AD-blacklist1

2015
nov.
26

Még egy Darázsfészek

ZST torna 258Ha minden jól megy, nagyjából 2017-re vagy 2018-ra még egy kosárlabdacsarnok épül meg a kerületben. A Kada utcai iskola után ezúttal a Harmat utcai suli területén.

 

 


„Révész Máriusz közölte, hogy az önkormányzat szeretne a Kada utcaihoz hasonló csarnokot felhúzni a Harmat utcai és a Fekete István általános iskola udvarán is.” – írtuk ezt közel másfél évvel ezelőtt a Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnok átadási ünnepségéről készült beszámolónkban.


És lőn, az akkor is és most is országgyűlési képviselő nem a levegőbe beszélt – ugyanis a kőbányai képviselő-testület november 19-i tanácskozásán elfogadta, hogy egyetértésével a Kőbányai Diákok SE (a Kőbányai Darazsak kosárlabdaklub anyaegyesülete) a kosárlabda-szövetséghez, a sportcélú társasági adó felhasználásával, csarnoképítési pályázatot nyújtson be. Az új létesítmény helyszíne pedig a Harmat utca 88. szám alatti Kőbányai Harmat Általános Iskola udvara.
A pályázatot a KDSE-nek 2016 tavaszán kell benyújtani a MKOSZ-hez. Az egyesület elkészíti a pályázathoz szükséges sportágfejlesztési programot, ezzel együtt pedig el kell készíteni a kosárlabdacsarnok engedélyezési tervdokumentációját is, amely alapján a pályázat benyújtásáig jogerős építési engedélyt is kell szerezni.


Mint az előterjesztésből kiderült, a beruházás költsége egyelőre ismeretlen, az az engedélyezési tervek alapján készítendő költségbecslés során válik konkréttá. Ezért a testület a Kadai utcai csarnoknál bevált eljáráshoz hasonlóan itt is megelőlegezett 150 millió forint önrészt, valamint további 20 millió forintot az egyéb előkészítési munkálatokra. Csak összehasonlításul: a Zsíros aréna 170 milliós önkormányzati hozzájárulással és a szakszövetség TAO-s forintjaival összesen 538 millió forintból jött létre.


A tervezéshez annyit kikötött a testület, hogy a sportlétesítmény úgynevezett nyaktaggal kapcsolódjon majd az iskolaépülethez (ha jól értjük, akkor különálló ingatlanokat egy külön felhúzandó folyosó köti össze – a szerk.), az utcáról is közvetlenül megközelíthető legyen, a kivitelezés során pedig az iskolaépületet a lehető legkisebb beavatkozással lehet csak „megbontani”. Továbbá ügyelni kell arra, hogy a korábbi EU-s energiahatékonysági pályázat miatt a suli és csarnok energiafelhasználása külön mérhető, kimutatható legyen.
Az előterjesztés szerint „a kosárlabdapálya III. kategóriába sorolt országos versenyrendszerben lejátszott mérkőzésekre lesz alkalmas azzal, hogy a pálya küzdőterén keresztben két külön edzőpálya is elfér”. A kategóriafeltételeket az MKOSZ szabályzata rögzíti. A Zsíros aréna II. kategóriájú, tehát a Harmat utcai sportlétesítmény valamivel szerényebb lesz.


Hogy ténylegesen mikorra lehet kész, azt nem jósolták meg. De támpontnak használhatók a Kada utcai csarnok megvalósítási folyamatának dátumai. Ennek engedélyezési tervei 2011 márciusában készültek el és az év decemberében váltak véglegessé, míg az építkezést 2013 májusában kezdték és 2014 augusztusában avatták fel. Ha a MKOSZ még 2016-ban pozitívan bírálja el a KDSE anyagát és semmilyen jogi vagy más buktató nem jön közbe, akkor szerencsés esetben szintén 2016-ban lehet elkezdeni lerakni az alapokat. Bő egyéves munkálatokat feltételezve valamikor 2017 második felében, esetleg 2018 első felében lehet átvágni a szalagot.
Ha az számít valamit, a magunk részéről örülünk az újabb sportlétesítménynek.

 

(fotó: 10kerkult.hu/OGY)