AD-blacklist1

2017
júl.
15

Látvány minden mennyiségben

Írta: szerk-OGY

fina open7 leadÁder János köztársasági elnök péntek este egy rendkívül látványos ünnepség keretében megnyitotta Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét, az úszók, nyíltvízi úszók, műugrók, szinkronúszók és vízilabdázók 17. világbajnokságát.

 

 

A vizes-vb köszöntő beszédeit Tarlós István, Budapest főpolgármestere és  Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke  mondták.

    Megnyitó beszédében Áder János felidézte, az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd, egyben az úszósport első ötkarikás győztese is volt, s amellett, hogy kiváló sportoló, remek építész is, akinek a nevét viseli a vb egyik helyszíne a Margitszigeten.

  

fina open4Az alkalmi színpadot a Lánchíd tövében a vízre építették, a hátteret a Vár látványa jelentette.

 

   A nyitány a víz, mint őselem bemutatása volt, majd sorra következtek a magyarság történelmi sorosfordulóinak megjelenítései. Sámánok, honfoglalás, a római birodalom – Akvinkum – majd Mátyás király kora, aztán jöttek a huszárok… Meg Bogányi Gergely zongoraművész Liszt Magyar rapszódiák előadásával. Ez legalább nem volt giccses; – mert minden látvány ellenére is (elismerve a táncosok profizmusát) az egyes színek a magyarokról kialakult sablonokat erősítették. Már csak gulasch-effektus hiányzott…                                                                                                         

   fina open3

 

   Szokatlan módon a Himnusz középen hangzott el, kicsiny szépséghiba, hogy ennek indoka az olimpiai bajnokaink tiszteletére szokásos felcsendülés volt. A vébén résztvevő országok zászlóinak bevonulása is inkább egy olimpiai elem, bár ez még valahogy illeszthető a megnyitóba.

 

   fina open keselyKőbányai sajtóorgánumnak mindig öröm, ha a kerületet érintő eseményt adhat hírül. Nos, ez az öröm most megadatott: a vébé esküszövegét Kenderesi Tamás mellett a Kőbánya SC ifjú úszója, Késely Anna mondta el (képünk).

 

  A záró rész kiemelkedő eseménye volt Radics Gigi és Takács Nicolas duettje, a világbajnokság The Water című hivatalos dalát énekelték el. Fellépett még a fináléban a brit sztárénekes, Emeli Sandé helyére beugró CeeLo Green.


A július 30-ig tartó vetélkedésekben hat szakágban több mint 180 ország mintegy 2000 versenyzője vesz részt.

 

A megnyitóról szóló szerkesztői vélemény IDE kattintva olvasható.

 

fina firework

 

MTI; fotó: Czeglédi Zsolt, Koszticsák Szilárd, Illyés Tibor, index.hu/Bődey János