AD-blacklist1

2016
nov.
21

Palotaforradalom az úszószövetségben?

Írta: szerk

gyarfasGyárfás Tamás elnöknek és a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) teljes vezetőségének távozását kérik azok az úszók, akik a múlt héten külön-külön emeltek szót a sportág irányításában szerintük meglévő problémák miatt.

    

 

Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Bernek Péter, Kozma Dominik, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn, Financsek Gábor úszók, illetve Czakó Csaba és Shane Tusup edzők a hétvégén egyeztettek a kialakult helyzetről, s megbeszélésük eredményeként hétfő reggel tették közre Facebook-oldalaikon a változást sürgető nyilatkozatukat.


    gyarfas hosszu 629Az érintettek hét pontban foglalták össze követeléseiket, ezek között az első egy új vezetőség felállításának igénye, mely „hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására”. Szerintük szükség van a fontos kérdésekben „valódi titkos szavazásra”, az elektronikus szavazás megszüntetésére, egységes, objektív válogatási elvek lefektetésére, átlátható szabályrendszerre és működésre. A negyedik pontban az elnök és a szövetségi kapitány jogkörének és feladatainak újraszabályozását indítványozzák, az ötödikben pedig kérik a válogatott keret tagjainak zavartalan felkészülését és egy állandó helyszín biztosítását. Szükség van szerintük arra is, hogy a jövőben pontosan meghatározzák az edzőtáborok hozzáférhetőségének konkrét elveit. Az utolsó szakaszban pedig az új vezetéstől kérik a meglátásuk szerint „kiszolgáltatott rendszer” megszüntetését, s a források „transzparens, ésszerű, szakmai szempontok alapján történő” felhasználását. 


    „Az általunk kívánt helyzet megvalósulásának legfontosabb feltétele, hogy a Magyar Úszó Szövetség jelenlegi, közel 20 éve regnáló vezetése – amely mögött megszűnt az az egység és bizalom, amivel az úszó társadalmat képviselni tudja – távozzon, és adjon teret az új korszak megszületésének” – áll a nyilatkozatban.
    A közlemény szerint az egyeztetésen kiderült, valamennyien helytelenítik, hogy a döntéshozatali folyamatok mögött egy személyben a szövetség elnöke áll, a MÚSZ által a problémák feltárására alakított bizottságokat pedig alkalmatlannak tartják, mert tagjai valamennyien függő viszonyban vannak a jelenlegi rendszerrel. 


    „Egy emberként kijelentjük, hogy a jelenlegi elnök és az általa működtetett antidemokratikus rendszer semmiképp sem szolgálják a magyar úszósport érdekét. Nincs szükségünk olyan vezetőre és apparátusra, amely nem vesz tudomást az úszók, edzőik és a mindennapi munkájukat segítő szakember gárda igényeiről, szakmai véleményéről, akik jelenléte a versenyzők zavartalan felkészülését hivatott biztosítani” – írták az úszók.


    A nyilatkozat szerint az aláírók célja egy korszerű, demokratikus és szakmai alapokon nyugvó rendszer, melyet nem a „félelem” vezérel. A versenyzők azt is hangsúlyozták, hogy fontos számukra a jövő évi hazai világbajnokság sikere, ennek érdekében tartják szükségesnek a mielőbbi változásokat.

 

Az eredeti poszt Hosszú Katinka fészbuk oldalán olvasható.   

 

MTI; Nemzetisport/archív