AD-blacklist1

2015
nov.
19

Ésszerűen és korszerűen

merkapt kgy 011Új elnöke és másfél új szakosztálya lett a kőbányai Merkapt Maraton Team Sportegyesületnek. Sőt, új szervezeti formában működnek tovább. Az új, de nem ismeretlen főnök egy dinamikus közösséget kíván létrehozni.

 

 


Néhány kőbányai sportegyesület tevékenységét figyelemmel követjük, ilyen például a Merkapt Maraton Team SE. Most azért került fókuszba a klub, mert november 18-ai közgyűlésén fontos döntéseket hoztak a megjelent egyesületi tagok.

merkapt kgy 005Kezdjük is a leglényegesebbel. Miután a fórum résztvevői meghallgatták és elfogadták az elnökség elmúlt évet átfogó szakmai és pénzügyi beszámolóját, tisztújításra került sor. A sportegyesület új vezetőjének – a leköszönő Fülöp Miklós helyett – Halgas Csabát, a névadó-alapító cég, a Merkapt Zrt. társtulajdonosát választották meg. Az elnökség tagja lett még mellette az exelnök Fülöp Miklós a hegyikerékpár- és Fülöp Ildikó a sárkányhajó-szakosztály képviseletében. Az Ellenőrző Testület elnökének Szemán Róbertet, a kajak-kenu szakosztály tagját, ET-tagoknak pedig Szilágyi Lászlót, a Merkapt Zrt. marketing-igazgatóját és Ilyés Lászlót tették meg.


A sportegyesületnek eddig hét szakosztálya volt, most bővült másféllel. Megmagyarázzuk. Az egykori Dreher Sörgyár SE tekecsapata az anyaegyesület megszűnése után 2007-től Kőbányai Tekézők SE néven folytatta tovább versenyzést a megszokott Maglódi úti csarnokban, de bérlőként. Felmerült, hogy ha már itt játsszanak, ne kívülállók, hanem társak legyenek, így kérték felvételüket a Merkapt SE-be. Ahogy a közgyűlésen Geiger László, a csapat egyik vezetője fogalmazott, „az ésszerűség ezt diktálta”. A közgyűlés döntött: miután megszüntetik saját egyesületüket, megalakíthatják az új teke-szakosztályt.
A „fél szakosztály” pedig a tenisz lett. Blaskó Gergely irányításával egy tenisziskola működik a Merkapt Sportközpontban már több hónapja, egyelőre a játékhoz kedvet érző gyerekek számára folyik itt oktatás. Blaskó kinyilvánította, hogy kész létrehozni a szakosztályt. Viszont – a sportegyesület alapszabálya értelmében – ehhez az kell, hogy legyen olyan igazolt sportolójuk, aki a teniszszövetség versenyrendszerében indul.


merkapt kgy 004Ha már alapszabály! A közgyűlés néhány kötelező törvényi rendelkezés átvezetésével és egy új szervezeti felépítés rögzítésével módosította a klub működését meghatározó dokumentumot.
Alapesetben egy egyesület legfőbb döntéshozói fórumát a tagok összessége jelenti. Mivel az új szakosztállyal bőven több mint 200 főssé hízott a Merkapt SE tagjainak létszáma, egy ekkora tömeg összeszervezése elég nagy kihívást jelent. Ezért – a sporttörvény adta lehetőségeket kihasználva – a szervezeti felépítés a következőképpen alakult át: a szakosztályok önálló „miniegyesületek” lesznek, így saját szakosztályi gyűléseken kell határozniuk a saját aktuális ügyeikről, többek között arról is, hogy kiket küldenek a Merkapt SE „nagy” küldöttközgyűlésére, azaz utóbbi testületet az immár nyolc szakosztályi delegált alkotja majd. A „miniegyesületi” lét egyúttal azt is jelenti, hogy őket a Merkapt SE – a gazdasági életből hozott korszerű mintaként – amolyan holdingként fogja át.


Halgas Csaba elnöki „szűzbeszédében” úgy fogalmazott, a jövőben szeretne egy jól működő, egymás versenyeire, mérkőzéseire eljáró, egymásnak szurkoló baráti közösséget kialakítani a tagokból, továbbá csinosítani a labdarúgópályát, valamint a következő nyáron a sportközpontban elindítani a strandröplabdázást is.

 


Bánat
Szomorú hírt is megosztottak a tagokkal. Néhány napja hunyt el idősebb Fodor Imre, a Merkapt SE labdarúgó-szakosztályának intézője, „mindenese”, emlékének egyperces néma felállással adóztak. Ő volt az édesapja az 1999-ben 36 évesen tragikus körülmények között meghalt Fodor „Foci” Imrének, az MTK, a Bp. Honvéd és az FTC egykori nagyszerű játékosának.
További információ még, hogy a szakosztályban az utánpótlás-nevelést át kívánják alakítani, így puhatolózó megbeszéléseket folytatnak más budapesti klubokkal egy esetleges komolyabb együttműködés reményében.

 

(fotó: 10kerkult.hu/OGY)