll-labda, zumba, fitnesz, több távon futás –, és kiemelte, hogy futásban Ötpróba-pontokat is lehet gyűjteni.


    5proba ejjel sajttaj 139Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó (balra), az Ötpróba mozgalom futónagykövete büszkén számolt be arról, hogy már több Ötpróba-pontot sikerült gyűjtenie, és a Mozgás Éjszakáján is beszáll a futásba. Kiemelte: példát akar mutatni, hogy nemcsak beszél a mozgás fontosságáról, hanem aktívan kiveszi belőle a részét.


    5proba ejjel sajttaj 146Szélpál Tamás, az Ötpróba mozgalom projektvezetője (jobb oldali kép) emlékeztetett arra, hogy alig több mint egy év alatt már több mint 12 ezer regisztrált tagnál tartanak. Ezek az ötpróbázók rendszeresen versenyeznek és gyűjtik a pontokat. Reményeik szerint a 2020-as, tokiói olimpiáig a rendszeres ötpróbázók száma eléri majd a 20 ezret.

 


    A 21 órától másnap hajnali négyig tartó programon a részvétel ingyenes.


MTI; fotó: 10kerkult.hu/OGY