AD-blacklist1

2015
júl.
06

Derby-hétvége: favoritok nagy csatája volt

loversenyPéntektől vasárnapig tarott a Derby és Gasztroangyal Fesztivál a kőbányai Kincsem Parkban, amelyen a kiemelt versenyeken az esélyes lovak diadalmaskodtak.

 

 

 

A rendezvényt Pécsi István, a Kincsem Nemzeti Kft. ügyvezető igazgatója ,,minden idők legnagyobb magyar lóversenyeseményének" nevezte, mert mint mondta: soha nem volt példa arra, hogy a legnagyobb galopp- és a legnagyobb ügetőversenyeket egyazon hétvégén rendezzék.


Az esélyeket illetően Pécsi úgy kalkulált még a verseny előtt, hogy az ügetőderbyn az egyik legjobb favorit Tonnyo, az orosházi származású 3 éves sötétpej mén lehet, aki kétévesen ranglistavezető volt, de Time To Say Goodbye és Márton Lajos veszélyes ellenfelévé válhat. A galoppderbyben, a nemek harcában a Hazafi és Alagi Díjat nyert veretlen sárga kanca, Miss Turpan és a szintén makulátlan mérleggel rendelkező szürke mén, Quelindo, aki korábban már a Nemzeti Díjat is megnyerte, toronymagas esélyesei a futamnak.
Be is jött a jóslat!


20150704 derby tonnyoSzombaton a 101. Magyar Ügetőderbyt tartották, amelyen az esélyes ló nyert.
Trappolj! kezdett hibával és kiesett a versenyből. Trencsén állt élre, mögötte helyezkedett a favorit Tonnyó, mellette pedig tréningtársa, Tornado Cole. Time To Say Goodbye-nak megint nem sikerült tökéletesen a startja, a mezőny végén helyezkedett. Tonnyó a túlsó oldalon tudott kijönni a falról és az utolsó kanyarban már az élen ügetett. Üldözésére indult azonban a nagy ellenfél Time To Say Goodbye is, ennek ellenére Tonnyó magabiztosan nyerte az idei Derbyt. Time To Say Goodbye mögött a nyerő istállótársa, Tornado Cole lett a harmadik.
Befutási sorrend: Tonnyó (2) /Kolozsi László/ - Time To Say Goodbye (8) /Márton Lajos/ - Tornado Cole (5) /Vicen Pál/


20150705 gderby quelindoVasárnap, a galopp napján a 93. Magyar Derby zajlott.
Nagyon lassan indult a futam. Dall'Armi nehezen állt be a startgépbe. A túloldalra már tisztán vezetett Dall'Armi és elment a többiektől csak Sonrisa próbált a nyomába eredni. Mögöttük Báthory hozta a többi lovat. Az utolsó kanyarra érve még nagyobb lett Dall'Armi előnye, de Quelindo elkezdte a zárkózást és a célegyenesre érve már a nyakában volt. Megkapó és Miss Turpan is közeledtek. A célhoz érve már könnyen vezetett Quelindo és szép győzelmet aratott. Második helyért nagyon küzdelem alakult ki, amiből Megkapó jött ki nyertesként, a harmadik Miss Turpan lett.
Befutási sorrend: Quelindo (8) /Jaroslav Línek/- Megkapó (9) /Jirí Palík! - Miss Turpan (10) /Danny Brock/

A Derbyn az utolsó kanyarban egy sajnálatos baleset történt. A 11-es rajtszámú Open End felbukott, és mindkét mellső lába eltört, ezért el kellett altatni  – közölte a Borssal a versenyigazgatóság, amely azt is elárulta hogy mi ilyen esetekben a protokoll. Általában ha egy lovat versenybaleset ér, vagy eltörik a lába, nagyon sokszor kényszerülnek az állatorvosok arra, hogy elaltassák, sérült lábbal ugyanis nem tud életben maradni.


A két derby összdíjazása 24 millió forint volt.

 


A múlt
A galoppban a hároméves lovak legnagyobb eseménye a Derby. A 2400 méteres távon, klasszikus gyeppályás futamban a mének 57 kilogrammot, a kancák pedig 55,5 kilogrammot visznek a hátukon. Az első Magyar Derbyt 1921 június 29-én rendezték meg.
A Magyar Ügetőderby története 1884 óta íródik. Az első győztest, a négyéves Andalt, az angol telivér kancát Esterházy Miklós tenyésztette, és 3000 méteres távon 48,3-as kilométerátlagot ügetett Hutschenreiter Antallal. Az eltelt több mint 120 év alatt a verseny feltételein többször változtattak. 1950-től hároméves ügetők állnak starthoz a Derbyben, míg a négyéveseknek megalapították a Négyévesek Nagydíját. Az évtizedek folyamán a verseny távja is többször változott, a jelenlegi 1900 méteres távon 2004 óta futnak a lovak.


 

 (fotó: Kincsempark.hu)