AD-blacklist1

2015
jan.
24

Legjobb a jók között

Írta: Oszvald György

1501kt 069leadÜnnepélyes külsőségek között adták át a Kőbánya sportolója elismerő címet, 2015-ben első alkalommal a kőbányai polgármesteri hivatal házasságkötő termében január 22-én délelőtt.

 

 

A kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről alkotott rendeletet az elmúlt időszak jelentős sportberuházásai, fejlesztései, rendezvényei, nem utolsó sorban a kiváló eredmények hatására módosította a képviselőtestület tavaly, hiszen beemelte a többi elismerés közé a Kőbánya sportolója díjat. Az elismerésre tett javaslatok közül a képviselő-testület határozatban megjelölt öt sportolót, akikre – életrajzuk, sportolói pályafutásuk ismertetése alapján – a www.kobanya.hu honlapon szavazhattak az olvasók. A legtöbb szavazatot elért sportoló részére az önkormányzat a Kőbánya sportolója elismerést adományozta.

 

1501kt 107

 

  Kovács Róbert rövid köszöntője után elhangzott a jelöltek neve, közben egy kivetítőn edzéseikről, versenyeikről peregtek a képek.

   Szavazni lehetett Oláhné Jelli Zsuzsanna országos és Európa-bajnok transzplantált úszóra, ifj, Orosz Tibor diákolimpiai aranyérmes, magyar bajnok birkózóra, Pásztor Flóra többszörös magyar bajnok, világbajnok bronzérmes vívóra, Sárkány Vivien diákolimpiai, magyar, Európa- és világbajnok szumó birkózóra és Szilágyi Liliána ifjúsági olimpiai bajnok, Európa-bajnok úszóra.  

 

    1501kt 121A több hétig tartó szavazás eredménye alapján a Kőbánya sportolója 2014 elismerést a KSC birkózója, ifj. Orosz Tibor (a képn) kapta, vezetőedzője: Péteri András. A laudációban kiemelték: a Kőbányai Szervátiusz Általános Iskolába járt, most a Zrínyi Miklós Gimnázium tanulója. Nem csak a sportban kiváló, tanulmányi eredménye is példaként szolgál korosztálya számára. Kétszer nyerte el az „Élen a tanulásban – élen a sportban” kitüntetést Budapest Főváros Önkormányzatától. Szakosztályától negyedik alkalommal kapta meg a legeredményesebb sportoló elismerést. Az utánpótlás válogatott tagja, eredményei magukért beszélnek.

 

   Az elismerő címmel járó emlékplakettet és oklevelet Kovács Róbert polgármester adta át, majd a díjazásra jelölteknek is átnyújtott egy-egy hatalmas csokor virágot. Elkészült a közös fotó, és sokak meglepetésére Ferenczi György zenész, a Racka Jam együttes vezetője, szájharmonika művész köszöntötte a sportolókat egy rövid, bravúros szerzeménnyel.

 

   1501kt 146Ferenczi még a díjátadó előtt nyilatkozott szerkesztőségünknek. – Fiatal korom óta sportolok, ott kezdődik a történet, hogy még a „hőskorban”, a nyolcvanas évek elején, négy évig ide jártam karatézni az Ihász utcába. Most is sportolok, ami ahhoz kell, hogy jól tudjak harmonikázni. Például íjászkodom is. Hetente háromszor lejárok bunyózni, ami néha azzal is jár, hogy bejön egy apróbb sérülés. Volt olyan, hogy Tibusz (Tátrai Tibor gitáros –a szerk.) egy tévéfellépés előtt akkora tiplit ütött a szemem alá, hogy alig bírták a sminkesek eltüntetni. Kőbányán pedig gyerekkorom óta vannak barátaim, s ezen keresztül az önkormányzat hívott meg. Annyira megörültem ennek, hogy ezt a rövid fellépést tiszteletem jeléül ajándékba adom ezeknek a csodálatos sportolóknak. Aki pedig kíváncsi ránk élőben, februárban zenélünk a Muzikum klubban.

 

   Az esemény állófogadással zárult, melynek során mikrofonunk elé kértük ifj. Oroszt Tibort. Itt és most röviden kérdeztük, de ígéretet tettünk egy hosszabb interjúra.

    ‒ A másik két Tibor (apa, nagyapa) a családban hogyan fogadja a sikereket?  Jelent-e motivációt az állandó figyelmük?

   ‒ Mindenképpen! Támogatnak mindenben, a kapcsolatunkat nevezhetem barátinak is, és ez nagy segítség nekem. Azaz, motivál a szeretetük.

   ‒ A sok edzés, verseny mellett mikor jut idő a barátokra, a szórakozásra?

   ‒ Hát, ez nehéz dolog, de meg tudom oldani. Feszes a napirendem, de éppen a rendszeresség okán látom, hol és mikor tudok szakítani néhány órát a barátaimra.

        A legifjabb Orosz még elmondta, szeret tanulni is, jószerivel nincs olyan tantárgy, amit kihagyna az életéből és azt is elárulta, a barátnőjével már hosszabb ideje vannak együtt. További érdekességek Tibor életéből a rövidesen megjelenő interjúban olvashatnak majd.

 

   Nyilatkozott honlapunknak Sárkány Vivien edzője is. Csak érdekességként jegyezzük meg, az első interjút éppen honlapunk készítette vele korosztályos világbajnoki címe alkalmából, még  2012-ben. A kishír ITT az interjú pedig ITT olvasható.

   1501kt 103Péteri András elmondta, Vivien azért lett szumós, mert a birkózásban oly fontos testsúly megtartása nehéz feladat volt számára. 95 kilóról lefogyott 82-re, de ez még mindig sok volt és lejjebb nem tudott menni. Ugyanakkor a sportot, a küzdelmeket nem akarta elhagyni. Gyorsan beletanult az új sportágba, a sikerei magukért beszélnek. Megtudtuk, nemrég, az évadnyitó versenyen a felnőttek között a 200 kilós Európa-bajnok lengyel versenyzővel birkózott, s a jóval idősebb, tapasztaltabb versenyzővel szemben csak 2:1 arányban maradt alul!

    Vivien azzal toldotta meg, hogy U21 (junior) és felnőtt korcsoportban is versenyez!  

 

    Pásztor Flórát egy baráti beszélgetés végén kérdeztük, csalódott-e vagy a versenyek velejárója, hogy mikor nyer, mikor nem? Kedvesen válaszolta, nagyon jól érzi magát, sőt, örül annak, hogy egyáltalán felfigyeltek rá. – Amikor megtudtam, hogy beválasztottak az öt sportoló közé, nem igen értettem, ki nevezett be és hogyan lettem kiválasztva egyáltalán? De amikor kiderült, nagyon boldog voltam és nagyon örültem. Ez délután történt, egy edzés után, azonnal felhívtam anyukámékat, s kértem, gyűjtsék nekem a szavazatokat, már csak azért is, mert kispesti vagyok, de itt edzek Kőbányán, a Törekvésben. Emiatt elég zsúfoltak a napjaim, de mindent meg lehet oldani. Szeretném elmondani azt is, hogy Sanyi bácsi, az edzőm (Beliczay Sándor – a szerk.), olyan, mint a második apukám, s ahhoz, hogy a jelölésbe bekerülhessek, sokat számított az edzői munkája.

 

1501kt 169

  balról: Pásztor Flóra, ifj. Orosz Tibor, Sárkány Vivien, Oláhné Jelli Zsuzsanna - nincs a képen: Szilágyi Liliána

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT (hamarosan)

fotó: 10kerkult.hu/OGY