AD-blacklist1

2015
már.
27

Jégbe karcolt aranyak

Írta: Oszvald György

mukori 446 leadSzenzációsan szerepeltek ez évben is a kőbányai műkorcsolyázók az utánpótlás egyéni és jégtánc országos bajnokságon. Mind Talabér Zita, mind a Búcsú Ákos-Kedves Katica páros meggyőző fölénnyel szerezte meg az aranyérmet, s lettek 2015. korosztályos magyar bajnokai.

 

 

Igazság szerint már február közepén felvettük a kapcsolatot Talabér Zita anyukájával, s azt tudakoltuk, hogy a kupagyőzelmek után (melyekről röviden be is számoltunk olvasóinknak) mikor kerül sorra a magyar bajnokság? Különösen Zita esetében „izgultunk”, hiszen számára egy esetleges győzelem a harmadik bajnoki címet jelenthette.

 

   A leírtak alapján időben megkaptuk a beosztást, s március 22-én dél környékén látogattunk el a Gyakorló Jégcsarnokba. Zita apukájával találkoztunk először, s nagy örömmel újságolta, lánya két pont előnnyel végzett a délelőtti kötelező gyakorlatok után (21,17 pontja volt), így, ha a kűr jól sikerül, esélyes a címvédésre. Megkérdeztük: újfent egy korosztállyal magasabb kategóriában indul-e? A válasz egyértelmű ,,igen" volt, Zita a 13-14 évesek csoportjában versenyzett az idén is.

   mukori 317Bemelegítés. A legfontosabb elemek átismétlése, a lendület fizikai érzékelése; talán ezek a legfontosabbak ebben a szakaszban. Aztán lekerül a meleg felső, Zita fekete csipke kűrruhája éles kontrasztban áll a jég fehérségével, kecsesen középre siklik, felveszi a kezdő pozíciót, s a sípjel után felcsendül Edit Piaf: Milord című dala. Zita az aranyért korcsolyázik…

 

   A lendülete óriási, magabiztossága fantasztikus, a lépéskombinációk bravúrosak, az előadásmód lenyűgöző, bájos. Mintha nem is egy 10 éves kisleány siklana a jégen. A kombinált ülőforgásra, majd a félig-meddig Biellmann-figurára bejön a taps, középen a gyors rész csak fokozza az érzést, Zitától nem lehet elvenni a bajnoki címet. A kűr harmadik percében visszajő a Milord-dal, s mikor Zita pukedlizik a pontozóknak, nincs kétség, övé az aranyérem. Ezt az eredményközlés is tanúsítja. A szabadon választott kűr technikai tartalma 14,72, míg a kivitelezés 13,99 pontot ért, a kötelezővel együtt összesen pedig 49,88 pontot kapott. A második Gyulai Blanka lett 44,31 ponttal, a harmadik helyen Szepes Annamária végzett 37,79 ponttal.

 

   mukori 205Zita és családja a melegedőbe mentek, s gratulációnk után egy rövid interjúra kértük az immár háromszoros magyar bajnokot.

   - Hány versenyt nyertél meg ebben a szezonban?

   - Három verseny volt és mind a háromban első lettem. Először volt idén a szegedi Napfény Kupa, majd a Retro Kupa és most a magyar bajnokság.

 

   - Azt láttuk az eredményjelzőn, hogy a 13-14 évesek csoportjában indultál. És te tíz, de lehet, hogy tizenegy éves vagy.

   - Ááá, csak tíz. Majdnem tíz.

 

   - Ismered az idősebbeket, együtt melegítesz, látod, mire képesek. Van-e benned olyan érzés, hogy erősebbek, rutinosabbak, többet tudnak tőled?

   - Nincs.

 

   mukori 183- Mennyit edzel?

   - Négy-öt edzésem van egy héten, azaz minden nap. Ebben van korcsolya és tánc is.

 

   - Vége a versenyszezonnak, mit fogsz csinálni? Pihenő vagy továbbra is edzésben maradsz?

   - Lesznek edzések, de tanulok is, van egy kis pótolni való az iskolában.

 

   Zita versenye előtt pár perccel érkezett meg Búcsú Ákos, a párja, Kedves Katica már a csarnokban volt az anyukájával. Lepakoltak az előtérben, Ákos ment átöltözni, s közben az anyukája örömmel újságolta, ezúttal már ellenfelük is lesz. Csak emlékeztetőül: tavaly a Búcsú-Kedves jégtánc kettős először szerepelt a nyilvánosság előtt, s bár egyedül voltak a csoportjukban, a pontozók erre nem voltak tekintettel. Ákosék teljesítményét magasra értékelték.

  

   mukori 460Ákosék kűrruhája egyszerű volt. Ákos fekete, nadrágtartós pantallóját Katica kűrruhájának pink árnyalatával azonos nyakkendő dobta fel. Katicánál a dressz nyaki és derékrészén ezüstös strassz csík adott egyedi megjelenést, haját a ruha színével azonos szalag fogta össze.

 

   Az már a bemelegítés során látszott, hogy az ellenfél, a Gyulai Emma-Niksz Bonifác kettős húzós anyaggal készül: egy cirkuszi ihletésű kűr – főleg a zenéje okán – elismerést válthat ki a közönségből. A versenyen így is lett, több helyen bejött az ütemes taps. Kedves jelenet volt a kűr végén, mikor a fiú ölbe kapta partnerét, s úgy korcsolyáztak a záró motívumhoz.

 

  No, de nézzük a kőbányai-óbudai párt! Ákosék óriási lendülettel futottak a palánk mellett egy kört, míg az előző páros pontjaira várt mindenki, majd elfoglalták a kezdő pozíciót. Egy mosoly a pontozóknak (bár ezt nem díjazták pontokkal), s indult a tánc. Ha valaki kétségbe vonná, hogy a jégen nem lehet táncolni, tudatjuk, ez nem így van! Sőt! A tánclépéseket csúszva kell bemutatni, s ez több lehetőséget is megenged. Például, hogy miközben Ákos egy hold elemet mutat, szinte az ölébe ejti Katicát, aki egy lábon tart egyensúlyt. Az első pillanatban mindenki hajlandó azt gondolni, megbotlott és a fiú elkapja, de két ütemmel később kiderül, ez csak egy kombináció eleje, a vége pedig kiemelés egy ügyes kifordítással.

   Volt olyan elem is a táncnak, ami a rock and rollban divat: a fiú a lába között húzza át a lányt egy új motívumhoz. Tessék ezt elképzelni hátrafelé siklás közben! Szóval, Ákosék bravúros magabiztossága lenyűgöző volt. Nem véletlenül nyertek!

 

mukori 441

  

   Kedvesség, cirkuszi attrakció ide vagy oda, a mindent eldöntő pontszámok jelentős különbséget mutattak a végén Katicák javára. 45,77 ponttal szerezték meg a magyar bajnoki címet a 34,15 pontot begyűjtő Gyulai Emma-Niksz Bonifác kettőssel szemben.

 

bajnokok

   Bal oldlai kép: középen Talabér Zita, jobbra a Kedves Katica-Búcsú Ákos jégtánc kettős. Magyar bajnokok

 

Gratulálunk mindhárom fiatal magyar bajnoknak!

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT  

fotó: 10kerkult.hu/OGY

Köszönet az eredményhirdetés képeiért a szülőknek!